Kerk & religieWekelijkse meditatie
Meditatie: Groot in de Heere

In de loop van de geschiedenis hebben velen de bijnaam ”de Grote” gekregen: keizers, filosofen en sporters. Bij zijn geboorteaankondiging wordt Johannes de Doper door de engel Gabriël ook ”groot” genoemd. Waarom? Maatschappelijk en kerkelijk gezien stelt hij niet veel voor. Zijn invloed is slechts enkele jaren. In zijn persoonlijk leven: wanneer vinden wij iemand groot? Als iemand succes heeft of grote invloed?

Ds. A. Voorwinden, ’s-Gravenzande
beeld RD
beeld RD

Johannes de Doper is groot „voor de Heere”. Om te zien of iemand werkelijk groot is, moeten we leren met Gods ogen naar de werkelijkheid te kijken. Al is Johannes als voorloper van de Messias een unieke persoonlijkheid met een unieke plaats in de heilsgeschiedenis, toch houdt zijn leven ons een spiegel voor. In hoe de engel zijn leven beschrijft, komen we kenmerken tegen van ieder kind van God.

We lezen dat zijn levensstijl wordt gekenmerkt door matigheid en zelfverloochening. Hij kent het verlangen de Heere te dienen. Dit omdat hij „is vervuld met de Heilige Geest”. Door Gods soevereine werk is Johannes al wedergeboren voordat hij geboren is. Door Gods Geest is hij gerechtvaardigd en kan hij heilig en toegewijd voor de Heere leven. Juist dat laatste is de roeping die op ons aller leven ligt.

Al zijn wij geen voorloper van de Heere Jezus, de vraag is wel: wordt ons leven gekenmerkt door een toewijding aan God? Wanneer de Heilige Geest in uw leven werkt, zal er een verlangen komen naar Christus. Kent u in uw hart het verlangen om uzelf voor de Heere te verloochenen en in Zijn kracht vruchten van geloof en bekering voort te brengen? God gebruikt de prediking om dit in ons hart te planten.

„Want hij zal groot zijn voor de Heere. (…) En hij zal velen der kinderen Israëls bekeren tot de Heere hun God. (…) om de Heere te bereiden een toegerust volk.” Lukas 1:15-17

In zijn ambtelijke leven: Johannes heeft als voorloper van de Zaligmaker de roeping om als een Elia iedereen op te roepen tot bekering, zodat de komst van Rechter Jezus geen verschrikkelijk maar een heerlijk moment zal zijn. Bij Zijn eerste komst stelt de Heere Jezus in Zijn genade en bewogenheid het oordeel nog uit.

Bij de aankondiging van Johannes’ geboorte is het onderscheid tussen Christus’ eerste en tweede komst nog niet duidelijk. Jezus is inderdaad als Redder gekomen, moest daarvoor als mens geboren worden en plaatsvervangend lijden en sterven. Maar weet dat diezelfde Jezus is opgestaan uit de dood en straks als Rechter zal terugkomen. De levensbelangrijke vraag is: bent u voorbereid op Zijn wederkomst? Dat kan alleen als uw Rechter ook uw Redder is. Daarvoor zult u in dit leven moeten terugkeren tot God.

Wat voor soort prediker is Johannes? Ja, hij zegt zeer zeker ook: „Zie het Lam Gods, Dat de zonde der wereld wegneemt”, maar hij begint met het ontmaskeren van zonden (Luk. 3:7). Zo wil de Heere ons leren de toevlucht te nemen tot de Zaligmaker. Dan worden we door Hem gebracht van „ongehoorzamen tot de voorzichtigheid der rechtvaardigen”. Al blijven we levenslang worstelen met hoogmoed en inwonende zonde, in Hem zijn we rechtvaardig voor God. Uit dankbaarheid voor Gods onverdiende genade mogen we met Johannes ons leven gaan toewijden aan God.

Zo wordt voor de Heere „een toegerust volk bereid”. Juist adventstijd wil ons brengen tot een leven van bekering vanuit de verwachting van Christus’ komst. Hoe leeft u naar dat moment? Wie klein is in zichzelf, is groot in Gods Koninkrijk.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer