Liveblog: Koning Charles gekroond in Westminster Abbey
Koning Charles is zaterdag in Westminster Abbey in Londen gekroond. De kroningsplechtigheid is de eerste sinds 70 jaar in het Verenigd Koninkrijk. Volg onze berichtgeving over de kroning in dit liveblog.
Advertentie
Het Nederlandse koningspaar is zaterdagavond weer onderweg naar Nederland na de kroning van de Britse koning Charles. De kroningsceremonie vond eerder op de dag plaats in Westminster Abbey in Londen.
Bij de kroning van koning Charles en koningin-gemalin Camilla, nu koningin, waren koninklijke gasten van over de hele wereld aanwezig. Zo waren, naast koning Willem-Alexander en koningin Máxima, onder anderen het Belgische koningspaar Filip en Mathilde, het Deense kroonprinselijke paar Frederik en Mary, de Noorse kroonprins Haakon en kroonprinses Mette-Marit, de Spaanse koning Felipe en koningin Letizia en de Zweedse koning Carl Gustaf en kroonprinses Victoria aanwezig.
Prinses Beatrix en prinses Amalia waren zaterdag niet aanwezig bij de ceremonie, maar waren vrijdagavond wel bij de receptie op Buckingham Palace. Daar waren koning Willem-Alexander en koningin Máxima niet bij aanwezig. Zij waren vrijdag nog in Nederland om het 5 meiconcert op de Amstel in Amsterdam bij te wonen.
Met straatfeesten in het hele land gaat de viering van de kroning van koning Charles zondag verder. Het paleis heeft de bevolking opgeroepen zoveel mogelijk samen te eten tijdens de Coronation Big Lunch. Meerdere leden van de koninklijke familie zullen naar verwachting Big Lunch-evenementen bijwonen.
Volgens de Britse regering zijn er ongeveer 50.000 festivals gepland in het Verenigd Koninkrijk en elders op de wereld. Duizenden straten zijn afgesloten voor buurtfeesten en theekransjes. Premier Rishi Sunak organiseert een maaltijd in zijn ambtswoning in Downing Street, waarvoor ook Oekraïense families zijn uitgenodigd. De feestelijke lunches waren vorig jaar al een groot succes bij het 70-jarig troonjubileum van koningin Elizabeth.
Zondagavond is er, als afsluiting van het kroningsweekeinde, een groot concert bij Windsor Castle bij Londen.
Prins Harry is kort na de kroning van zijn vader, koning Charles, op het vliegtuig gestapt naar de Verenigde Staten (VS). Dat meldt de Britse tabloid The Sun. De 38-jarige Britse prins zou een uur na de kroningsceremonie in Westminster Abbey bij Heathrow Airport zijn gezien.
Eerder meldden verschillende media al dat de zoon van de Britse koning, die met zijn vrouw Meghan in Californië woont, snel terug naar huis zou willen vanwege de verjaardag van hun zoon Archie. Hij is zaterdag 4 jaar geworden. Meghan bleef sowieso in Californië met Archie en hun 1-jarige dochter Lilibet.
Het was lange tijd onzeker of Harry wel naar de kroning zou komen, gezien de relatie met zijn familie is verslechterd na zijn stap terug binnen het Britse koningshuis in 2020.
De Britse koning Charles en koningin Camilla hebben op het balkon van Buckingham Palace gezwaaid naar het publiek. De Mall tussen het paleis en Trafalgar Square was helemaal volgestroomd met tienduizenden mensen die een glimp van het gekroonde paar op wilden vangen.
Prins William, prinses Catherine en hun kinderen George, Charlotte en Louis vergezelden het koningspaar. Ook prinses Anne en prins Edward zwaaiden mee. Daarnaast stonden een aantal oudooms van Charles, de hertogen van Kent en Gloucester, op het balkon.
Zij waren getuigen van een zogeheten flypast, die precies over het paleis heen vloog. Formaties van de marine, het leger en de mariniers gaven daarmee een saluut aan het net gekroonde koningspaar.
Nadat de koninklijke familie van het balkon was verdwenen, kwamen Charles en Camilla terug om nog een laatste keer het publiek toe te zwaaien. Daarmee kwam een einde aan de officiële plechtigheden.
Zondag vinden in heel het Verenigd Koninkrijk straatfeesten plaats en wordt bij Windsor Castle een kroningsconcert gehouden. Om de viering compleet te maken is maandag een nationale feestdag.
De zogeheten flypast in Londen wordt vanwege het slechte weer afgeschaald, melden Britse media. De luchtshow, die rond 14.30 uur moet beginnen, duurt daarom 2,5 in plaats van 6 minuten.
Leden van het koninklijk huis zullen de flypast aanschouwen vanaf het balkon van Buckingham Palace. De show bestaat uit helikopters en het beroemde luchtacrobatiekteam van de Britse luchtmacht, de Red Arrows. Er werd vanwege tegenvallend weer zaterdag al rekening gehouden met het annuleren of verkleinen van de flypast.
Ook Pieter van Vollenhoven heeft vol aandacht de kroning van koning Charles en koningin Camilla gekeken. Wat hem betreft was het „een onvergetelijke kroning”, deelt de man van prinses Margriet op Twitter.
„Engeland is een uniek, bijzonder en zéér indrukwekkend eiland. Een onvergetelijke kroning!”, schrijft hij bij een foto van zijn televisie waarop de ceremonie te zien is.
Van Vollenhoven liet eerder op de dag al weten dat hij de gebeurtenissen rond de kroning „boeiend om naar te kijken” vond. „Engeland is echt anders.” Ook deelde hij een foto van prinses Beatrix en prinses Amalia, die vrijdagavond bij de receptie van Charles aanwezig waren.
De Amerikaanse oud-president Donald Trump heeft de Britse koning en koningin „veel geluk en de beste wensen” gewenst. Hij deed dat via zijn eigen socialmediaplatform Truth Social. „Jullie zijn twee heel speciale mensen. Moge uw heerschappij lang en glorieus zijn”.
Ursula von der Leyen, de voorzitter van de Europese Commissie, heeft ook haar felicitaties overgebracht. Ze noemde de kroning op Twitter „een bewijs van de blijvende kracht van de Britse monarchie” en „een symbool van stabiliteit en continuïteit”. Von der Leyen was zelf aanwezig bij de plechtigheid in Westminster Abbey.
De militairen die hebben deelgenomen aan de processie van Westminster Abbey naar Buckingham Palace hebben in de paleistuin een saluut uitgebracht aan koning Charles en koningin Camilla. Die kwamen daarvoor in vol ornaat naar buiten gelopen op het bordes, waarbij de erepages nog altijd de sleep droegen.
Het volkslied werd gespeeld. De militairen hadden hun wapens op de grond gelegd en namen voor het koningspaar gelijktijdig hun hoofddeksel af en riepen drie keer ‘hoera’. Daarop speelden onder meer doedelzakken het lied ‘Koning Charles de derde’.
In de processie liepen negentien militaire bands mee, 4000 militairen en 250 paarden. De 33 landen uit het Gemenebest van Naties waren vertegenwoordigd.
Advertentie
Camilla draagt sinds haar kroning officieel de titel koningin, in plaats van koningin-gemalin. Op de website van het Britse koninklijk huis is de titel direct aangepast.
Koningin-gemalin is de titel die wordt gebruikt voor de vrouw van een regerend koning, dat verandert echter in de loop van tijd - of na een kroning - in principe naar koningin. Een vrouwelijke troonopvolger draagt vanzelfsprekend al de titel koningin.
De in september overleden koningin Elizabeth maakte in februari vorig jaar bekend dat Camilla de titel koningin-gemalin zou krijgen zodra haar zoon Charles koning werd. „Het is mijn oprechte wens dat, wanneer de tijd rijp is, Camilla bekend komt te staan als koningin-gemalin”, schreef Elizabeth in een brief. Volgens de BBC betekent de keuze voor de titel van koningin-gemalin dat Elizabeth wilde dat Camilla een volwaardige koninklijke rol zou vervullen naast Charles. Elizabeths eigen echtgenoot, prins Philip, bleef zijn hele leven prins-gemaal, net als de echtgenoot van koningin Victoria, prins Albert.
De processie met de gouden koets met daarin de gekroonde koning Charles en koningin Camilla is gearriveerd bij Buckingham Palace. Daar volgt later de balkonscène met het koningspaar en leden van de koninklijke familie.
Het is nog steeds niet zeker of de zogeheten flypast van de Britse luchtmacht doorgaat omdat het weer tegenzit. De flypast over Buckingham Palace staat gepland voor 15.30 uur (Nederlandse tijd).
Prins William, prinses Catherine en hun kinderen George (9), Charlotte (8) en Louis (5) zijn met een koets richting Buckingham Palace vertrokken. Het gezin rijdt achter de net gekroonde koning Charles en koningin Camilla in de Gouden Staatskoets aan. De jongste zoon, Louis, zwaaide enthousiast naar het publiek.
Prins William en prinses Catherine liepen mee in de processie Westminster Abbey in. William hielp zijn vader ook bij het omdoen van de kroningsmantel en sprak hem toe. Ook prins George had een officiële rol. De 9-jarige diende als één van de pages van zijn grootvader.
Op Buckingham Palace vindt de balkonscène plaats, waar wordt gezwaaid naar het publiek.
Koning Charles en koningin Camilla hebben Westminster Abbey na de kroningsdienst verlaten en gaan in een grotere ceremoniële processie terug naar Buckingham Palace. Daarbij dragen ze allebei een kroon op hun hoofd en een andere mantel dan bij aankomst. Ook luidden de klokken van Westminster Abbey.
Charles verliet de Londense kerk met de Imperial State Crown op en niet de massief gouden kroon van St. Edward die hij eerder op zijn hoofd kreeg. De rode mantel die hij bij aankomst droeg, is nu ingeruild voor een paarse. Beide werden in 1937 gedragen door koning George VI. Camilla droeg eerst een mantel die oorspronkelijk van Charles’ moeder Elizabeth was en nu een die speciaal voor haar is gemaakt.
Het koningspaar wordt, in tegenstelling tot op de heenweg, in de Gouden Staatskoets vervoerd en niet in de Diamanten Jubileum-koets. De Gouden Staatskoets wordt sinds 1831 gebruikt bij alle kroningsceremonies en rijdt stapvoets. Bij de optocht zijn 4000 militairen in ceremoniële kleding betrokken. Het Britse ministerie van Defensie spreekt van „de grootste militaire ceremoniële operatie in zeventig jaar”.
Naast de processie is er nog veel meer militair vertoon. Zo worden zowel binnen als buiten Londen saluutschoten afgevuurd op zee en op land om het nieuws van de kroning aan te kondigen.
