Kerk & religieWekelijkse meditatie
Meditatie: Het raadsel van Simson

Het leven van mensen zit vol met raadsels. Soms zijn er spelletjes waarbij raadsels opgelost moeten worden. Raadsels als een spelletje. Soms zijn er ook raadsels van het leven. Dan is het uiterst serieus als de vraag op ons afkomt: Waarom gebeurt dit in mijn leven? Raadsels die niet direct of helemaal niet opgelost worden, zoals het gemis van een geliefde of het voortduren van een oorlog.

Ds. M. van de Ruitenbeek, Wilnis
beeld RD
beeld RD

Het leven van Simson is ook een raadsel. Hij is geboren om een beginsel te maken met de verlossing van Israël, maar wil een huwelijk aangaan met een vrouw uit de onbesneden Filistijnen. Een aan de Heere gewijde Nazireeër wil, tegen de wil van zijn ouders, een vrouw trouwen uit de overheerser van Israël. Wat een raadsel dat Simson het huis van zijn vader en moeder verlaat om een bruid te nemen uit de onbesnedenen. Temeer omdat er staat dat zijn ouders niet wisten dat dit van de Heere was. God gaat Zijn raadselachtige weg met Simson.

Kunnen we hier ook iets in zien van de raadselachtige weg van de Heere Jezus? Hij verliet het huis van Zijn hemelse Vader om een bruid te verwerven in de zondige wereld. De hemelse Bruidegom Die als volkomen Zoon van de Vader gezonden werd. Hij heeft uit de zondige wereld mensen uitgenodigd om een bruid van Hem te zijn. Een onverdiend raadsel met een prachtige uitkomst. Eeuwige gelukzaligheid voor allen die in Hem geloven.

Terug naar Simson. Simson heeft op zijn bruiloft een raadsel opgegeven voor zijn metgezellen: Eten kwam uit de eter, en zoetigheid kwam uit de sterke. We kennen allemaal het verhaal. Simson heeft een jonge leeuw gedood. Hij had niets in zijn hand. Maar Simson werd wel aangedreven door de Heilige Geest en kon daardoor de jonge brullende leeuw verslaan. In de dode leeuw kwam een bijenzwerm. Deze bijen zorgden voor honing om te eten. De eter, de leeuw, zorgde voor eten.

Laten we hier een verbinding maken met het leven van de Heere Jezus. De Heere Jezus is de Leeuw uit de stam van Juda (Openb. 5:5). Hij deelt op Zijn bruiloft uit van de overwinning die Hij heeft behaald op de dood. Het eten dat daarvan uitgaat is het eeuwige leven voor allen die in Hem geloven. Laten we onszelf overwinnen door deze Leeuw, Die de dood in ons leven heeft overwonnen? Hij wil uitdelen van het eeuwige leven om een volkomen bruiloft te hebben.

De zoetigheid ging uit van de sterke. De honing van de zwakke bij kwam uit de sterke leeuw. Al lopend tussen de verleidelijke wijngaarden mogen de sterke Simson, maar ook de onzekere Manoach en zijn vrouw eten van deze zoetigheid. Deze onreine mensen krijgen heerlijke zoete honing aangeboden.

Trekken we hier de lijn naar de zoete redenen van Gods Woord, dan zien we dat Gods Woord uitgaat naar zondaren. Een oproep om daaraan meer waarde te hechten dan aan het fijnste goud op aarde. Gods Woord uit de Sterke om ons in te winnen voor Zijn Evangelie. Accepteer dan het raadsel van Gods zoete liefde. Hij zond Zijn Zoon vanuit het huis van Zijn hemelse Vader om een bruid te verwerven. De sterke hemelse Bruidegom komt ons tegemoet met Zijn eeuwig leven en Zijn zoete Evangelie.

„Hij zeide tot hen: Spijze ging uit van de eter en zoetigheid ging uit van de sterke.” - Richteren 14:14a

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer