Hamas kan de Messias niet tegenhouden
Markeert de aanval van Hamas het begin van de Derde Wereldoorlog? Of zelfs van het einde der tijden? Dat is te veel eer voor terroristen. Hun daden moeten niet uitdrijven tot angst, maar tot gebed.
De gruwelijke beelden van vorige week zaterdag riepen heftige emoties op. Afschuw. Woede. Intens verdriet. Machteloosheid. ’s Nachts komen ze terug op je netvlies. Maar bij dat alles voel je je in Nederland toch veilig, want de raketten van Hamas kunnen geen 3000 kilometer overbruggen.
Totdat je de volgende dag Mattheüs 24 leest. „En gij zult horen van oorlogen en geruchten van oorlogen…” Het zijn de woorden van de Heere Jezus Zelf. Direct daarna noemt Hij andere tekenen: hongersnood, aardbevingen, dodelijke besmettelijke ziekten. Dan komt het wel dichtbij. Zaterdagavond een hevige aardbeving in Afghanistan, een paar weken geleden een in Marokko, gevolgd door een enorme overstroming in Libië. In februari beefde de aarde in Turkije en Syrië. En was het deze week niet precies drie jaar geleden dat de mondkapjes werden ingevoerd?
Tekenen van het einde?
Kort na het afschaffen van alle coronamaatregelen, vorig jaar februari, brak de oorlog uit tussen Rusland en Oekraïne. Van verschillende kanten werd er gewezen op Openbaring 9: „Het ene wee is weggegaan; zie, er komen nog twee weeën na dezen.” Past de gruwelijke slachtpartij van Hamas ook in deze tekenen van het einde?
Er zal ook verdrukking komen, lees je verder in Mattheüs 24. Er komen valse profeten. De liefde verkilt. Haat en ongerechtigheid nemen toe. Het kost weinig verbeeldingskracht om te zien hoe de ene na de andere profetie in vervulling gaat. Niet alleen rond Jeruzalem, maar ook in Europa; zelfs in Nederland. Wie dat tot zich door laat dringen –met de beelden uit Israël op het netvlies– kan gemakkelijk overmand worden door andere emoties: verwarring en angst.
Bij zulke ingrijpende gebeurtenissen als die van afgelopen week is het heel begrijpelijk dat mensen direct het verband leggen met de profetieën van de eindtijd en de wederkomst van Christus. Het klonk afgelopen zondag ook van een kansel in zo’n Amerikaanse megakerk met 15.000 bezoekers. „Maak je gordels maar vast”, zei voorganger Greg Laurie van de Harvest Christian Fellowship in Californië, want dit is „een andere strijd dan de Jom Kipoeroorlog vijftig jaar geleden”.
Laurie wees zijn hoorders op het wonderlijke ontstaan van de staat Israël in 1948, kort na de Holocaust. Dat was voorzegd in Ezechiël 37. „Maar nadat Israël bijeen verzameld was sprak God dat het aangevallen zou worden (…) door een grote strijdmacht uit het noorden. Die macht wordt aangeduid als Magog. Wie is Magog? Dat kan niemand met absolute zekerheid zeggen, maar veel Bijbelonderzoekers geloven dat daar het huidige Rusland mee bedoeld wordt.” En de Russen zullen niet alleen zijn, nee, ze komen samen met de legers van Perzië, de oude aanduiding voor het huidige Iran. Laurie wijst op Ezechiël 38 en vult het plaatje vervolgens in: Rusland sloot onlangs een miljardendeal met Iran voor de levering van drones in de strijd tegen Oekraïne. Maar Iran levert ook wapens aan Hamas en dus overweegt Israël nu om Iran aan te vallen. Laurie houdt nog een slag om de arm, maar toch: „Als je ’s morgens wakker wordt en deze nieuwskop leest: ”Rusland valt Israël aan”, maak dan je veiligheidsgordels maar vast, want je ziet de Bijbelse profetieën tijdens je leven voor je ogen in vervulling gaan.” De Derde Wereldoorlog komt eraan.
Laurie is niet de eerste de beste. Hij hoort tot de vriendenkring van oud-president Trump, er verscheen een Netflix-film over zijn leven en een van zijn diensten in coronatijd trok 1,3 miljoen kijkers. Hij kwam afgelopen zomer in het nieuws nadat hij 4500 mensen tegelijk doopte, naar eigen zeggen de grootste doopplechtigheid in de VS ooit. Zijn duiding over de oorlog van Israël haalde dan ook de internationale media.
Maar ja, wil dat ook zeggen dat hij de waarheid spreekt? De profetieën uit Ezechiël en Openbaring zijn helemaal niet zo eenduidig. Al sinds Flavius Josephus, de Joodse geschiedschrijver uit de eerste eeuw, is de naam Magog toegeschreven aan een dreigende wereldmacht, zoals de Hunnen, Mongolen en Hongaren. Luther verwees naar de Turken en de hele islamitische wereld. Rome en Hitler-Duitsland zijn zo genoemd. En inderdaad, sinds de Koude Oorlog wordt vaak verwezen naar Rusland. Steeds waren het de grote vijanden van Joden of christenen uit die periode. Dat moet ons voorzichtig maken om zó haarscherp te willen aanwijzen welk stukje van de Bijbelse profetie anno 2023 in vervulling gaat.
Dat geldt ook voor de andere tekenen uit Mattheüs 24. Aardbevingen? De dodelijkste aardbeving was in 1556, in China. Pestilentiën? Zeker, corona was een zeer ernstige pandemie die waarschijnlijk 6 miljoen mensen het leven kostte. Maar dat verbleekt bij de pest, die in de Middeleeuwen en de eeuwen daarna circa 200 miljoen slachtoffers eiste. Oorlogen? De Tweede Wereldoorlog kostte 70 miljoen mensen het leven. Hongersnoden? Tijdens de beruchte Holodomor in 1932 en 1933, onder Sovjetleider Stalin, stierven miljoenen Oekraïners de hongerdood.
Met andere woorden: hoe ernstig de huidige oorlogen en natuurrampen ook zijn, de cijfers uit het verleden weerspreken de gedachte dat de weeën van de eindtijd elkaar steeds sneller opvolgen. Dat ze toch zo’n overweldigende indruk op ons maken, hangt samen met –onbetrouwbare– moderne media die de gruwelbeelden op armlengte afstand bij ons brengen. Daarbij zijn we ook nog heel selectief. Over de recente etnische zuivering van 120.000 Armeniërs uit Nagorno-Karabach horen we weinig. Dat er jaarlijks 1,5 miljoen mensen sterven aan tbc, is amper bekend.
Haringen in de Noordzee
Het past ons daarom om terughoudend te zijn met grote woorden over de wederkomst. Wie zal met zijn beperkt menselijk verstand Gods wijs beleid doorgronden? Prof. dr. M.J. Kater, nu rector van de Theologische Universiteit Apeldoorn, verwees in het begin van de coronacrisis naar een uitspraak van Corrie ten Boom: „Wij zijn soms net als haringen in de Noordzee die denken een uitspraak te kunnen doen over de verkeersdrukte in Amsterdam. Als wij een-op-een menen in te kunnen vullen wat God hiermee te zeggen heeft, overschreeuwen wij onszelf.”
Minstens zo belangrijk is dat één ander Bijbels voorteken nog niet is vervuld: de massale bekering van Joden –orthodox of seculier– tot de Messias Die tweeduizend jaar geleden geboren werd in Bethlehem. Zolang dat niet is gebeurd, zal Jezus niet terugkomen. In deze onzekere tijd is angst heel begrijpelijk, maar er is voor Jood en christen maar één Schuilplaats. Laten christenen die zich nu zorgen maken om een op handen zijnde wereldoorlog zich daarom richten op de vervulling van de beloften voor het Joodse volk. Daar is de Bijbel wél helder over.
Die belofte bevat ook een oproep aan christenen in Nederland. Toen de Schotse predikant ds. Robert Murray M’Cheyne in 1839 terugkeerde van zijn zendingsreis naar Palestina, preekte hij over de ereschuld van christenen aan de Joden, namelijk om hun het Evangelie te verkondigen. En als dan éérst de Jood ingegaan is, zal het ook wél gaan met degenen die Jeruzalem beminnen. „Dan zal God een opwekking van Zijn werk geven (…) en onze zielen zullen zijn als een goed besproeide hof.”
De auteur is hoofdredacteur van het Reformatorisch Dagblad.