Christelijke zorgverlener Sorgh vraagt faillissement aan
Zorgverlener Sorgh, een onderneming die medewerkers detacheert bij reformatorische zorginstellingen, heeft faillissement aangevraagd.
Dat bevestigde Sorgh-bestuurder Corine Moree dinsdagmorgen desgevraagd. De in Ruurlo gevestigde onderneming heeft medewerkers en zorginstellingen maandag per brief geïnformeerd.
Sorgh leent personeelsleden uit aan reformatorische zorgorganisaties, onder meer in de gehandicaptenzorg. Moree wilde dinsdagmorgen geen aantallen noemen.
In de brief schrijft ze aan de medewerkers van Sorgh (ook Zorgdetail genoemd): „De financiële situatie was om uiteenlopende redenen dermate slecht geworden dat de continuïteit niet langer kon worden gewaarborgd en schulden zich opstapelden.” Op de vraag hoe het zover is gekomen, wil ze niet ingaan.
Psychiatrische problematiek
Sorgh runt in Schalkhaar, bij Deventer, woonvoorziening Ahinoam Sorgh. Die zou plaats bieden aan achttien mensen met onder meer psychiatrische problematiek. „Vanwege het uitblijven van cliënten kan de continuïteit van die woonvoorziening niet langer worden gewaarborgd”, zegt Moree. Ze wil niet ingaan op de vraag of de woonvoorziening dichtgaat. Ook wil ze zich niet uitlaten over een eventuele doorstart van Sorgh.
Moree stelt in de brief aan het personeel: „Uiteraard spijt het ons dat de onderneming op deze wijze haar werkzaamheden zal moeten beëindigen. In de tussentijd zullen wij uiteraard de doorlopende cliëntzorg blijven verlenen en waar mogelijk zorgen voor passende overdracht aan de overnemende zorgpartijen. Onze eerste zorg is en blijft het belang van onze cliënten. In het belang van de cliënten wil ik jullie vragen om aan te blijven.” Ze schrijft dat „ingeplande werkzaamheden/diensten worden vervolgd waarbij het UWV de salarisbetaling zal gaan overnemen.”
Bijbelse visie
De rechtbank zou dinsdag de faillissementsaanvraag behandelen. Als de rechtbank Sorgh failliet verklaart, wordt er een curator aangesteld.
Sorgh zegt zorg te bieden „vanuit de Bijbelse visie dat onze naaste als persoon gerespecteerd en gewaardeerd wordt om wie hij is.”
Vers
Een bestuurder van een landelijke reformatorische zorgorganisatie, die maandag door Sorgh werd geïnformeerd over de faillissementsaanvraag, stelt desgevraagd dat die aanvraag voor hem „onverwacht” komt. „Het is vers allemaal. Het is afwachten of en wat een curator gaat melden. In ieder geval zal personeel dat bij ons ingepland staat, diensten leveren. Ik heb niet het signaal dat Sorgh-personeel nu zegt: Ik kom niet meer.”