Alle Urkers van wie woensdagnacht de Israëlische vlag is gestolen en in brand is gestoken, krijgen een nieuw exemplaar. Initiatiefnemer Paulus de Boer zegt 350 Israëlische vlaggen te hebben besteld voor de Urkers, omdat de vraag ernaar groot is.
„Wie vlaggen steelt en verbrandt, krijgt heel Urk tegen zich. Dan gaat iedereen vlaggen. Het werkt wel een beetje averechts”, zegt De Boer. „Alle gedupeerden krijgen dankzij sponsoring door lokale bedrijven een nieuwe vlag.”
De Boer en zijn vrouw, die consulente is van het Israël Producten Centrum in Nijkerk, verkopen Israëlische producten aan huis. „Elke keer als er wat gebeurt in Israël hijsen Urkers de Israëlische vlag. Afgelopen zaterdag zagen we de vraag al toenemen. Iedereen belt of staat aan de deur met de vraag of we nog een vlag hebben.” De 350 vlaggen die De Boer nu heeft besteld, komen volgens hem uiterlijk vrijdag.
„Anders dan gewoonlijk vlaggen we ook ’s nachts. Want nu de strijd in Israël ’s nachts doorgaat, heffen we ook in de nachtelijke uren de banier.” Wel geeft De Boer naar aanleiding van de recente diefstallen een advies mee over het ’s nachts uithangen van het blauw-witte doek: „Hang hem hoog of haal hem toch binnen.” Urkers voelen zich erg verbonden met Israël, legt De Boer uit. „We geloven in de God van Israël.”
De vlaggen zijn volgens de politie in de nacht van dinsdag op woensdag gestolen aan de Damlaan, het Talud en in de Constantijnstraat. Sommige exemplaren zijn verbrand teruggevonden op de Lange Dam, naast De Poort, een kerkgebouw van de gereformeerde kerk in Urk.
Volgens de burgerlijke gemeente zijn twintig vlaggen verbrand. „Dit mag niet. We hebben vrijheid van meningsuiting en dat dien je te respecteren”, stelde burgemeester Cees van den Bos woensdag op X. „Vertrouw erop dat dit gebeuren de volledige aandacht heeft bij de gemeente en de politie.”
Ook breder in Nederland stijgt de vraag naar vlaggen sinds de aanval van Hamas op Israël. Het gaat dan vooral om vredesvlaggen. Fabrikanten zeggen extra vredesvlaggen te produceren om aan de toenemende vraag te voldoen. „Ze gaan in tientallen de deur uit”, zegt Huib Faber van het bedrijf Faber Vlaggen. Eerder was de vredesvlag volgens hem niet zo in trek. Ook de Dokkumer Vlaggen Centrale maakt de blauwe vlaggen „in grote aantallen”. De Dokkumer Vlaggen Centrale verkoopt ook extra veel Palestijnse en Israëlische vlaggen.