Kerk & religieWekelijkse meditatie
Meditatie: Grootheid

Gabriël verschijnt hier aan Maria met een heerlijke boodschap. Zij zal moeder worden van de Messias. Gabriël legt de grootheid van haar Zoon uit aan Maria. Deze zal groot zijn en de Zoon des Allerhoogsten genaamd worden.

Ds.G.R. Procee, Tillsonburg, Canada
beeld RD
beeld RD

De Schrift is vol van de grootheid van Christus. In de psalmen wordt vaak naar Zijn grootheid verwezen. Psalm 110 geeft aan dat de Heere Jezus aan de rechterhand van God gezeten zal zijn en zal heersen te midden van Zijn vijanden. Herhaaldelijk vinden wij het in het Nieuwe Testament dat Zijn heerlijkheid en macht gezien worden. In Mattheüs 7 stonden de mensen versteld van Zijn woorden, want Hij leerde de mensen met macht. Ze waren volslagen overweldigd door Zijn wonderen en zeiden dat nooit zoiets in Israël was gezien.

„Hij is groot in Zijn aanbod van genade en barmhartigheid” - Ds. G.R. Procee

Hoe heerlijk is het voor u en mij om na te denken over de grootheid van Christus. De Heere Jezus is groot in de ogen van Zijn volk. Zij weten hoe de Heere Jezus hen verlost heeft van de macht van de zonde en hen tot kinderen van God heeft aangenomen. De Heere Jezus heeft almachtige kracht om de zonde te verwijderen, om Zijn volk te beschermen en hen volkomen zalig te maken. Daarom is de Heere Jezus groot, ver boven ons begrip. Wij zien Zijn grootheid in het feit dat de Heere Jezus velen zal zalig maken. We moeten niet denken dat de hemel klein is, zodat er maar weinig mensen zullen zijn. Er zullen er zo veel zijn als het zand dat aan de oever van de zee is. Dan zullen ze daar allemaal kunnen getuigen: Hij heeft mij liefgehad en Zichzelf voor mij gegeven. Op aarde ervaren ze soms iets van deze overweldigende liefde van de Heere. Misschien aan het avondmaal of in uw binnenkamer? En dan kan het gebeuren dat de Heere tot u spreekt dat Hij ook u heeft liefgehad met een eeuwige liefde en dan gaat u zeggen: Heere, wat bent U groot, groot in Uw liefde en groot in Uw barmhartigheid en groot in Uw geduld met mij.

De Heere Jezus is groot in Zijn zorg en ontferming. En Zijn ontferming richt zich vooral eerst op deze grootste vijand: de zonde. Wat een vreugde wanneer u mag mediteren over deze zondevernieler. Daarom, wanneer u nog steeds beladen bent met uw schuld en u denkt misschien dat het voor u niet kan, zie dan op de grootheid van deze Zaligmaker. Bij Hem is grote vergeving te ontvangen. Zie, het Lam Gods. De engel had het al gezegd: Deze zal groot zijn. Hij is groot ook in Zijn dagelijkse zorg voor Zijn volk. Want Zijn volk ervaart dagelijks dat ze niets kunnen doen zonder Christus. Er zijn vele zorgen, noden en moeiten die elke dag weer opnieuw op hen kunnen drukken. In zichzelf zijn ze arm en alleen Zijn algenoegzame zorg kan hen helpen. Hij is groot in Zijn aanbod van genade en barmhartigheid. Kust de Zoon. Vertrouw op Hem. Roep Hem aan. Hij is groot in barmhartigheid voor hen die Hem zoeken. Hij moet gevonden worden, maar Hij laat Zichzelf vinden. Zoek Hem dan.

Laten Gods kinderen steeds meer naar Hem dorsten en steeds meer naar Hem verlangen. Belijd het voor Hem: Gij zijt mijn leven, mijn dagelijks voedsel, mijn alles. En straks zult u Hem zien in Zijn heerlijkheid en dan zult u Hem bewonderen en liefhebben en dat eindeloos, want Deze zal groot zijn.

„Deze zal groot zijn.” - Lukas 1:32

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer