Het zijn spannende weken voor voorzitter Ab Flipse (68) van vereniging Woekerpolis.nl. Het Haagse gerechtshof heeft geoordeeld dat financiële instellingen hun klanten beter hadden moeten informeren over dubieuze beleggingsverzekeringen. Maar tot eind december kunnen die nog in beroep gaan.
Sparen voor je oude dag, het afbetalen van je hypotheek of om de studie van je kinderen te kunnen bekostigen; natuurlijk kan de consument hier gewoon maandelijks geld voor opzij leggen, maar hij kon in het verleden ook kiezen voor een beleggingsverzekering. Hij betaalde dan maandelijks een premie aan een bank of verzekeraar, die het geld belegde. Aan het eind van de looptijd zou de consument niet alleen zijn inleg terugkrijgen, maar– als alles meezat – daarbovenop ook nog een mooie beleggingswinst. „Zo’n polis was dus eigenlijk een spaarpotje voor later”, vertelt Flipse in zijn kantoor in Lelystad.
Tussen 1980 en 2010 verkopen banken en verzekeraars zulke beleggingsverzekeringen op grote schaal. De klant krijgt vooraf echter niet te horen wat er precies met zijn maandelijkse inleg zou gebeuren. „Dat hebben deze partijen bewust niet gedaan. Ze hebben hun wettelijke zorgplicht met voeten getreden”, stelt Flipse.
Het tv-programma Radar toont in 2006 aan dat zo’n 40 procent van het ingelegde geld niet werd belegd, maar aan de strijkstok bleef hangen bij financiële instellingen en tussenpersonen. Al met al gaat het volgens Flipse om zo’n 7,2 miljoen schimmige beleggingsverzekeringen die om en nabij de 4 miljoen huishoudens in de maag zijn gesplitst. Wekelijks melden er zich nog honderden gedupeerden bij Woekerpolis, zegt hij.
Vastgebeten
Terwijl de kassa rinkelt voor banken, verzekeraars en tussenpersonen, valt het rendement voor de polishouders fors lager uit dan verwacht. Sommigen kwamen daardoor in de financiële problemen. Veel gedupeerden laten dat niet over hun kant gaan en eisen compensatie voor de geleden schade. Ze richten stichtingen en verenigingen op om tegen de instellingen te procederen die hun deze zogenoemde woekerpolissen hebben verkocht.
De in 2013 opgerichte vereniging Woekerpolis.nl daagt onder aanvoering van Flipse datzelfde jaar Nationale Nederlanden voor de rechter. In de jaren daarna dagvaardt de vereniging ook ASR en Aegon. Deze drie verzekaars hebben volgens Flipse meer dan 3 miljoen dubieuze verzekeringen verkocht. Hij had zich overigens sinds 1999, als directeur van zijn eigen financieel adviesbureau, vastgebeten in het dossier van deze schimmige beleggingsverzekeringen. „Toen wist ik al dat dit niet in de haak was, maar ik was nog een roepende in de woestijn”, blikt hij terug.
Op 26 september jongstleden oordeelde het Haagse gerechtshof dat de financiële instellingen hun klanten vooraf inderdaad beter hadden moeten informeren. Flipse ziet deze uitspraak als het voorlopige hoogtepunt van tien jaar procederen. Maar hij wil nog niet te vroeg juichen. De verzekeraars hebben tot 26 december de tijd om in cassatie te gaan bij de Hoge Raad. Flipse: „Ik denk dat ze weinig kans maken, maar ik sluit zeker niet uit dat ze dat toch gaan doen.”
Omstreden
Met zijn strijd tegen de grote verzekeraars heeft Flipse zich bij de media in de kijker gespeeld. Van 2007 tot en met 2022 was hij gastpresentator bij Omroep Flevoland. In zijn programma sneed hij financiële kwesties aan. Tegenwoordig schuift hij als commentator regelmatig aan bij Ongehoord Nederland, de omroep die meerdere keren een boete van de NPO aan zijn broek kreeg voor het „stelselmatig” schenden van de journalistieke code.
Flipse heeft er geen moeite mee om zijn zegje te doen bij de omstreden omroep. Wat hem betreft mag iedere omroep hem bellen, zelfs de links-progressieve VPRO. „Zolang ik mijn ongezouten mening mag geven, ga ik overal zitten. Maar laat ik wel voorop stellen dat de manier van journalistiek bedrijven van Ongehoord Nederland mij bevalt. Ze kijken daar verder dan hun neus lang is; ik doe mijn hele leven niet anders.”
Nehemia
Flipse maakt lange dagen. Naast de woekerpolisaffaire en zijn mediaoptredens heeft hij zijn handen vol aan zijn eigen adviesbureau en nevenactiviteiten. Waar haalt hij zijn energie vandaan? Uit zijn geloof, vertelt hij onomwonden: Flipse is christen en is aangesloten bij een evangelische gemeente in zijn woonplaats. „Het geloof geeft mij kracht om te strijden tegen onrecht.”
Hij leest dagelijks uit de Bijbel en begint iedere dag met stille tijd. Maar daarmee houdt het voor Flipse niet op. „Ik denk eigenlijk de hele dag aan God. Ik vraag vaak om Zijn hulp bij mijn werkzaamheden. Tegelijk wil ik niet alleen maar van alles aan Hem vragen, maar Hem ook de vraag stellen: Wat kan ik voor Ú betekenen vandaag?”
Sinds 7 oktober, de dag waarop Hamas meer dan 1400 Israëliërs in koelen bloede vermoordde, loopt hij met „een knoop in zijn maag”. Flipse grist zijn Bijbel van zijn riant gevulde boekenplank en bladert rap naar Nehemia 4. Hij wijst naar vers 11. „Hier staat dat Israëls vijanden ook een plan beraamden om de Joden op een onverwacht moment te overvallen en te vermoorden. Daaraan moest ik denken op 7 oktober. De haat van de omliggende volken jegens Israël zit diep, erg diep. Daarom post ik op X niet alleen berichten over mijn vakgebied, maar ook hierover. Ook dit soort zaken houdt mij bezig.”