BinnenlandDigitale Media
Reformatorische scholen perken mobielgebruik verder in

Reformatorische scholen leggen het gebruik van telefoons door leerlingen verder aan banden. De smartphone is niet alleen taboe in de klas, maar ook op het schoolplein en in de aula.

Diverse reformatorische scholen verbieden de mobiele telefoon niet alleen in de klas, maar ook in de gangen, de aula en het schoolplein. beeld iStock
Diverse reformatorische scholen verbieden de mobiele telefoon niet alleen in de klas, maar ook in de gangen, de aula en het schoolplein. beeld iStock

De Pieter Zandt scholengemeenschap weert het mobieltje sinds het begin van dit schooljaar uit de gehele school. „We hebben bewust gekozen voor een offline-blok van begin tot het eind van de schooldag”, zegt Arie Trouwborst, directeur onderwijs van de Pieter Zandt scholengemeenschap. De nieuwe koers staat bekend als het ”Thuis of in de kluis”-beleid. Dus leerlingen laten hun telefoon thuis, of stoppen het toestel aan het begin van de schooldag in een kluisje. De school lichtte scholieren onder meer in via een YouTube-filmpje.

Het mobieltjesverbod moet ertoe leiden dat leerlingen zich beter kunnen concentreren, zegt Trouwborst. „Wetenschappelijk onderzoek toont aan dat het van belang is dat het brein van scholieren tot rust komt. Daarom besloten we ook in de pauze het mobieltje niet toe te staan. Zo kunnen leerlingen zich meer focussen op de lessen.”

Studiedag

Het voortgezet onderwijs dient vanaf 1 januari 2024 de mobiele telefoon uit de klas te bannen. Al mag de smartphone in het lokaal nog wel voor educatieve doelen worden gebruikt. Dat meldde onderwijsminister Robbert Dijkgraaf in juli aan de Tweede Kamer. Een reeks onderwijsorganisaties heeft afgesproken dat scholen voor 1 oktober dit jaar richtlijnen hebben uitgewerkt voor dit zogeheten ”nee tenzij”-beleid.

Ook reformatorische scholen bezinnen zich op nieuw beleid rond de mobiele telefoon. Zo houdt de Rotterdamse school Revius, onderdeel van scholengroep Driestar-Wartburg, dinsdag een studiedag over het thema. Diverse reformatorische scholen hielden recent enquêtes over striktere regels voor mobielgebruik op school. Daaruit blijkt dat het gros van docenten daar vurig voor pleit. Ook ouders willen massaal een ban op de mobiel op school, zo leert een belronde langs scholen.

Ook de reformatorische Jacobus Fruytier scholengemeenschap legt het gebruik van de mobiele telefoon verder aan banden. Per 1 januari mogen leerlingen op alle vestigingen nergens op school meer hun mobieltje gebruiken, een regel die op de locaties in Uddel en Rijssen nu al geldt. „We zien in de praktijk dat het mobieltje een geweldige aanslag doet op het concentratievermogen van leerlingen”, zegt directeur onderwijs Gerard Mulder.

Niet zichtbaar

De scholengroep Driestar-Wartburg dringt het telefoongebruik eveneens verder terug, meldt zegsman Lute-Geert Verdouw. Voor leerlingen op de Driestar Leiden, Driestar Lekkerkerk en de Marnix in Dordrecht geldt al het voorschrift dat de „mobiel uitgeschakeld is en niet zichtbaar mag zijn.” Vanaf 1 januari hanteren ook Driestar Gouda, de Guido de Brès en de Swaef de ”thuis of in de kluis”-regel.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl
Meer over
Digitale media

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer