Economie
PvdA, GL en BBB dagen kabinet uit door extra geld voor armoedebeleid te eisen

De oppositiepartijen PvdA, GroenLinks en BBB eisen gezamenlijk dat het kabinet extra geld uitgeeft aan armoedebeleid.

Minister Kaag (Financiën) ging vooralsnog niet mee in het verzoek van de oppositiepartijen om extra geld uit te geven aan armoedebeleid, omdat het tijdspad dat PvdA, GL en BBB voorstellen te krap is. Pas in augustus neemt het kabinet de laatste besluiten over de begroting van volgend jaar. beeld ANP, Robin Utrecht
Minister Kaag (Financiën) ging vooralsnog niet mee in het verzoek van de oppositiepartijen om extra geld uit te geven aan armoedebeleid, omdat het tijdspad dat PvdA, GL en BBB voorstellen te krap is. Pas in augustus neemt het kabinet de laatste besluiten over de begroting van volgend jaar. beeld ANP, Robin Utrecht

Dat deden de partijen donderdag tijdens het debat over de Voorjaarsnota. De Tweede Kamer besprak met minister Kaag (Financiën) en staatssecretaris Van Rij (Fiscaliteit en Belastingdienst) de aanpassingen aan de rijksbegroting voor het lopende kalenderjaar. Tegelijkertijd blikten Kamerleden alvast vooruit naar het besluitvormingsmoment in augustus. Dan zal het kabinet in aanloop naar Prinsjesdag de laatste besluiten nemen over de begroting van volgend jaar.

PvdA, GroenLinks en BBB eisen gezamenlijk dat het kabinet een „sociaal pakket” uitwerkt. Aanvullend beleid zou het aantal mensen die in armoede leven omlaag moeten brengen en compensatie moeten bieden vanwege het uitstel van de bijna gratis kinderopvang.

Het verzoek van de oppositie is relevant, omdat het kabinet naar alle waarschijnlijkheid de steun van PvdA en GroenLinks of BBB nodig heeft om de rijksbegroting voor volgend jaar of aanpassingen van de begroting voor dit jaar door de Eerste Kamer te krijgen. „De politieke verhoudingen zijn veranderd. Als twee blokken hier op een sociaal punt samen zeggen „Tot hier en niet verder” is er werk aan de winkel voor het kabinet”, hield GroenLinks-fractievoorzitter Klaver minister Kaag voor.

Zij ging echter vooralsnog niet mee in het verzoek van de oppositiepartijen. Het belangrijkste bezwaar van de minister is het tijdspad dat PvdA, GL en BBB voorschrijven. De partijen willen voor de zomervakantie het uitgewerkte plan hebben. Het kabinet neemt echter pas in augustus de laatste besluiten over de begroting voor 2024, nadat ook de vooruitzichten van het Centraal Planbureau (CPB) voor volgend jaar bekend zijn.

Ambitie

Het verzoek van de oppositiepartijen gaat allesbehalve in tegen de ambitie van het kabinet. PvdA, GL en BBB vragen het kabinet in de motie zich aan de zichzelf opgelegde armoededoelen te houden.

Zowel minister Kaag als drie van de vier coalitiepartijen gaven tijdens het debat aan dat verdergaand beleid op gebied van armoedebestrijding tot een van de prioriteiten behoort bij het opstellen van de begroting voor 2024. D66, CDA en ChristenUnie verzochten minister Kaag eveneens gerichte maatregelen voor te bereiden om armoede en kinderarmoede in 2024 terug te dringen.

Extra geld voor armoede is niet de enige begrotingswens voor volgend jaar. De Kamer wil ook dat de lagere brandstofaccijns –al dan niet deels– gehandhaafd blijft. VVD en CDA dienden daartoe een motie in.

Tot slot steekt het de Kamer ook dat het budget voor ontwikkelingssamenwerking dit jaar fors lager uitvalt vanwege de opgelopen kosten voor asielopvang. CU, CDA en D66 vragen het kabinet daarom een deel van het budget voor 2027 en 2028 te gebruiken om de tegenvaller voor 2023 op te vangen. Ook SGP-Kamerlid Stoffer is bereid op gebied van ontwikkelingssamenwerking constructief mee te denken, zei hij. De SGP’er noemde het sterk fluctuerende budget voor ontwikkelingssamenwerking „een onwenselijke situatie”.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer