Kerk & religieWekelijkse meditatie
Meditatie: Eropuit

Heilrijke woorden: de Heere Jezus trekt eropuit. Hij gaat naar de mensen toe. Hij, de Zoon van God, gaat van stad naar stad en van dorp naar dorp. Hij heeft Nazareth verlaten en is gaan wonen in Kapernaüm. Maar houdt Hij Zich daar stil? Moeten nu de mensen naar Hem toe komen?

Ds. P.J. Teeuw, Papendrecht
beeld RD
beeld RD

Nee! „En Jezus omging geheel Galilea.” Hij zoekt de mensen op. Daar hebt u het Evangelie. Wat zou er gebeurd zijn als Hij niet rondging? Dan zou er geen mens tot Hem gekomen zijn. Want Hij weet dat niemand God zoekt uit zichzelf. Daarom gaat Hij eropuit. Wat zie je dan in deze woorden Zijn opzoekende, eenzijdige liefde. Hij is gekomen om te zoeken en zalig te maken dat verloren was.

„En Jezus omging geheel Galilea.” Hij zoekt mensen op. Zeker, de mensen komen ook tot Hém. Maar dat is vrucht van Zijn komen: ieder kind van God belijdt: „Als Hij niet in het leven begonnen was, dan zou ik niet gekomen zijn.”

Het is ook niet zonder betekenis dat de Heere Jezus juist in Galilea rondtrekt. Daarin mogen we zien voor wíé Hij gekomen is. Stond Galilea niet bekend als het Galilea van de heidenen? Jesaja had al geprofeteerd van een volk dat in duisternis wandelt, maar een groot Licht zou zien. Met dat volk bedoelde Jesaja in de allereerste plaats de inwoners van de landstreek Galilea. Een volk dat in duisternis wandelt. In de ogen van de rechtzinnigen in Jeruzalem waren de inwoners van Galilea aan de heidenen gelijk. Aan u de vraag: woont u in Galilea? Dat is een ontzettend belangrijke vraag. Want Hij is niet gekomen om te roepen rechtvaardigen, maar zondaren tot bekering. Zeker, de Heere Jezus ging later ook naar Judea. Maar dat Hij in Galilea begon heeft een diepe betekenis. Hij is een Zaligmaker van zondaren!

„En Jezus omging geheel Galilea.” Dat doet Hij ook nu nog. Ook vandaag trekt Hij eropuit. Hoe dan? In Zijn Woord. In Zijn Woord komt Hij o zo dicht naar ons toe. In Zijn Woord laat Hij Zijn stem horen. In de prediking van dat Woord trekt Hij van stad naar stad en van dorp naar dorp. In dat Woord roept Hij u toe om toch tot Hem te komen. Wat een ontferming! Maar wie horen Zijn stem?

Mensen die inwoners zijn van Galilea. Mensen die denken zelf rechtvaardig te zijn lopen aan Hem voorbij. Zij achten zich hoger en beter dan de ander. Dat is dwaasheid. Daarom is ontdekking zo nodig. Want wie we ook zijn, van onszelf liggen we onder het oordeel van God, zijn we een en al duisternis, zijn we Galileeërs. Maar: „En Jezus omging geheel Galilea.” Zo mogen we in deze woorden een rijke boodschap horen. Jezus zoekt juist u, die geestelijk in Galilea woont, op. U behoeft u niet op te knappen, want er valt niets op te knappen. Alles wat u mist is alleen bij Hem te verkrijgen. Hij is een volkomen Zaligmaker. Hij verlost van schuld en oordeel. Zoek daarom niets buiten Hem tot uw rechtvaardiging en heiliging. En belijd het: Hij is gekomen om te zoeken en zalig te maken dat verloren was. Wat blijdschap smaakt mijn ziel, wanneer ik voor U kniel.

„En Jezus omging geheel Galilea.” - Mattheüs 4:23a

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer