Op zoek naar een knapperige krekel
Wereldwijd eten zo’n 2 miljard mensen insecten, vooral in Azië, Australië, Zuid-Amerika en Afrika. Europeanen moeten alleen bij het idee al slikken.
Restaurants in Nederland zetten insecten maar mondjesmaat op de menukaart en in supermarkten moet je ze met een lantaarntje zoeken. Krekels, meelwormen en sprinkhanen zijn geen populaire vleesvervangers.
In 2014 begonnen Jumbowinkels in Groningen en Haren enthousiast met de verkoop van eetbare insecten. Niet lang daarna waren ze ook verkrijgbaar in filialen van Lidl en Albert Heijn. Maar omdat de vraag niet groot genoeg was, verdwenen ze toch weer uit de schappen van de meeste supers. Wat de boer niet kent dat eet hij niet. Bij groothandel Sligro zijn nog wel gevriesdroogde meelwormen, buffalowormen en krekels verkrijgbaar.
Restaurants die gasten willen trekken kunnen dat ook beter niet doen met smeuïge verhalen over gerechten waarin insecten zijn verwerkt.
Bij de keten Bagels & Beans hebben ze het geprobeerd, maar insecten staan ook hier niet meer op het menu. Wie de „beestachtig lekkere Bagel Bugs” –rijkelijk belegd met sprinkhanen, krekels en meelwormen– nog wil proberen mag ’m thuis zelf maken aan de hand van een recept op de website.
Thuis of buiten de deur smullen van een knapperige krekel of een sappige meelworm vergt dus wel enige inspanning. Misschien helpt het dat de Europese Commissie begin dit jaar het gebruik van krekelmeel toestond. Het kan worden verwerkt in soepen, brood en sauzen. Dat hapt toch net iets lekkerder weg – als je er tenminste niet te veel bij nadenkt.