Gereformeerde Bond: Daling ledental vraagt aandacht
Het aantal leden van de Gereformeerde Bond (GB) in de Protestantse Kerk in Nederland (PKN) is het afgelopen jaar met 243 gedaald tot 7672. Ook het aantal abonnees van het GB-orgaan De Waarheidsvriend nam af.
Dat blijkt uit het donderdag verschenen jaarverslag van de Gereformeerde Bond.
Het hoofdbestuur van de GB is „dankbaar” voor het aantal van ruim 7600 leden, „maar de daling vraagt wel onze aandacht. Gezien het grote aantal leden van de Protestantse Kerk dat zich tot de denominatie van de Gereformeerde Bond rekent, zou een aanzienlijke groei mogelijk moeten zijn.”
De Waarheidsvriend telde op 1 april 8686 abonnees, 222 minder dan in 2022. „Omdat er tot oktober nog een flinke toename was, lijkt deze daling te zijn veroorzaakt door de sterke stijging van de kosten voor het levensonderhoud”, schrijft secretaris A. Zwerus in het jaarverslag. De Waarheidsvriend telt ook „veel niet-hervormde abonnees”.
Het GB-hoofdbestuur signaleert dat de Bijbelstudieboekjes uit de Artios-reeks in „een grote behoefte” voorzien. Van zes van deze uitgaven verscheen het afgelopen jaar een herdruk.
Synode
Een afvaardiging van het GB-hoofdbestuur had onder meer een „uitvoerig” gesprek met het moderamen van de synode van de PKN over „het spreken van de kerk over het huwelijk in relatie tot het culturele klimaat in Nederland”. Met de in maart verschenen GB-handreiking over het huwelijk hoopt het hoofdbestuur „het onderlinge gesprek bij een open Bijbel te stimuleren”. Ook doet ze hiermee „een appel op de Protestantse Kerk om belijdend te spreken over het huwelijk”.
Omdat de PKN-synode zich dit jaar zal bezinnen op de verhouding tot Israël als volk van Gods verkiezing en op haar relatie tot de Palestijnen, heeft het hoofdbestuur in januari bij het moderamen schriftelijk aandacht gevraagd voor „de unieke positie van Israël als volk van God. Vanuit de oecumenische roeping van de kerk vragen de omliggende volken ook onze aandacht en gebed, maar deze roeping moeten we niet vermengen met de eigensoortige relatie van de kerk met Israël.”
Contact CGK
Het hoofdbestuur van de GB had enkele gesprekken met deputaten eenheid gereformeerde belijders van de Christelijke Gereformeerde Kerken (CGK). Daarbij ging het onder meer over „de hermeneutische vragen die er zijn bij de verhouding M/V en bij de vrouw in het ambt”.
Aan de orde kwam ook „de wens om het gesprek te zoeken” tussen deputaten eenheid van de CGK en het moderamen van de synode van de PKN. In een ander gesprek werd nagedacht over „hoe we samenwerking tussen gemeenten kunnen stimuleren”.