Politiekcda

Vertrek partijvoorzitter Huibers verdiept crisis CDA

Anonieme kritiek op zijn functioneren deed hem daartoe besluiten. Het vertrek van Huibers verdiept de crisis in de partij.

11 August 2023 11:47
Hans Huibers. beeld ANP, Ramon van Flymen
Hans Huibers. beeld ANP, Ramon van Flymen

Huibers, die sinds december 2021 partijvoorzitter was, maakte zijn abrupte aftreden per brief bekend aan alle CDA-leden. „In de afgelopen dagen zijn er berichten in de media over mij verschenen over dingen die niet goed zouden zijn aangepakt. De berichten bevatten anonieme quotes met halve en hele onwaarheden. Wie mij beter kent, weet dat het niet klopt. In zo’n omgeving kan en wil ik niet werken”, schrijft de teruggetreden voorzitter.

De kritiek op Huibers zwol de afgelopen dagen aan nadat CDA-coryfee Mona Keijzer eind vorige week haar lidmaatschap opzegde. Naar verluidt voelde zij zich niet serieus genomen door Huibers. Ze had zich bij hem beklaagd over de mogelijke kandidatuur van de Nijmeegse burgemeester Hubert Bruls voor het CDA-lijsttrekkerschap. Huibers zou niets met die kritiek hebben gedaan, waarna Keijzer besloot op te stappen.

Het aftreden van Huibers komt op een ongelukkig moment voor de partij. Aanstaande maandag maakt de partij bekend wie de kandidaat-lijsttrekker wordt bij de vervroegde Tweede Kamerverkiezingen van 22 november.

Zwaktebod

In het CDA leeft al langer kritiek op het functioneren van voorzitter Huibers. Hem wordt verweten dat hij te weinig werk heeft gemaakt van de vernieuwing van de partij die hij bij zijn aantreden in 2021 beloofde.

Verder zou Huibers niet snel genoeg hebben gereageerd na de val van het kabinet. Kort nadat het kabinet viel, gaf de huidige politiek leider, vicepremier Wopke Hoekstra, aan dat hij niet door wil.

Dat de aanwijzing van een kandidaat-lijsttrekker bij het CDA zo lang duurt, kan worden uitgelegd als een zwaktebod omdat de partij niet een duidelijke kandidaat heeft klaarstaan.

Het vertrek van Mona Keijzer is ook een forse tegenslag voor de partij. Keijzer behaalde in 2017 ruim 165.000 voorkeurstemmen. Keijzer werd aanvankelijk ook gezien als een van degenen die Hoekstra zou kunnen opvolgen.

Als mogelijke opvolgers doen nu de namen de ronde van de Kamerleden Derk Boswijk, Henri Bontenbal en Anne Kuik. Ook demissionair minister Karien van Gennip en demissionair staatsecretaris Vivianne Heijnen worden genoemd. Na het terugtreden van Keijzer kwam ook de naam van Bruls naar boven, maar die liet weten dat dat niet aan de orde was.

Omtzigt

Hoe groot de paniek binnen het CDA is, bleek enkele weken geleden nog. De partij deed een poging Pieter Omtzigt terug te halen binnen de partij. Maar die wilde niet. Hij werkt aan een nieuwe politieke beweging. Voor 28 augustus laat Omtzigt weten of hij meedoet. Als hij dat doet, zal het CDA een gevoelige tik krijgen. Bij de Kamerverkiezingen in 2021 behaalde Omtzigt 342.000 voorkeurstemmen.

Het CDA heeft ook veel te duchten van de opkomst van de BBB. De politiek leider van deze beweging, Caroline van der Plas, was tot 2019 ook lid van het CDA.

Het vertrek van Huibers verdiept de crisis in de partij. Naast alle perikelen om te komen tot een nieuwe kandidaat-lijsttrekker moet de partij ook op zoek naar een nieuwe voorzitter.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer