Finse politica Räsänen vrijgesproken van smaad tegen homoseksuelen
De Finse politica Päivi Räsänen en bisschop Juhana Pohjola zijn in hoger beroep vrijgesproken van smaad tegen homoseksuelen. De aanklager overweegt opnieuw in beroep te gaan.
„Ik ben erg opgelucht en God dankbaar”, stelde Räsänen tijdens een persmoment dinsdagochtend. De beslissing van het hof is volgens de Finse politica „volledig in lijn met mijn verwachtingen." „Tijdens dit proces heb ik er geen moment aan getwijfeld, dat ik me schuldig heb gemaakt aan iets schunnigs in mijn geschriften of verklaringen.”
Volgens de rechtbank zijn Räsänens uitingen niet gebaseerd op een intentie tot discriminatie, maar op haar religieuze overtuiging. „Het delen van religieuze teksten behoort tot het kerngebied van godsdienstvrijheid”, stelde de rechter in de eerdere zaak. „De Bijbelse termen “schaamte” en “zonde” moeten in hun religieuze context worden geïnterpreteerd.” Het hof van beroep gaat hier unaniem in mee.
Volgens het hof van beroep zijn Räsänen’s uitspraken niet tegen de wet omdat ze niet voldoen aan de criteria van een misdrijf. Daarom heeft het hof de intenties van Räsänen ook niet meegenomen in haar oordeel. Wel oordeelt de rechtbank dat de Finse staat een vergoeding aan Räsänen en Pohjola moet betalen om hun onkosten te compenseren. Voor Räsänen betreft dat zo’n 20,000 euro, voor Pohjola ruim 9,000 euro.
De aanklager is niet tevreden met de uitspraak. Tegen de Finse omroep Yle stelt ze een beroep „serieus te overwegen." Tot uiterlijk 15 januari kan ze een hoger beroep bij de Hoge Raad van Finland indienen.
Geloof
Räsänen stelt dat uitspraak niet alleen over haar gaat, maar ook over „het recht van duizenden andere christenen om hun geloof te uiten.” En daarnaast „over de vrijheid van meningsuiting van iedereen”, stelt de politica. „Ik heb het gevoel dat deze strijd niet tevergeefs is - ik hoop dat anderen met deze beslissing niet door dezelfde beproeving hoeven te gaan.”
De Finse politica is ervan overtuigd dat haar uitspraken in lijn zijn met de „Bijbelse leer” en dat ze hiervoor staat „ongeacht de consequenties. Ik zal niet terugdeinzen voor mijn Bijbelse overtuigingen.”
Volgens Räsänen is de rechtszaak historisch voor de vrijheid van meningsuiting en religie. „Voor het eerst heeft de rechtbank in een strafzaak gewogen of leringen die verband houden met de Bijbel mogen worden weergegeven en of men het daarmee eens mag zijn.”
Christenen die Räsänen steunen reageren verheugd op de rechterlijke uitspraak. „Goed nieuws, ook voor de vrijheid van godsdienst in Europa”, stelt SGP-Europarlementariër Bert-Jan Ruissen. Volgens hem is er echter nog veel werk te doen om die vrijheid te blijven houden. „Onder andere tegen EU-voorstellen die deze vrijheid dreigen in te perken.”
Grenzen
De inmiddels 63-jarige Räsänen werd in 2021 aangeklaagd omdat ze in een tweet, een brochure en in een radioprogramma zich uitsprak over homoseksualiteit. In 2022 werd ze op alle aanklachten vrijgesproken. Toen was de rechter van mening dat ze binnen de grenzen van de vrijheid van meningsuiting bleef.
Naast Räsänen stond ook bisschop Juhana Pohjola terecht vanwege zijn rol in het schrijven van de brochure. Eerder zei hij tegen CNE.news dat een veroordeling „verwoestend” zou zijn voor de Finse Kerk. „Onze kerk zou dan als crimineel worden gezien. Ons onderwijs zou onder verdenking komen te staan. Veel mensen zouden zich van de kerk afkeren om te voorkomen dat ze schuldig worden gevonden door hun band met de kerk.”
Volgens Paul Coleman, die als directeur van ADF de juridische verdediging van Räsänen steunt, zou een veroordeling in Finland niet direct invloed hebben op rechtspraak van andere landen. „Maar die is wel een barometer van het juridische klimaat. Rechters in andere landen lezen voor andere zaken ook elkaars uitspraken. Daarom is ook voor christenen in andere landen vrijspraak van Räsänen belangrijk.”
Een liveblog is te volgen via CNE.news.