De Britse koning Charles en koningin Camilla verlaten Westminster Abbey. Charles draagt de Imperial State Crown, de scepter en de rijksappel. Achter hem lopen de erepages, onder wie prins George, en de koninklijke familie. Prins Harry en prins Andrew volgen niet in de processie.
Koning Charles en koningin Camilla hebben vanwege hun kroning de eerste felicitaties vanuit het buitenland ontvangen. Zo heeft onder anderen de Amerikaanse president Joe Biden, die zich in Londen laat vertegenwoordigen door zijn vrouw Jill, via Twitter zijn felicitaties overgebracht.
„De blijvende vriendschap tussen de Verenigde Staten en het Verenigd Koninkrijk is een bron van kracht voor ons beider bevolkingen”, laat Biden weten. „Ik ben er trots op dat de first lady de VS bij deze historische gelegenheid vertegenwoordigt.” Er heeft nog nooit een Amerikaanse president de kroning van een Britse monarch bijgewoond.
De Amerikaanse oud-president Donald Trump wenste de Britse koning en koningin „veel geluk en de beste wensen” op zijn eigen sociale mediaplatform Truth Social. „Jullie zijn twee heel speciale mensen. Moge uw heerschappij lang en glorieus zijn”.
Ursula von der Leyen, de voorzitter van de Europese Commissie, noemde de kroning op Twitter „een bewijs van de blijvende kracht van de Britse monarchie” en „een symbool van stabiliteit en continuïteit”. Von der Leyen was zelf aanwezig bij de plechtigheid in Westminster Abbey.
Ook de Noorse koning Harald heeft zijn felicitaties gestuurd. „Ter gelegenheid van uw kroning wil ik Uwe Majesteiten mijn oprechte felicitaties en beste wensen voor uzelf en uw gezin overbrengen. Ook wil ik mijn wens uitspreken voor het welzijn en de welvaart van de inwoners van het Verenigd Koninkrijk en het Gemenebest.”
De Chinese president Xi Jinping heeft vicepresident Han Zheng naar Londen gestuurd. Nog voordat de kroningen hadden plaatsgevonden, deelden Chinese staatsmedia een felicitatiebericht van Xi waarin de president verklaarde meer te willen samenwerken met het VK en dat de twee landen zich samen zouden moeten inzetten voor vrede en samenwerking.
De Britse koning Charles en koningin Camilla hebben zich tijdens het zingen van een hymne door de kerkgangers even teruggetrokken achter het altaar. Daarop keerden ze terug zonder de kronen die ze even daarvoor op het hoofd hadden gekregen.
Ook Camilla is zaterdag gekroond. De vrouw van koning Charles is daarmee officieel koningin, in plaats van koningin-gemalin. Camilla was bij de kroning zichtbaar gespannen.
Camilla heeft besloten de kroon van de in 1911 gekroonde koningin Mary te dragen, volgens Buckingham Palace in het kader van „duurzaamheid en efficiëntie”. Er zijn wel enkele aanpassingen aan de kroon gemaakt, zodat die beter bij Camilla’s stijl past en als eerbetoon aan haar overleden schoonmoeder. In de kroon zitten nu bijvoorbeeld diamanten verwerkt die deel uitmaakten van de sieradencollectie van koningin Elizabeth.
Prins William heeft zijn zojuist gekroonde vader Charles eer betoond. Hij knielde voor zijn vader, die inmiddels op zijn troon is gaan zitten om het eerbetoon in ontvangst te nemen. „Ik, William, prins van Wales, zweer mijn trouw aan u”, zei William, die beloofde zijn „vazal met lijf en leden” te blijven. Daarom gaf hij zijn vader een kus.
Ook de aanwezigen in de kerk zworen trouw door gezamenlijk een eed uit te spreken.
Koning Charles is zaterdag in Westminster Abbey in Londen gekroond. De Britse monarch kreeg, na de zalving, onder toeziend oog van zo’n 2200 aanwezigen de kroon van St. Edward op zijn hoofd. Voor de kroning kreeg de koning regalia in handen: de Rijksappel en de scepters.
De kroon van St. Edward is van massief goud, ingezet met robijnen, amethisten en saffieren. Het exemplaar weegt ruim 2 kilo en wordt daarom zo meteen ingeruild voor de Imperial State Crown. Dat exemplaar is een stuk lichter en ingezet met 2868 diamanten en andere bekende juwelen, zoals de St. Edward-saffier. Charles verlaat de kerk met de Imperial State Crown op zijn hoofd.
Bij het kronen van een vorst worden traditiegetrouw de Sovereign’s Sceptre en de Sovereign’s Orb gebruikt, een scepter en de rijksappel. Die laatste staat symbool voor de macht van de monarch en de christelijke wereld. Die houdt de koning tijdens de kroning vast in zijn rechterhand.
Koningin-gemalin Camilla wordt later ook gekroond. Zij draagt vanaf dan officieel de titel koningin. Eigenlijk is Charles al sinds het overlijden van zijn moeder koningin Elizabeth in september koning. Met de kroningsceremonie werd dit officieel gemaakt.
Koning Charles is voorafgaand aan zijn kroning ceremonieel aangekleed. Hij kreeg sporen, die hij even aanraakte. Daarna werden hem ceremoniële zwaarden aangereikt, eerst het rijkszwaard (Sword of State) en daarna het met juwelen belegde offerzwaard (Sword of Offering). Tot slot ontving Charles armbanden die hij eveneens even aanraakte.
Prins William reikte hem een stola aan en hielp met het bevestigen van de gesp van de kroningsmantel.
Buiten het zicht van de kerkgangers en camera’s is de Britse koning Charles gezalfd. Hij nam daarvoor plaats op de eeuwenoude kroningsstoel en om hem heen werden schermen geplaatst om hem aan het zicht te onttrekken.
Voor de zalving is begin maart olie gewijd in Jeruzalem. Met behulp van een kroninglepel bracht de aartsbisschop van Canterbury de olie met de vingers aan op zijn handen, borst en hoofd in de vorm van een kruis. Intussen klonk Zadok the Priest, het muziekstuk dat Händel componeerde voor de kroning van George II.
Daarna werd hij in andere kleding gehuld.
De aartbisschop van Canterbury, Justin Welby, heeft in zijn preek tijdens de kroningsceremonie de kroon van koning Charles vergeleken met de doornenkroon van Jezus Christus. Hij sprak van een boodschap van hoop.
Na de preek volgt de zalving van Charles, op zijn handen, borst en hoofd. Dat gebeurt buiten het zicht van kerkgangers, achter speciale schermen. De zalving van Camilla, alleen op het hoofd, gebeurt wel in het zicht van de kerkgangers.
Koningin Máxima draagt zaterdag bij de kroning van koning Charles zowel een Nederlands als een Brits ontwerp. De japon is van Jan Taminiau en de hoed is een ontwerp van de Britse hoedenmaker Philip Treacy.
„De jurk met opengewerkte, geborduurde halslijn is speciaal voor Máxima gemaakt door Jan Taminiau”, vertelt Josine Droogendijk, van het blog Modekoningin Máxima, aan het ANP. „Je ziet dat ze bij grote momenten in het buitenland graag iets draagt van Dutch design.”
—beeld AFP, Yui Mok)Catherine, de Prinses van Wales, houdt met haar kleding zaterdag een koninklijke traditie in ere. „Ze draagt een lange, witte japon, zoals ook gebruikelijk was bij de kroning van koningin Elizabeth”, zegt Droogendijk. „In plaats van een diadeem draagt Catherine een zilverkleurige haardecoratie, die van een afstandje ook wel wat wegheeft van een diadeem. Zo verander je tradities dus met kleine stapjes.” De jurk van de prinses is van ontwerper Alexander McQueen. „Op de jurk zijn in het borduurwerk de nationale bloemen van de vier landen van het Verenigd Koninkrijk verwerkt.”
Tot aan het moment dat de gasten zaterdag in de Westminster Abbey arriveerden, was de dresscode niet bekend, zegt Droogendijk. „Voorheen droegen adellijke dames bij een kroning een lange jurk met een diadeem, maar dat is zo te zien versoberd. De dames dragen nu een normale jurk met een hoed. Al zijn ook deze jurken nog steeds de meest chique jurken die je je voor een dag als deze kunt bedenken.”
De Britse premier Rishi Sunak heeft tijdens de kroningsceremonie voorgelezen uit de Bijbel. Hij las voor uit de Brief van Paulus aan de Kolossenzen uit het Nieuwe Testament. De lezing volgde op de eed die Charles aflegde om de protestante troonopvolging te waarborgen.
Koningin Camilla is tijdens de kroning in Westminster Abbey gehuld in een mantel die oorspronkelijk is gemaakt voor koningin Elizabeth in 1953. Het exemplaar is gemaakt van fluweel en speciaal voor Camilla aangepast in aanloop naar de kroning.
Onder de mantel draagt Camilla een speciale kroningsjapon, ontworpen door Bruce Oldfield. Het kledingstuk met lange mouwen is op maat gemaakt en ivoor-, zilver- en goudkleurig. De robe, gemaakt van de zijdeachtige stof Peau de Soie, is precies lang genoeg om samen te vallen met de mantel.
De japon is versierd met onder meer madeliefjes en vergeet-mij-nietjes. Daarmee wil de koningin-gemalin haar liefde voor de natuur laten zien. Ook zijn een roos, een distel, een narcis en een klaver in de japon verwerkt. Die staan symbool voor de vier landen van het Verenigd Koninkrijk.
De kroningsceremonie van Charles is veel diverser dat die van zijn moeder en voorouders. Onder de aanwezigen zijn vertegenwoordigers van alle bevolkingsgroepen in het Verenigd Koninkrijk, die veelal ook een ceremoniële rol hebben.
Voor het eerst heeft een vrouwelijke bisschop voorgelezen uit de Bijbel. Eveneens voor het eerst klonk een gezang in het Welsh, de Welshe zanger Bryn Terfel zong het Kyrie eleison. Ook het gospelkoor Ascension Choir zong.
De kroningsceremonie in Westminster Abbey is officieel begonnen. Charles wordt eerst erkend door alle windstreken van zijn koninkrijk. De vorst richt zich tot het oosten, zuiden, westen en noorden van de kerk en krijgt van vertegenwoordigers uit die windstreken eer betuigd. Daarop klinkt viermaal uit de hele kerk „God zegene koning Charles”. Charles legt daarna een eed af op de Bijbel.
Koning Charles en koningin-gemalin Camilla worden in processie Westminster Abbey ingeleid. In de processie liep onder anderen prins William, prinses Catherine en hun 9-jarige zoon George mee.
De regalia die een rol spelen in de ceremonie worden voor de koning en koningin-gemalin uitgedragen, onder meer de ring en kroon voor Camilla, de sporen en armversierselen voor Charles. Ook zwaarden en de kronen die Charles op krijgt worden ceremonieel naar binnen gedragen.
Daarna volgen leden van de koninklijke ordes, waaronder de Orde van de Kousenband. Tot slot komt het koningspaar binnen, vergezeld door zogeheten pages, onder wie prins George en kleinkinderen van Camilla.
De kleding die koning Charles draagt tijdens de kroning zijn historische kledingstukken die door zijn voorgangers tijdens hun kroningen zijn gedragen. Het gaat om onder meer een witte tuniek die George VI tijdens zijn kroning in 1937 droeg. Ook krijgt hij de zogeheten Supertunica aan, een goudkleurige cape die onder de keizerlijke mantel wordt gedragen. Deze Supertunica werd ook gebruikt voor de kroningen van George V, George VI en Elizabeth.
De keizerlijke mantel wordt over de Supertunica gedragen en is het oudste kledingstuk dat Charles om de schouders krijgt. De mantel is gemaakt voor de kroning van George IV in 1821 en bestaat onder meer uit een gouden stof met goud, zilver en zijde en een gouden sluiting.
Om zijn middel krijgt Charles de kroningszwaardriem waaraan het zogenoemde Sword of Offering wordt gehangen. De riem waaraan het zwaard wordt gehangen is gemaakt van een gouden stof met donkerrode zijde. Normaal gesproken wordt de riem voor iedere nieuwe kroning opnieuw gemaakt, maar Charles heeft ervoor gekozen om de kroningszwaardriem van zijn grootvader opnieuw te gebruiken.
Tot slot krijgt de koning een speciale handschoen om zijn rechterhand. Ook hier heeft Charles, in het kader van duurzaamheid, ervoor gekozen een oud model te hergebruiken van George VI. Met die hand houdt de koning de koninklijke scepter vast.
Charles en Camilla zijn in koninklijke processie aangekomen bij Westminster Abbey. De dienst in de Londense kerk duurt twee uur. De kroning is voor het Britse koningshuis de eerste in zeventig jaar en de veertigste op deze locatie sinds die van William I in 1066.
Charles’ moeder Elizabeth werd in Westminster Abbey in 1953 op 27-jarige leeftijd gekroond. Charles was zelf toen vier jaar oud. Dat een kind bij de kroningsceremonie van zijn moeder was, was toen nog niet eerder voorgekomen binnen het Britse koningshuis.
Camilla is de eerste koningin-gemalin die wordt gekroond sinds 1937. In dat jaar ging het om Charles’ grootmoeder Elizabeth. Zij was getrouwd met George VI, die koning bleef tot aan zijn onverwachte dood in 1952. Camilla zal na de kroning bekendstaan als koningin Camilla.
Westminster Abbey wordt ook gebruikt voor andere grote koninklijke gebeurtenissen. Zo trouwden prins William en prinses Catherine er - net als vijftien andere koninklijke paren - en werden de uitvaartdiensten van onder anderen koningin Elizabeth en prinses Diana er gehouden.
Ook de familieleden van koning Charles en koningin-gemalin Camilla zijn in Westminster Abbey aangekomen voor de kroning. Zij zijn vlak voor de aankomst van het koningspaar de kerk binnen gegaan.
Prins Harry kwam als een van de eerste familieleden aan, samen met prins Andrew en zijn kinderen Eugenie en Beatrice en hun partners. Daarna volgden Charles’ broer Edward en zijn zus Anne.
In tegenstelling tot zijn broer William zit prins Harry niet op de eerste rij tijdens de kroning, maar op rij drie, waar ook prins Andrew zit. Het was lange tijd onzeker of Harry wel naar de kroning zou komen, omdat de relatie met zijn familie is verslechterd na zijn stap terug binnen het Britse koningshuis in 2020. Zijn vrouw Meghan is thuis in de Verenigde Staten bij hun twee kinderen Archie en Lilibet.
De koninklijke processie in Londen is in volle gang. Koning Charles en koningin-gemalin Camilla worden langs grote mensenmassa’s naar Westminster Abbey gebracht. Langs de route, die 2,1 kilometer lang is, staan vele duizenden toeschouwers die juichen en foto’s maken.
De processie bestaat naast het koningspaar in de Diamanten Jubileum-koets ook uit vele militairen. Diverse onderdelen van de krijgsmacht zijn vertegenwoordigd. De dienst in de kerk begint om 12.00 uur. Terwijl het koningspaar onderweg is, arriveren de laatste gasten in Westminster Abbey. De processie terug naar Buckingham Palace zal groter zijn.
De Londense politie zet in en rondom de kroning 29.000 agenten in. Daarvan zijn er zaterdag 11.500 agenten aan het werk. Zij staan bij onder meer de processieroute, mensenmenigtes en wegblokkades. Zij zijn er ook ter bescherming van de duizenden gasten. Om de dag goed te laten verlopen, is het omstreden besluit gemaakt gezichtsherkenningstechnologie in te zetten. Ook staan langs de route sluipschutters op daken.
Koninklijke gasten van over de hele wereld druppelen zaterdagochtend Westminster Abbey in Londen binnen voor de kroning van koning Charles en koningin-gemalin Camilla.
Het gaat om onder anderen koning Willem-Alexander en koningin Máxima, het Belgische koningspaar Filip en Mathilde, het Deense kroonprinselijke paar Frederik en Mary, de Noorse kroonprins Haakon en kroonprinses Mette-Marit, de Spaanse koning Felipe en koningin Letizia en de Thaise koning Rama X. Ook de Zweedse koning Carl Gustaf en kroonprinses Victoria, de Japanse kroonprins Akishino en zijn vrouw Kiko en groothertog Henri van Luxemburg arriveren.
Charles en Camilla hebben Buckingham Palace verlaten en gaan in processie naar Westminster Abbey. Ze worden vervoerd in de Diamanten Jubileum-koets. De optocht gaat onder meer over The Mall en Parliament Square. Langs de 2,1 kilometer lange route staat veel publiek.
De Diamanten Jubileum-koets werd eigenlijk gemaakt voor de tachtigste verjaardag van koningin Elizabeth, maar liep zes jaar vertraging op en was daarom klaar rond de viering van haar zestig jaar koningschap. Het voertuig werd in 2014 voor het eerst gebruikt, bij de opening van het parlement en heeft in tegenstelling tot de bekende Gouden Staatskoets verwarming en elektrische ramen.
Op de terugweg wordt de Gouden Staatskoets wel ingezet. De oudere koets wordt sinds 1831 gebruikt bij alle kroningsceremonies. Elizabeth zat in deze koets op zowel de heen- als terugweg van haar kroning in 1953. Ze sprak vanwege het gebrek aan comfort van een „vreselijke” ervaring. De koets is niet alleen veel ouder dan de Diamanten Jubileum-koets, maar ook nog eens veel zwaarder.
Alle nog levende voormalige premiers van het Verenigd Koninkrijk zijn aangekomen bij Westminister Abbey. John Major, Tony Blair, Gordon Brown, James Cameron, Theresa May, Boris Johnson en Lizz Truss werden met hun partners de kerk in geleid. De huidige premier Rishi Sunak arriveerde in een processie van regeringsleiders van de vijftien landen waarvan Charles staatshoofd is.
Charles is het staatshoofd van het Verenigd Koninkrijk, Antigua en Barbuda, Australië, Bahama’s, Belize, Canada, Granada, Jamaica, Papoea-Nieuw-Guinea, Nieuw-Zeeland, Saint Kitts en Nevis, Saint Lucia, Saint Vincent en de Grenadines, Salomonseilanden en Tuvalu.
Verschillende buitenlandse leiders zijn zaterdagochtend aangekomen in Westminster Abbey. Onder anderen de Franse president Emmanuel Macron en zijn vrouw Brigitte Macron zijn de kerk binnengegaan.
In de kerkzaal zitten ook onder anderen Europese Raad-voorzitter Charles Michel en de Ierse president Michael D. Higgins. De kroningsdienst wordt bijgewoond door zo’n 2200 gasten, onder wie ongeveer honderd staatshoofden. Sommige landen worden niet door hun staatshoofden vertegenwoordigd. Zo worden bijvoorbeeld de Verenigde Staten vertegenwoordigd door First Lady Jill Biden en China door vicepresident Han Zheng.
De kroning van Charles is live te volgen bij de NOS en op NPO 1. In de studio praat presentator Jeroen Overbeek met voormalig Verenigd Koninkrijk-correspondent Tim de Wit en royaltydeskundige Justine Marcella. Correspondent Fleur Launspach bericht vanuit Londen en koningshuisverslaggever Albert Bos staat bij Windsor Castle om de festiviteiten daar te verslaan. Aan het einde van de middag volgt een samenvatting met hoogtepunten van de dag.
De Israëlische president Isaac Herzog is lopend onderweg naar de kroning van koning Charles. Vanwege de sabbat gaat hij niet met de auto.
De muziek die in Westminster Abbey wordt gespeeld is gedeeltelijk speciaal voor deze kroningsdienst gemaakt. Verscheidene componisten, onder wie Andrew Lloyd Webber en Antonio Pappano, hebben twaalf nieuwe muziekstukken gemaakt. Het orkest speelt zes daarvan nog voordat Charles en Camilla aankomen bij de abdij.
De andere stukken zijn tijdens de ceremonie te horen. Buckingham Palace liet weten dat de muziek een combinatie is van „traditie, afkomst en hedendaagse muzikale stemmen die de koning en zijn liefde voor muziek reflecteert”.
Het muzikale hoogtepunt van de dienst is Zadok the Priest, dat Händel componeerde voor de kroning van George II. De zogenoemde kroningshymne klinkt op het moment dat koning Charles onder een speciale baldakijn is gezalfd.
Bekende genodigden voor de kroning van koning Charles hebben zaterdagochtend plaatsgenomen in Westminster Abbey. Bij de ceremonie zijn ongeveer 2200 gasten aanwezig. Onder hen zijn ook verscheidene royals, zoals koning Willem-Alexander en koningin Máxima. Die komen later de kerk binnen. Om 12.00 uur Nederlandse tijd begint de ceremonie.
Koning Charles en koningin-gemalin Camilla zijn aangekomen op Buckingham Palace. Zij zullen aan het einde van de ochtend vanaf deze locatie in processie naar Westminster Abbey gaan, waar om 12.00 uur de kroningsdienst begint.
Het paar heeft zich in de afgelopen maanden goed voorbereid op deze historische dag. De laatste oefeningen vonden vrijdag plaats. De datum van de kroning werd in oktober bekendgemaakt door Buckingham Palace. Charles is officieel al koning sinds het overlijden van zijn moeder, koningin Elizabeth, op 8 september 2022.
De Britse politie heeft voorafgaand aan de kroning van Charles zes mensen opgepakt die in Londen protesteerden tegen het koningshuis. Volgens Britse media is onder hen ook Graham Smith, de leider van de antimonarchistische groep Republic.
Het is onduidelijk waarom hij en de vijf andere demonstranten zijn gearresteerd. „Tot zover het recht op vreedzaam protest”, schrijft Republic op Twitter. De groep had van tevoren afgesproken met de politie dat ze een plek kregen op Trafalgar Square om te protesteren. Daar komt Charles zowel voor als na de kroning langs met zijn koets, op zo’n 45 meter van de antimonarchisten.
Republic is voor een gekozen staatshoofd in plaats van een koning. De demonstranten dragen borden met teksten als „schaf de monarchie af” en „niet mijn koning”. Ook elders langs de route duiken af en toe dat soort borden op. Maar de overgrote meerderheid van de menigte langs de route is een aanhanger van het koningshuis. Als iemand een protestbord omhoog houdt, wordt diegene meteen uitgejouwd.
De Britse omroep BBC leidt de wereldwijde verslaggeving van de kroning. De beelden van koning Charles in Westminster Abbey zullen worden gedeeld met andere zenders over de hele wereld. Kijk hier live mee.
Westminster Abbey in Londen stroomt inmiddels vol met de eerste gasten voor de kroningsceremonie van Charles. De dienst begint om 12.00 uur (Nederlandse tijd), als koning Charles en koningin-gemalin Camilla arriveren.
Bij de ceremonie in de kerk worden zo’n 2200 gasten verwacht. Onder hen leden zijn van de koninklijke familie, evenals internationale vertegenwoordigers uit 203 landen. Er zijn ongeveer honderd staatshoofden aanwezig. Het aantal gasten is flink teruggebracht ten opzichte van de vorige kroning in 1953. Bij de kroningsdienst van Charles’ moeder waren meer dan 8200 gasten in Westminster Abbey.
Onder de aanwezigen zijn koning Willem-Alexander en koningin Máxima. Prinses Amalia en prinses Beatrix waren vrijdagavond bij de officiële receptie. Ook het Belgische koningspaar Filip en Mathilde, het Deense kroonprinselijke paar Frederik en Mary, de Noorse kroonprins Haakon en kroonprinses Mette-Marit, de Zweedse koning Carl Gustaf en kroonprinses Victoria en de Japanse kroonprins Akishino en zijn vrouw Kiko zijn bij de ceremonie.
Uiteraard zijn ook vrijwel alle familieleden van Charles en Camilla aanwezig. Zo is er voor prins William, prinses Catherine, hun kinderen George, Charlotte en Louis, prins Harry, prinses Anne, prins Andrew en prins Edward een stoel gereserveerd. Daarnaast zijn er ook behoorlijk wat Britse burgers uitgenodigd. Zo’n 1250 vrijwilligers en jongeren uit het hele land hebben een uitnodiging gekregen voor de ceremonie of voor een omliggend evenement. Er zijn in ieder geval ongeveer 450 ‘coronahelden’ aanwezig tijdens de dienst in Westminster Abbey.
Grote afwezigen op de dag van de kroning zijn de Deense koningin Margrethe, Harry’s vrouw Meghan en Sarah Ferguson. De 83-jarige Margrethe is herstellende van een rugoperatie en Meghan blijft in Amerika bij kinderen Archie en Lilibet. Ferguson, de ex-vrouw van prins Andrew, is niet uitgenodigd, maar is wel welkom op een besloten viering.
(Redactie kerk) Op de plaats waar deze zaterdag Charles III officieel wordt gekroond, werd eens ook de Nederlandse stadhouder Willem III (1650-1702) tot koning gekroond, samen met zijn vrouw Mary, een Engelse prinses. Dat was op 11 april 1689.
Willem III, zoon van stadhouder Willem II en Maria Henriëtte Stuart, kreeg de Engelse troon na de zogeheten Glorious Revolution van 1688. In 1685 was Charles II gestorven. Zijn streng rooms-katholieke zoon Jacobus II besteeg daarop de troon. In 1688 kreeg Jacobus een zoon en opvolger. Dat was voor de Engelse protestanten aanleiding Willem III en Mary te vragen koning en koningin van Engeland te worden. November 1688 landde Willem met een legermacht in Zuid-Engeland. Hij wist later zijn schoonvader te verslaan.
Op 13 februari 1689 aanvaardde Willem samen met Mary de kronen van Engeland (als Willem III) en Ierland (als Willem I). Op 11 april 1689 volgde de kroning van Willem en Mary -ook als koning en koningin van Schotland- in de Westminster Abbey in Londen. Het was voor het eerst dat twee vorsten, zowel Willem III als Maria Stuart, werden gekroond als regerend koning en regerend koningin. Daarom is voor de ceremonie speciaal een tweede set regalia vervaardigd.
De overwinning van Willem III en zijn troonsbestijging werd door protestanten in heel Europa gezien als een bijzonder besturing van de Heere, om dat zo het ,gevaar” van een rooms-katholieke overheersing voorlopig geweken was.
Langs de route die Charles en Camilla afleggen voor de kroning verzamelen zich duizenden Britten die hopen een glimp op te kunnen vangen van de nieuwe koning. Maar op Trafalgar Square staat ook een groepje mensen dat protesteert tegen het koningshuis en de koning wil vervangen door een gekozen staatshoofd.
De demonstranten staan op de plek die met de politie is afgesproken voor hun protest. Charles komt zowel voor als na de kroning in een koets langs het plein, op zo’n 45 meter van de antimonarchisten. Zij dragen borden met „schaf de monarchie af” en „niet mijn koning”.
De demonstranten zijn van plan een hoop herrie te maken, maar willen de tocht niet verstoren.
Meer dan 5000 militairen van de Britse landmacht, de koninklijke marine en de luchtmacht arriveren enkele uren voor de kroning bij Waterloo station in Londen. Ze verzamelen bij Westminster om zich klaar te maken voor de kroning van Charles.
Volgens de spoorbeheerder is het de grootste verplaatsing van militair personeel sinds de begrafenis van Winston Churchill in 1965. BBC en Sky News zenden beelden uit van treinen die leegstromen met mensen in verschillende uniforms. Door de straten marcheren al verschillende legeronderdelen en er wordt ook muziek gemaakt.
Veel militairen lopen vanaf 10.20 uur plaatselijke tijd mee in de processie van Buckingham Palace naar Westminster Abbey, waar de kroning zal plaatsvinden.
De kroning van Charles III tot koning van Groot-Brittannië zal in talloze landen rechtstreeks via radio en tv worden uitgezonden en honderden miljoenen mensen wereldwijd zullen deze bekijken. En net als bij de begrafenis van zijn moeder, koningin Elizabeth, zal de dienst een uitgesproken christelijk karakter hebben.
Koning Charles’ kroningsoptocht is ingetogener dan die van zijn moeder in 1953. Toch kunnen liefhebbers van het Britse koningshuis hun hart ophalen langs de ruim 2 kilometer lange route die het koningspaar deze zaterdag aflegt.
Londen is klaar voor misschien wel de belangrijkste kerkdienst in een halve eeuw tijd: de kroning van Charles III. Met de plechtigheid, vol pracht en praal, wordt hij erkend als monarch én als hoofd van de Church of Engeland. Dat kan niet zonder stokoude rituelen.
Koning Charles en zijn vrouw koningin-gemalin Camilla worden zaterdag officieel gekroond. Dat gebeurt in Westminster Abbey in Londen, onder toeziend oog van royals en leiders van over de hele wereld.
De ceremonie in de Londense kerk start om 12.00 uur Nederlandse tijd. Daarvoor rijden Charles en Camilla in een optocht van Buckingham Palace naar Westminster Abbey. Dat doen ze in de Diamond Jubilee State Coach. Het voertuig werd gemaakt voor de 80e verjaardag van koningin Elizabeth, maar liep zes jaar vertraging op en was daardoor bij het 60-jarig koningschap van Elizabeth pas af. De optocht gaat onder meer over The Mall en Parliament Square. Na de dienst nemen Charles en Camilla ongeveer dezelfde route terug, maar dan in de Gold State Coach.
Wereldleiders en royals vanuit de hele wereld reizen naar Londen voor de ceremonie. Onder anderen koning Willem-Alexander en koningin Máxima, het Belgische koningspaar Filip en Mathilde, het Deense kroonprinselijke paar Frederik en Mary, de Noorse kroonprins Haakon met kroonprinses Mette-Marit, de Zweedse koning Carl Gustaf en kroonprinses Victoria en de Japanse kroonprins Akishino en zijn vrouw Kiko zijn aanwezig. De Deense koningin Margrethe is er niet bij: ze is herstellende van een rugoperatie. Ook prins Harry’s vrouw Meghan ontbreekt, zij blijft in Amerika bij hun kinderen.
Componisten als Andrew Lloyd Webber en Antonio Pappano hebben speciaal voor de dienst twaalf nieuwe muziekstukken gemaakt. Het orkest speelt zes daarvan nog voordat Charles en Camilla aankomen bij de abdij. De andere stukken zijn tijdens de ceremonie te horen.
Koning Charles en koningin-gemalin Camilla stappen in de ochtend bij Buckingham Palace in de Diamond Jubilee State Coach. De tocht leidt langs onder meer The Mall en Parliament Square naar Westminster Abbey, waar de ceremonie om 11.00 uur lokale tijd begint.
De Britse overheid heeft bezoekers op haar website erop geattendeerd dat „grote menigten” verwacht worden. Ook moeten bezoekers erop voorbereid zijn dat ze in de rij moeten staan, willen ze plaatsnemen in de toeschouwersvakken langs de route. Publiek dat de plek verlaat, heeft geen garantie weer te worden toegelaten.
Als de kijkplekken langs de route vol zijn, kan er nog uitgeweken worden naar Hyde Park, The Green Park en St James’s Park waar de ceremonie op grote schermen te volgen is.
Met het openen van de toeschouwersvakken om 06.00 uur lokale tijd kan het publiek zaterdag plaatsnemen langs de route van de tocht om een glimp van koning Charles op te vangen.
Sommige aanhangers van het Britse koningshuis wachten al sinds begin deze week bij Buckingham Palace. Langs The Mall, de weg die leidt naar Buckingham Palace, bivakkeerden verschillende mensen met tentjes en ligstoeltjes.
Toeschouwers kunnen de processie door Londen van beide kanten van The Mall en Whitehall volgen. Verwacht wordt dat mensen dit ook massaal gaan doen.
Advertentie