Kerk & religieWekelijkse meditatie
Meditatie: Liefde voor de waarheid

De brieven van Paulus aan de Thessalonicenzen staan in het teken van het einde van alle dingen, dat nabij gekomen is. De christenen in Thessalonica leefden sterk bij de spoedige wederkomst van de Heere, evenals de apostel zelf, en dat past ieder christen.

Ds. A. den Boer, Vierhouten
beeld RD
beeld RD

Is niet heel het Nieuwe Testament en niet het minst Jezus’ eigen onderwijs sterk toekomstgericht? Gaan niet al Zijn gelijkenissen over het komende Koninkrijk der hemelen? Hij heeft in alle ernst gesproken over de eindtijd waarin de eindstrijd tot een climax komt.

De antichrist zal zich al meer manifesteren met leugen en ongerechtigheid. Voorafgaand aan de dag van Christus maakt „de mens der zonde, de zoon des verderfs”, de „ongerechtige”, zich sterk en hij presenteert zich als God. Niet alles is politiek of economie, maar religie. In al het dagelijks kerk- en wereldnieuws is de grote strijd gaande tussen het zaad van de slang en van de vrouw, satan en Christus, de leugen en de waarheid, de ongerechtigheid en de vreze des Heeren. De leugen doelt hier op een leven in zonde en ongerechtigheid en goddeloosheid. Wie dit vandaag niet opmerkt, is ziende blind en horende doof.

De liefde voor de waarheid is een gave, maar ook een roeping

Liefde

Van de zonde gaat een sterk verleidende kracht uit. Satan boekte al in het paradijs groot succes. Hij gaat zo imponerend te werk: „in alle kracht en tekenen en wonderen der leugen” (9). Het is enkel Gods genade om daar niet door meegesleept te worden naar het verderf. Want zo ga je verloren. En dat is eigen schuld. Omdat je „de liefde voor de waarheid niet hebt aangenomen om zalig te worden”. Op die liefde komt het aan. Die is een gave, maar ook een roeping: dat je de waarheid liefhebt. De waarheid van het Evangelie van de Heere Jezus, Gods Zoon. Hij is de Zaligmaker van verloren zondaren die in Adam de verkeerde keus gemaakt hebben en daar ook na ontvangen genade levenslang mee blijven worstelen. We zijn en blijven zo vatbaar voor de leugen. Is dat ook uw en jouw strijd? Als je de waarheid aangaande de Heere Jezus hebt lief gekregen en omhelsd weet je pas goed wat de leugen is. De Heilige Geest leert je het bedrog van de boze en van alle zonde kennen die je verloren doet gaan. Zonder de Heere Jezus te kennen, Die de Waarheid Zelf is, geloof je de leugen en heeft de zonde je in zijn greep en ga je verloren.

Liefde voor de waarheid: voor alles wat God in Zijn Woord ons belooft en van ons vraagt. Liefde voor het Woord Dat vlees is geworden in de Zaligmaker Jezus. Hém lief krijgen doet álles van Hem beminnen. Zoals de discipelen, die niet meer zonder Hem konden en tot Hem zeiden: „Gij hebt de woorden van het eeuwige leven.” De Waarheid ontmaskert de leugen als misleidend en verderfelijk. De Heilige Geest wil u in al de waarheid leiden.

Genadetijd

Heb de waarheid lief. U wilt toch niet in die korte levenstijd voorgoed bedrogen worden en verloren gaan? Neem Zijn liefde aan die Hij aanbiedt, om zalig te worden. Heb de waarheid lief. Nu het genadetijd is, eer dat God u zal zenden een kracht der dwaling om de leugen te geloven (11). O, verderfelijke leugen, o lieve waarheid!

„Die verloren gaan, daarvoor dat zij de liefde der waarheid niet aangenomen hebben, om zalig te worden.” - 2 Thessalonicenzen 2:10b

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer