Muziek
175 minuten muziek op 175-jarig orgel Zierikzee

Het Kam & Van der Meulenorgel van de Nieuwe Kerk in Zierikzee bestaat 175 jaar. Dit wordt op 4 november gevierd met 175 minuten muziek door vier organisten.

Het Kam & Van der Meulenorgel in de Nieuwe Kerk van Zierikzee. beeld Harm Nieuwenhuijse
Het Kam & Van der Meulenorgel in de Nieuwe Kerk van Zierikzee. beeld Harm Nieuwenhuijse

Als eerste laten de vaste bespelers van het romantische instrument zich horen. Rinus Verhage speelt werk van Bach en De Lange senior. Daarna etaleert Marien Stouten het orgel in werk van Widor, Dvorak en Hakim. Mar van der Veer speelt Schumann, terwijl Arjan Huizer improviseert.

De middag begint om 14.00 uur. Om 16.40 uur sluiting alle organisten het evenement af.

Het orgel in de Nieuwe Kerk werd in 1848 gebouwd door Kam & Van der Meulen. Met 34 registers verdeeld over twee klavieren en pedaal is dit het grootste orgel op Schouwen-Duiveland en het enige overgebleven historische orgel in Zierikzee.

In de loop van de tijd vonden de nodige wijzigingen aan het instrument plaats. In 1996 rondde de firma Verschueren een restauratie af. Jan Jongepier trad daarbij op als adviseur. Uitgangspunt bij de restauratie was om zoveel mogelijk terug te keren naar de situatie van 1848, waarbij de werkzaamheden van Witte (1874) en Van Dam (1916) werden gerespecteerd.

Begin jaren zeventig werd de Nieuwe Kerk onttrokken aan de eredienst. In 1977 nam de stichting Oude Zeeuwse Kerken het gebouw over van de hervormde gemeente.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer