Economieanalyse twitter

Eigenaar Elon Musk kan beter stapje terug doen bij Twitter

Sinds Elon Musk eerder dit jaar Twitter kocht, is er grote verwarring onder gebruikers, adverteerders en werknemers. Volgens zijn eigen peiling moet hij terugtreden als topman. Een uitstekend idee.

20 December 2022 10:44Gewijzigd op 20 December 2022 15:24
Peiling waarin Musk vraagt of hij terug moet treden. beeld AFP, Chris Delmas
Peiling waarin Musk vraagt of hij terug moet treden. beeld AFP, Chris Delmas

De rijke Amerikaan, die voor 44 miljard Twitter kocht, ligt al maanden onder vuur. Zijn eerste wapenfeit als baas is het ontslaan van de helft van de medewerkers.

Net na zijn aantreden in oktober deelt hij nepnieuws over een extremist die Paul Pelosi, man van de voorzitter van het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden, aanvalt. Hij haalt de tweet weg, maar het kwaad is al geschied. Gebruikers en adverteerders worden wantrouwend. De hoop dat Musk Twitter een platform met minder desinformatie zou maken is verdwenen.

Afgelopen weken blokkeerde het socialemediabedrijf accounts van verschillende journalisten. Terwijl Musk bij de overname juist pleitbezorger is van het vrije woord. Zo geeft hij ook Donald Trump zijn geschorste account terug.

Musk herstelt de accounts nadat hij zijn volgers op Twitter via een peiling vraagt of de journalisten al direct of op een later moment mogen terugkomen. Een meerderheid kiest voor het eerste.

Facebook

Nog zo’n eigenaardige beslissing van het sociale netwerk: linken naar andere platforms zoals Mastodon, Facebook of Instagram is niet meer toegestaan. Die tweets worden niet langer geplaatst. Musk is blijkbaar bang dat mensen overstappen naar andere kanalen en Twitter links laten liggen.

Die vrees is niet ongegrond. Alternatief Mastodon groeit flink. En adverteerders lopen weg. Uit een data-analyse van The Washington Post blijkt dat een derde van de honderd grootste adverteerders niet langer adverteert. Bedrijven houden er niet van om onderdeel te zijn van de acties van Musk.

Steeds luider klinkt dan ook de roep om het aftreden van de miljardair. De oprichter van SpaceX en eigenaar van Tesla reageert op geheel eigen wijze. Hij plaatst een peiling om zijn Twitter-account, waar mensen zich mogen uitspreken over zijn aanblijven. Waarbij hij extra benadrukt zich aan de uitslag te houden.

Aftreden

Nadat er twaalf uur lang gestemd kon worden blijkt een meerderheid niet langer Musk als topman te willen. Van de 17,5 miljoen stemmers vindt 58 procent dat hij een stap terug moet doen. Maar of hij ook echt de leiding uit handen geeft is de vraag. De topman reageerde nog niet op de uitslag, maar laat wel weten dat zulke stemmingen voortaan alleen gehouden worden onder betalende gebruikers.

Al met al is het leiderschap van Musk bij Twitter zeer grillig. Terwijl adverteerders weglopen, gebruikers het platform verlaten en werknemers moeten vrezen voor hun baan, lijkt de leider het allemaal als een spelletje te zien. Via polls op zijn account beslist hij over schorsingen. En over zijn eigen aanblijven, al kan hij dat ook zomaar afdoen als een grapje.

Het zou voor iedereen beter zijn als een betrouwbare en stabiele opvolger Musk naar de achtergrond verdrijft. Ook voor het vrije woord.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl
Meer over
Digitale media

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer