PolitiekDemonstraties

Yeşilgöz geeft stappenplan voor pro-Palestina-demonstraties

Demissionair minister Dilan Yeşilgöz (Justitie en Veiligheid) komt met een verduidelijking voor het omgaan met omstreden demonstraties.

12 October 2023 10:04Gewijzigd op 12 October 2023 14:33
Demonstranten zwaaien met Palestijnse vlaggen bij een betoging op de Dam in Amsterdam in het voorjaar van 2021. beeld ANP, Evert Elzinga
Demonstranten zwaaien met Palestijnse vlaggen bij een betoging op de Dam in Amsterdam in het voorjaar van 2021. beeld ANP, Evert Elzinga

Nog deze week gaat ze de lokale driehoek voorzien van een stappenplan voor hoe die moet omgaan met demonstraties waarbij betogers over de schreef gaan door bijvoorbeeld geweld te verheerlijken. Dat zei de minister woensdag in een debat over criminaliteitsbestrijding.

Aanleiding voor die toezegging zijn de recente pro-Palestina demonstraties naar aanleiding van de aanslagen in Israël. SGP-Kamerlid Kees van der Staaij riep in het debat op demonstranten die sympathie tonen voor Hamas harder aan te pakken zoals in Duitsland en Frankrijk.

Minister Yeşilgöz wees er daarbij op dat de verantwoordelijkheid voor demonstraties bij de lokale driehoeken ligt. De bewindsvrouw onderstreepte dat opruiing en het aanzetten tot haat nu al strafbaar zijn en dat het openbaar ministerie zaak voor zaak nagaat of de wet is overtreden.

Yesilgöz voegde daaraan toe dat het zwaaien met Hamasvlaggen –Hamas wordt door Nederland als terroristische organisatie beschouwd– en het scanderen van antisemitische leuzen al strafbaar is.

De minister merkte daarbij wel op dat het vertonen van Palestijnse vlaggen tijdens demonstraties wél mag. „Dat moet kunnen binnen de grenzen van onze democratische rechtsstaat. Ik beschouw die vlaggen compleet los van antisemitisme.”

Van der Staaij vroeg de minister bij het opstellen van een handelingsperspectief ook te kijken naar leuzen die een antisemitische connotatie hebben. Specifiek noemde de SGP’er daarbij de slagzin: „From the river to the sea, Palestine will be free”. Daarmee kan worden bedoeld dat alle Israëli’s uit hun land verdreven moeten worden.

SGP-voorman Chris Stoffer kwam maandag al met een statement waarin hij pal achter Israël ging staan. De meeste partijen ondertekenden die verklaring niet.

Slapend bestaan

In de Tweede Kamer ligt overigens al jarenlang een plan op tafel om het verheerlijken van terroristisch geweld strafbaar te stellen, maar dat leidt een slapend bestaan. Het plan, dat in 2016 werd ingediend door toenmalig CDA-Kamerlid Mona Keijzer, moet voorzien in een uitbreiding van de openbare ordedelicten in artikel 137 van het wetboek van Strafrecht, zoals groepsbelediging en het aanzetten tot haat, geweld en discriminatie.

Aanleiding voor dat initiatief was de berechting van een groep mannen in Den Haag, die zich schuldig maakten aan het oproepen tot deelname aan de gewapende strijd in Syrië en het werven van Syriëgangers. In deze zaak oordeelde de rechtbank in 2015 dat het zwaaien met IS-vlaggen pas strafbaar is als dat zou leiden tot verstoringen van de openbare orde. Het CDA wilde daarvoor een rechtstreeks verbod, waaronder ook het liken van onthoofdingsfilmpjes moest vallen, maar sinds 2018 ligt de behandeling van het initiatief stil.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer