Buitenlandnoord-korea-rusland
Koreaanse leider Kim al in Rusland voor ontmoeting met Poetin

De zwaar gepantserde trein waarin de Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un pleegt te reizen is al in Rusland aangekomen, meldt het Russische staatspersbureau RIA. Maandag bevestigde het Kremlin al dat Kim Rusland zou bezoeken op uitnodiging van de Russische president Vladimir Poetin en dat de twee leiders elkaar zullen ontmoeten in de oostelijke stad Vladivostok.

ANP
Mensen kijken in de Zuid-Koreaanse hoofdstad Seoul naar het nieuws over het bezoek van de Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un aan Rusland. beeld  EPA, JEON HEON-KYUN
Mensen kijken in de Zuid-Koreaanse hoofdstad Seoul naar het nieuws over het bezoek van de Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un aan Rusland. beeld EPA, JEON HEON-KYUN

„Het wordt een volwaardig bezoek”, zei Kremlin-woordvoerder Dmitri Peskov. „Er zullen onderhandelingen plaatsvinden tussen twee delegaties, en daarna zullen de leiders, indien nodig, hun communicatie één-op-één voortzetten.”

Ook Poetin wordt dinsdag in Vladivostok verwacht. Hij woont er de hoofdsessie van het Eastern Economic Forum bij, dat tot en met woensdag duurt. Zijn ontmoetingen met Kim vinden naar verwachting plaats aan de zijlijn van het forum. Er is echter geen bevestiging van de locatie of van Kims aanwezigheid bij het evenement. Een ontmoeting tussen Poetin en Kim zou ook na het forum kunnen plaatsvinden.

Volgens Amerikaanse functionarissen wil Poetin wapens kopen van Noord-Korea en wil Kim in ruil Russische satelliettechnologie, nucleair aangedreven onderzeeërs en voedselhulp voor zijn verarmde bevolking. Pyongyang en Moskou ontkennen dat Noord-Korea bereid is wapens te leveren aan Rusland, dat voor de oorlog in Oekraïne de nodige wapenvoorraden heeft moeten aanspreken.

Volgens het Noord-Koreaanse staatspersbureau KCNA bestaat de Noord-Koreaanse delegatie uit vooraanstaande functionarissen van de regerende Arbeiderspartij, de regering en de strijdkrachten. Onder hen bevinden zich ook partijleden die zich bezighouden met de defensie-industrie en militaire zaken. Dat suggereert dat defensiesamenwerking in ieder geval op de agenda staat.

De Noord-Koreaanse leider verlaat zijn land zelden en dit is de eerste keer sinds het uitbreken van de coronapandemie dat hij naar het buitenland reist. De laatste keer dat Kim buiten zijn landsgrenzen kwam was in 2019, toen hij eveneens naar Vladivostok ging voor een gesprek met Poetin.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer