Zoetermeerse gemeente wil terug naar dorp
Zand en bosjes, en midden op die vlakte stond de Vredekerk. Later raakte het bedehuis omringd door hoge winkel- en appartementsgebouwen. De jubilerende Zoetermeerse gereformeerde gemeente blijft in de stad, maar wil nu wel terug naar het dorp.
Smalle gangetjes aan weerszijden van de Vredekerk bieden toegang tot de parkeerplaats erachter. Royaal is het allemaal niet, en dat is een van de redenen dat de gemeente ander onderdak zoekt. Belangrijker nog is dat de kerk veel te groot is en te duur wordt in het onderhoud. Van de 835 zitplaatsen zijn er ’s zondags zo’n 250 gevuld. Het ledental van de gemeente is geleidelijk geslonken, tot rond de 300. „Het dorp werd een groeistad, er kwamen gezinnen uit Den Haag en Scheveningen en in de gemeente raakte de ”import” in de meerderheid. Maar de groeiprognoses kwamen niet uit en nogal wat jongeren vertrekken vanwege de hoge huizenprijzen”, zeggen de ouderlingen P. Bregman en M.F. van Leeuwen.
De gemeente begon over verhuizing na te denken toen er plannen waren dicht bij de kerk de Holland Outlet Mall (HOM) te bouwen, wat ’s zondags voor extra drukte zou zorgen. Dat idee was begin 2018 van de baan, maar het denkwerk niet. „Hier blijven is financieel niet te doen. Daar kwam in 2019 bij dat we vacant raakten en regelmatig ’s zondagsmiddags dienst hadden. Dan is het betaald parkeren. Op onze reguliere kerktijden, in de ochtend en de avond, hebben we daar geen last van.”
Jubileum
In juni dit jaar werd het bod van de kerkenraad op de gereformeerde Pelgrimskerk geaccepteerd. Daarmee zou de gemeente terugverhuizen naar de wijk Dorp, waar veel leden wonen. Een verhuisdatum kan pas worden bepaald als duidelijk is wat het stadsbestuur met de locatie van de Vredekerk wil. De stijlvolle Pelgrimskerk, gebouwd in 1932, telt zo’n 350 zitplaatsen. Het verenigingsgebouw erachter is aan vervanging toe.
Voor de gereformeerde gemeente zou dit het vierde bedehuis zijn. Deze donderdag is het een eeuw geleden dat ds. J. Overduin jr. de gemeente institueerde: hij bevestigde M. Karens en J. Lengkeek tot ouderling, J.C. van Dorp en J. Havenaar tot diaken.
In 1923 nam de gemeente een kerk in gebruik aan de Dorpsstraat, in 1956 aan het Piet Heinplein, in 1980 de Vredekerk naast het Stadshart. Het ledental bereikte in 1979 een hoogtepunt: 869, inclusief leden op de vier evangelisatieposten die destijds afdeling van Zoetermeer waren. Zoetermeer was destijds internationaal: een van de posten bevond zich in België en de gemeente had een zendingspredikant in Indonesië. Nu is er een zendingswerker in Guinee.
Stedelingen
In de nasleep van de afzetting van ds. H. Rijksen in 1981 vertrokken veel dertigers en veertigers. „Mét hun kinderen. Dat litteken is in de leeftijdsopbouw nog steeds te zien: we hebben nauwelijks leden tussen de 49 en 59 jaar. Ook in de kerkenraad is dit zichtbaar; de middelbare leeftijd ontbreekt.”
Van de 100 jaren in haar bestaan was de gemeente er 74 vacant. Ds. J.B. Zippro is de vijfde predikant, sinds januari. „Nogal wat ambtsdragers dienden tientallen jaren en namen een grote plaats in”, zeggen Bregman en Van Leeuwen.
In de achterliggende eeuw zijn „mooie en verdrietige dingen” gebeurd. „Het jubileumboek dat zaterdag verschijnt, had de titel ”Ondanks ons” kunnen dragen.” Het werd: ”De stedelingen zullen bloeien.” „Het is Gods trouw dat Zijn Woord 100 jaar is verkondigd en dat Hij hier heeft willen werken.”