Gelekte Miljoenennota: extra miljarden voor armoedebeleid
De maatregelen die het demissionaire kabinet op Prinsjesdag bekend zal maken, voorkomen dat het aantal Nederlanders dat in armoede leeft, oploopt.
Dat meldden verschillende media vrijdag op basis van de gelekte Miljoenennota. Officieel presenteert minister Kaag (Financiën) de nota pas op Prinsjesdag.
Het demissionaire kabinet verhoogt in 2024 de huurtoeslag met ruim 400 euro per jaar. Ook gaat het kindgebonden budget met 750 euro omhoog voor het eerste kind. Het kindgebonden budget is een extra toeslag voor ouders met kinderen jonger dan 18 jaar; of een huishouden er recht op heeft hangt af van het gezinsinkomen. Een andere maatregel is het verhogen van de arbeidskorting −een belastingkorting voor werkenden− met 115 euro.
Het demissionaire kabinet betaalt de maatregelen doordat mensen met een goed salaris volgend jaar over een groter deel van hun inkomen het hoogste tarief in de inkomstenbelasting (49,5 procent) gaan betalen. Dit jaar betalen huishoudens met een inkomen hoger dan 73.032 euro het toptarief. Volgend jaar zal de inkomensgrens waarboven huishoudens het hoogste tarief betalen hoger liggen, maar veel minder hoog dan wanneer het kabinet volledig rekening gehouden zou hebben met het inflatieniveau. Door de inkomensgrens voor de hoogste inkomens beperkter te verhogen, bespaart het kabinet 1,6 miljard euro. Verder gaan ook de accijnzen voor alcohol en tabak volgend jaar omhoog.
Eind augustus bracht het Centraal Planbureau (CPB) een raming naar buiten waaruit bleek dat zonder aanvullend overheidsbeleid bijna een miljoen Nederlanders in 2024 onder de armoedegrens zouden vallen, net als 230.000 kinderen.
Dankzij het maatregelenpakket dat op Prinsjesdag zal worden gepresenteerd zal het aantal mensen in armoede niet verder oplopen dan in 2023. Dit jaar leven er volgens het CPB 825.000 mensen onder de armoedegrens.
Premier Rutte verklaarde tijdens zijn wekelijke persconferentie dat het kabinet geen omvangrijker pakket maatregelen zou hebben gepresenteerd als het kabinet niet zou zijn gevallen. „Als het om armoedebeleid gaat, voelen we ons missionair”, zei Rutte. De Tweede Kamer is tijdens de Algemene Politieke Beschouwingen volgende week in de gelegenheid om te sleutelen aan de begroting voor volgend jaar. Wat Rutte betreft is dat niet nodig. „Er ligt een goed pakket en dat gaan we verdedigen”, aldus de premier.