GezondheidMentale gezondheid

Steeds meer Nederlanders kampen met psychische aandoening

Het aantal Nederlanders dat kampt met een psychische aandoening is groter geworden. Waar het twaalf jaar geleden nog ging om minder dan een vijfde van de bevolking, is dat aandeel inmiddels gestegen naar ruim een kwart.

1 December 2022 14:25Gewijzigd op 1 December 2022 14:59
beeld Unsplash
beeld Unsplash

Dat blijkt uit driejarig onderzoek van het Trimbos-instituut onder 6200 Nederlanders. De zogeheten Nemesis-studie werd uitgevoerd in opdracht van het ministerie van Volksgezondheid. Daaruit komt naar voren dat jongvolwassenen, studenten, werklozen en mensen die alleen of in de stad wonen, extra kwetsbaar zijn. Leeftijd speelt een belangrijke rol: onder 35-plussers is het aantal mensen met een psychische aandoening 21 procent, onder 35-minners 36 procent.

Ook iemands werksituatie blijkt van invloed te zijn op het risico op een mentale stoornis. Vooral de stijging van het aantal studenten met een psychische aandoening is explosief: dat verdubbelde in twaalf jaar tijd van 22 procent naar 44 procent. Ook onder werklozen was de toename fors: van 37 naar 48 procent. Onder mensen met betaald werk steeg het aandeel met een psychische stoornis van 15 naar 21 procent, onder mensen zonder een betaalde baan was een soortgelijke trend waar te nemen: een stijging van 17 naar 24 procent. Gepensioneerden zijn de enige groep waar minder psychische aandoeningen voorkomen. Dit aantal daalde van 11 procent naar 10 procent.

Plattelandsbewoners

Van de mensen die in een stad wonen, kampte 29 procent in het afgelopen jaar met een psychische aandoening, onder plattelandsbewoners is dat aandeel 22 procent.

Kijkend naar het soort psychische aandoening, is een stijging over de hele linie te zien, vertelt Annemarie Luik, progammahoofd van Nemesis. In het afgelopen jaar kwamen angststoornissen (15 procent) en depressieve stoornissen (10 procent) het meest voor. Dit zijn vanouds ook de meestvoorkomende categorieën psychische aandoeningen.

Uit de onderzoeksresultaten blijkt verder dat een groeiend aantal mensen kampt met meer dan één psychische stoornis: waar in 2009 zo’n 33 procent van de mensen met een psychische aandoening ook nog leed aan een andere psychische stoornis, steeg dit aandeel naar 44 procent.

Hoewel er in het onderzoek niet is gekeken naar mogelijke verklaringen voor de stijging van psychische aandoeningen, merkt Luik op dat het coronavirus geen rol lijkt te spelen. De stijging zette namelijk al in voordat de pandemie begon. De onderzoekers denken eerder aan de toegenomen prestatiedruk, de individualisering van de maatschappij en de vergrote inkomensongelijkheid als mogelijke factoren.

Luik noemt de resultaten van het onderzoek zorgelijk. „Omgerekend hebben we het over 3,3 miljoen Nederlanders. Dat zijn er heel veel. Het laat zien dat aandacht voor psychische gezondheid echt nodig is. En mensen die hulp nodig hebben, moeten die ook kunnen krijgen.”

Het Trimbos-instituut doet inmiddels onderzoek naar de invloed van prestatiedruk.


RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl
Meer over
Psychologie

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer