Kerk & religieWekelijkse meditatie
Meditatie: Het Lam

Johannes heeft zijn discipelen Christus aangewezen als het Lam van God. Zó was Hij beloofd in het Oude Testament.

Ds. J. de Bruin, Rotterdam-Kralingen
beeld RD
beeld RD

Wat sprak Abraham door het geloof tot zijn zoon, toen Izak hem vroeg waar het lam ten brandoffer was? „God zal Zichzelf een lam ten brandoffer voorzien, mijn zoon.”

Ja, van eeuwigheid had God de Vader Zijn Zoon aangewezen om het Lam van God te zijn. Hij was het Lam Dat geslacht is van voor de grondlegging der wereld.

Dat wil zeggen: van eeuwigheid stond het al vast dat Christus het Lam Gods zou zijn en daarom konden zondaren die leefden voordat Christus daadwerkelijk op de aarde zou lijden en sterven als het Lam Gods, ook zalig worden. Is het voor u al een wonder geworden dat Christus het Lam van God is? Want hierin schittert het rijke Evangelie voor een zondaar voor wie het totaal onmogelijk geworden is om verlost te worden van zijn zonden. Hierin ligt de wonderlijke mogelijkheid om verlost te worden van de rechtvaardige straf op de zonden en weer met God verzoend te worden. Hier is het Lam… van God gekomen. Hier is de onuitsprekelijk grote Gave van God: Christus het Lam. Wat een wonder. Waar alle hoop mij gans ontviel en niemand zorgde voor mijn ziel, is God gekomen met Zijn Lam.

Hoe gepast is Christus als het Lam van God. Hij was de grote vervulling van alle lammeren die geofferd werden. Nee, het bloed van al die lammeren kon de schuld niet wegnemen. Dat kon alleen door Christus, Die door de wegbereider werd aangewezen als het Lam Gods. Hij was het ware Paaslam. Hij was ook het plaatsvervangend Lam. Hij was zonder zonden. Hij was het volkomen Lam. Ja, Die met recht het vlekkeloze Lam was. En wat stond er van Hem geschreven in de profetieën? „Als een lam werd Hij ter slachting geleid.” Wat een gepast woord voor een doodschuldige zondaar, die zijn zonden en schuld niet kan wegnemen. Dat zal honger en dorst geven naar Christus. Dat doet smeken: Geef mij Jezus of ik sterf, want buiten Jezus is geen leven, maar een eeuwig zielsverderf.

Wat een rijke prediking: „Zie, het Lam Gods.” Het Lam Gods is de enige weg om van uw zonden verlost te worden. Want Christus is het Lam Dat geslacht zou worden. Het Lam Dat Zijn bloed zou geven. Het Lam waardoor uw zonden vergeven kunnen worden. Is Hij voor u zó al het dierbare Lam van God geworden? Is Hij zo ook al een gepaste Zaligmaker voor u? Bent u werkelijk verlegen om Hem? Wie in de nood verkeert, zal bezoek van Hem ontvangen op Zijn tijd en wijze. Hij zal Zich openbaren als het Lam Gods. Een eeuwig wonder voor een zondaar die met smart gaat belijden: „Wij dwaalden allen als schapen, wij keerden ons een iegelijk naar zijn weg.” O, wat een zonden en schuld. Maar dan: „Doch de Heere heeft ons aller ongerechtigheid op Hem doen aanlopen. Als dezelve geëist werd, toen werd Hij verdrukt; doch Hij deed Zijn mond niet open; als een lam werd Hij ter slachting geleid, en als een schaap dat stom is voor het aangezicht zijner scheerders, alzo deed Hij Zijn mond niet open.” Om Hem zó eens te mogen zien door het geloof: „Zie, het Lam Gods.”

„Zie, het Lam Gods.” - Johannes 1:36b

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer