Kerk & religieWekelijkse meditatie
Meditatie: De Heere zoeken

Josia was nog maar 8 jaar toen hij koning werd. Josia betekent: de Heere steunt. Hij was nog maar 16 jaar toen hij de God van zijn vader David begon te zoeken.

Ds. A. van Heteren, Urk
beeld RD
beeld RD

Wat ”zoeken” betekent lezen we in een kanttekening op 2 Kronieken 11:16. Het betekent God op de juiste wijze te leren kennen, Hem zuiver te dienen, Hem vurig aan te roepen, Hem trouw te gehoorzamen, in dit alles voortdurend te volharden en na dit leven in eeuwigheid met de Heere te leven. Josia mocht de Heere vrezen en bij Hem steun zoeken. Hij mocht doen wat in zijn naam ligt opgesloten. Josia mocht de Heere zoeken. Dat is een groot wonder.

Niemand zoekt van nature de Heere. Wij zoeken ten diepste onze eigen ondergang. Maar de Heere zoekt het behoud van verloren zondaren. De Heere gaat door met Zijn werk. Het is een onbegrijpelijk groot wonder als de Heere het onderzoek van Zijn Woord zegent. Wat zijn we ongelukkig als we de Heere niet 
zoeken: dan liggen we onder het oordeel van God. Daar kan en wil de Heere de ogen voor openen. Hij opent immers de ogen der blinden. Bidden we daarom? Het is een wonder de loopbaan van het geloof te mogen lopen zoals koning Josia dat mocht doen. Naar Gods eeuwig en vrijmachtig welbehagen had de 
Heere koning Josia in die loopbaan die ten hemel leidt geplaatst.

„Het zoeken van de Heere loopt uit op het eeuwig en volmaakt dienen van Hem” - Ds. A. van Heteren

Het zoeken van de Heere loopt uit op het eeuwig en volmaakt dienen van de Heere. Dat is verworven door Christus, Die altijd gehoorzaam is geweest aan Gods wet tijdens Zijn omwandeling op aarde en die in plaats van Zijn Kerk de straf op de zonde heeft gedragen. Wat Christus heeft verworven wordt door Woord en Geest toegepast. De Heere maakt dode zondaren levend, Hij bekeert hen en schenkt het ware geloof. Verloren mensen, die naar de verdorven lust van hun hart wandelen in de loopbaan die leidt naar het eeuwig verderf, worden door de Heere overgeplaatst op de loopbaan die voert naar de eeuwige zaligheid.

Zoekt u, zoek jij de Heere nog niet? Luister naar deze woorden: „Zoekt de Heere terwijl Hij te vinden is; roept Hem aan terwijl Hij nabij is” (Jes. 55:6). ”Zoeken” houdt in alle middelen te gebruiken die de Heere geeft. Denk aan de woorden van Christus: „Onderzoekt de Schriften, want die zijn het die van Mij getuigen.” Lees Gods Woord. Ga trouw naar de kerk. Leg de vinger erbij dat de Heere wonderen werkt. Hij is de Almachtige en ook de Gewillige. Stel het ene nodige niet uit. De Heere heeft recht op elk moment van ieders leven. Het kan zo onverwacht eeuwigheid zijn.

Mag u, mag jij net als koning Josia de Heere zoeken? Daar zult u en daar zul jij niet beschaamd mee uitkomen. Koning Josia is zalig geworden alleen door het werk van Christus. Zo worden al Gods kinderen zalig. Alleen door het geloof in het werk van Christus. God is altijd de Eerste in het leven van Zijn kinderen. God heeft als Eerste naar koning Josia omgezien, anders had Josia nooit de God van zijn vader David gezocht. Daarom zullen al Gods kinderen zingen: „Door U, door U alleen, om ’t eeuwig welbehagen.” Zult u, zul jij meezingen?

„Toen hij nog een jongeling was, begon hij de God van zijn vader David te zoeken.” - 2 Kronieken 34:3

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer