Kerk & religieplaatselijk kerknieuws
Roemeens-orthodoxe parochie in kerk Megen

De voormalige rooms-katholieke Sint-Servatiuskerk in Megen (gemeente Oss) gaat onderdak bieden aan de parochie St. Basilios de Grote en St. Ludger van de Roemeens-Orthodoxe Kerk in Nederland. Het kerkgebouw wordt eerst nog gehuurd, maar wordt mogelijk later gekocht.

Jan Kas
De Sint-Servatiuskerk in Megen. beeld Wikimedia
De Sint-Servatiuskerk in Megen. beeld Wikimedia

De parochie is een van de negen geloofsgemeenschappen in Nederland van het aartsbisdom West-Europa van de Roemeens-Orthodoxe Kerk. Nu houdt ze nog om de veertien dagen een dienst in de protestantse Werenfriedkerk in Westervoort, die ze sinds 2017 huurt.

„Voor ons is de kerk in Megen een droom”, zei priester David Calin Pop voor de camera van de regionale omroep DTV. „Ze ligt midden in onze gemeenschap. Veel parochianen wonen in Nijmegen, Oss en Tilburg.” De parochie groeit en telt inmiddels meer dan duizend gezinnen. „Er is een stichting opgericht en elk gezin draagt bij om de kerk te kunnen kopen”, aldus de voorganger.

De regionale Willibrordusparochie houdt sinds eind 2017 geen eucharistievieringen meer in de Servatiuskerk. De erediensten hebben in andere parochiekerken en in kloosters in Megen plaats. Pastoor Roland Kerssemakers is verheugd met de belangstelling van de Roemeens-orthodoxe parochie. „De kerk is bestemd als huis van God, om God te eren en Hem hier te loven en te prijzen en er onze godsdienst te beleven. En als wij het niet meer kunnen, zijn we alleen maar blij dat een andere christelijke gemeenschap dat wel kan doen.”

De Servatiuskerk, een driebeukige, neogotische basiliek, werd in 1872 in gebruik genomen. In 1976 werd ze aangewezen als rijksmonument. Daarom kan de buitenzijde niet worden gewijzigd. De Roemeens-orthodoxe parochie wil wel het interieur veranderen. Voor het altaar wordt een houten iconostase (wand van iconen) gebouwd en de zijmuren worden met iconen beschilderd.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer