CU-Kamerlid Drost: Bescherm kinderen tegen sociale media
ChristenUnie-Kamerlid Nico Drost luidt de noodklok. Hij vindt dat kinderen betere bescherming verdienen op sociale media. Dat is in de eerste plaats een verantwoordelijkheid van ouders, maar het Kamerlid spoort ook staatssecretaris Alexandra van Huffelen voor Digitalisering aan tot actie.
Drost pleit voor een fundamenteel debat over de digitalisering van de samenleving: „De afgelopen jaren is er veel uitgerold over kinderen, ouders, scholen en de maatschappij als geheel. De tijd is gekomen om te doordenken of we dit nu allemaal wel willen. Ik denk dat we als overheid, als samenleving, als ouders, ook als christelijke ouders, te naïef zijn geweest.”
Sociale media hebben mooie kanten, maar er zitten ook veel nadelen aan, stelt het ChristenUnie-Kamerlid: „Het gebruik van sociale media kan erg schadelijk zijn voor jongeren, omdat zij beïnvloedbaar zijn. Algoritmes spelen in op wat ze leuk vinden, waardoor ze aan het scherm gekluisterd raken. Dan ligt verslaving op de loer. Ik denk ook aan cyberpesten, het streven naar onrealistische schoonheidsidealen en zaken als sexting waarbij kinderen elkaar seksueel getinte berichten en foto’s sturen.”
De eerste verantwoordelijken voor de digitale opvoeding van kinderen zijn de ouders. Drost: „Ouders moeten meekijken op de telefoons van hun kinderen. Mijn vrouw en ik hebben zelf ook kinderen in de leeftijd tot zestien en wij geven via een app toestemming voor zij een nieuwe app kunnen installeren. Belangrijk is ook om gesprekken te voeren over de vraag wat sociale media met je kinderen doen. Terugkijkend denk ik dat we weleens te gemakkelijk toestemming gaven voor bepaalde apps.”
Handhaving
Drost constateert dat er mazen in de regelgeving van de overheid zitten. „In de Algemene verordening gegevensbescherming (AVG) staat een leeftijdsgrens van 16 jaar voor sociale media, maar ons land hanteert een officieuze grens van 13 jaar. Waarom handhaaft Nederland daar niet op? Dat helpt ouders.”
De leeftijdsgrenzen voor sociale media zijn volgens de CU-politicus te gemakkelijk te omzeilen. Bijvoorbeeld door een onjuiste leeftijd in te vullen. „En de techbedrijven vinden dat wel best. Die verdienen miljarden aan kinderen en aan jongeren.”
Actie
Drost vindt dat staatssecretaris Van Huffelen voor Digitalisering in actie moet komen. Het Kamerlid stelt hierover donderdag schriftelijke vragen aan de bewindsvrouw. „Nederland zou een voorbeeld kunnen nemen aan Frankrijk. Daar is enkele weken geleden een wet aangenomen die jongeren tot 16 jaar toestemming van hun ouders nodig hebben voor het gebruik van sociale media, zoals TikTok maar ook Instagram en Snapchat. In Duitsland wordt erover gesproken. Laten we er in Nederland ook aan beginnen.”
TikTok is een socialemedia-app waarmee gebruikers korte muziekvideo’s kunnen maken en delen. Drost wijst erop dat volgens een recente studie 16 procent van de kinderen tussen de 7 en 12 jaar TikTok gebruikt. Voor de categorie tussen 15 en 19 jaar gaat het om 30 procent. TikTok heeft 425.000 gebruikers in de leeftijdscategorie van 6 tot en met 14 jaar. „Dat zijn duizelingwekkende cijfers.”
Wat de politicus betreft gaat de leeftijdsbeperking van 13 naar 16 jaar niet alleen gelden voor TikTok, maar ook voor andere sociale media, zoals Facebook, Twitter, Snapchat en Instagram.
Persoonlijk denkt Drost dat handhaving van de regels uit de AVG niet voldoende is: „Mogelijk moeten we met aanvullende regelgeving moet komen richting de tech-bedrijven die achter de sociale media zitten.”
Initiatiefwet
Drost hoopt dat hij Van Huffelen in beweging kan krijgen: „De bewindsvrouw is lid van D66. Voor die partij staat individuele vrijheid hoog in het vaandel. Maar het gaat hier over de mentale gezondheid voor kinderen. Ik hoop dat we elkaar daarop weten te vinden.”
Als de staatsecretaris niet in beweging komt, beraadt Drost zich op nadere stappen: „We moeten in beweging komen. Het gaat om onze jongeren, om onze toekomst. Gaat Van Huffelen niet in op onze suggesties, dan sluit ik niet uit dat ik met een initiatiefwet kom met harde leeftijdsgrenzen voor het gebruik van sociale media. De tijd van pappen en nathouden is voorbij.”