Kerk & religie
Impressie: Rondkijken bij de bron van Bonisa in Hongkong
Riekelt Pasterkamp
Ds. A.A. Brugge (l.) en ds. A.A. Egas, bij een flatgebouw met negen torens in Hongkong. beeld Riekelt Pasterkamp
Ds. A.A. Brugge (l.) en ds. A.A. Egas, bij een flatgebouw met negen torens in Hongkong. beeld Riekelt Pasterkamp

Het is deze woensdag drukkend warm in Hongkong: 32 graden en een hoge luchtvochtigheid. Wie op straat moet zijn, zweet binnen korte tijd fors. Inwoners beschermen zich met een paraplu tegen de felle zon.

Er is net een flinke storm gepasseerd met veel regen en windkracht 10. Volgens weerkundigen komt er deze dagen nog een storm aan.

Hongkong, een bestuurlijke regio van de Volksrepubliek China, bestaat uit 236 verschillende eilandjes met een oppervlakte van 1100 vierkante kilometer. Er wonen ruim 7 miljoen mensen. Naar Chinese begrippen is Hongkong een vrij jonge stad.

Tijdens een rit met een taxi –met stuur rechts als erfenis uit de Britse kolonietijd– van de internationale luchthaven Chek Lap Kok naar de overkant van de baai passeren we een flatgebouw met negen torens. Ds. A.A. Egas telt al gauw zestig verdiepingen per toren met op iedere etage elf woningen. „Laten er vijf mensen in een appartement wonen. Dan spreek je in een zo’n complex dus al gauw over 30.000 mensen. Laat er een evangelist in zo’n flat gaan wonen en iedere dag bij een andere woning aankloppen, dan heb je levenslang werk. Het zijn allemaal mensen met een ziel voor de eeuwigheid.”

Vredeskliniek

In Hongkong ligt de bakermat van Bonisa. De eerste veldwerker, de Brit Cameron Tallach, ging in 1975 als arts aan de slag in de Vredeskliniek in Hongkong. Later zei hij daarover: „Chinezen uit China komen naar Hongkong voor medische adviezen en behandelingen. Ze gingen terug naar huis met de boodschap van het Evangelie.”

Beide broeders kijken rond bij de bron van Bonisa, gevestigd aan een druk kruispunt in Hongkong. Er was en is in China honger naar het Woord, zegt ds. A.A. Brugge bij de Vredeskliniek, waar nu een tandartspraktijk is gevestigd. De naastgelegen kerk met een rood kruis op het dak bestaat nog wel als zodanig. „In de jaren ’80 breidde het werk zich uit met Bijbelverspreiding. De Chinese predikant Chen, die achttien jaar in de gevangenis zat, zette zich in voor de toerusting van jonge christelijke gemeenten.”

Gedoopt

De predikanten ontmoeten in Hongkong Ting, een christin. Om haar nek draagt ze een kruisje. Enthousiast vertelt ze over haar zoon die net is getrouwd. Ting kwam in 2008 tot geloof en is gedoopt. Ze doet veel liefdadigheidswerk om op die manier het Evangelie te verspreiden.

Het verwondert ds. Egas dat de Heere in al die jaren altijd heeft voorzien. „Het logo van Bonisa is vijf broden en twee vissen. Meer hebben we niet nodig. De Heere geeft overvloedig. Het Evangelie raakt nooit op.”

Twee bestuursleden van de stichting Bonisa, ds. A.A. Brugge (gereformeerde gemeente Geldermalsen) en ds. A.A. Egas (christelijke gereformeerde kerk Damwoude) zijn op bezoek in Azië in het kader van het 50-jarig jubileum van Bonisa volgend jaar. Journalist Riekelt Pasterkamp reist mee en doet verslag. Deel 1: bakermat Hongkong.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer