Economieenergiecontract
Vast energiecontract weer populair

Nu het weer mogelijk is, sluiten veel Nederlanders een energiecontract af waarin de tarieven voor langere tijd vastliggen. Jaarcontracten zijn daarbij het meest gewild. Dat meldt Nu.nl vrijdag.

Het elektriciteitsnetwerk is de laatste tijd minder stabiel. beeld ANP, Robin van Lonkhuijsen
Het elektriciteitsnetwerk is de laatste tijd minder stabiel. beeld ANP, Robin van Lonkhuijsen

Energiemaatschappijen als Eneco en Essent zien dat veel mensen op zoek zijn naar zekerheid, bericht Nu.nl op grond van informatie van vergelijkingssite Independer.

Tijdens de energiecrisis waren er lange tijd geen vaste contracten af te sluiten, maar de laatste maanden bieden leveranciers ze weer aan, doordat de prijzen van gas en stroom flink zijn gedaald. Sinds begin deze maand kunnen de tarieven zelfs voor twee of drie jaar worden vastgezet.

Na de ongekende prijsstijgingen van het afgelopen anderhalf jaar hebben veel mensen daar wel oren naar, merkt energie-expert Joris Kerkhof van Independer. Dat komt volgens hem onder meer doordat ze dan duidelijk hebben wat ze moeten betalen in de wintermaanden, als het gasverbruik hoog is.

Kerkhof: „Zo’n 50 tot 60 procent van onze bezoekers kiest voor een vast contract. In de meeste gevallen is dat een jaarcontract, omdat dat lagere tarieven heeft. Als je je tarieven voor drie jaar vastzet, ben je meer kwijt. Die prijzen zitten maar net onder het prijsplafond, terwijl de tarieven van jaarcontracten daar verder onder zitten.”

Daling

Inmiddels dalen ook de voorschotbedragen, met gemiddeld 30 euro ten opzichte van de piek eind vorig jaar. Dat blijkt uit een analyse van ING. Betaalden huishoudens in december 2022 nog gemiddeld 212 euro, in mei is dat gedaald naar 182 euro. Het grootste deel van die daling vond plaats in de afgelopen drie maanden.

Wel zijn er grote verschillen. Als het bedrag omlaag gaat is dat volgens ING met gemiddeld 115 euro, maar in een aantal gevallen stijgt het voorschot juist, met gemiddeld 65 euro per maand. De gemiddelde daling wordt volledig veroorzaakt door de gedaalde energieprijs; de kosten voor het netbeheer en energiebelastingen nemen toe. Dat laatste onder meer doordat per 1 januari de tijdelijke btw-verlaging op energie, van 21 naar 9 procent, is teruggedraaid.

Belangrijkste reden voor de toename van de beheerkosten is het instabieler worden van het stroomnet. Door het grillige aanbod van wind- en zonne-energie is het opwekken van stroom minder voorspelbaar, stelt een medewerker van TenneT vrijdag in Het Financieele Dagblad.

ANP-450117704.jpg
Het logo van TenneT bij een hoogspanningsstation in Maasbracht. beeld ANP, Rob Engelaar

Op het stroomnet moet op elk moment van de dag vraag en aanbod in evenwicht zijn. Als de netspanning te hoog wordt, kan dit leiden tot stroomstoringen en schade aan het net, en daarom moet de beheerder van het hoogspanningsnet steeds vaker noodvermogen inzetten om het net te stabiliseren.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer