Consument
Recepten uit de RD-historie: de Italiaanse pastasaus van Teunie Suijker

Spanje, Kroatië en Zuid-Frankrijk; de pastasaus die in de receptenmap van Teunie Suijker (52) belandde, is al meegereisd naar heel veel landen. „Tegen de tijd dat we op vakantie gaan, vragen de kinderen al: „We eten op de eerste dag toch wel Italiaanse pastasaus?””

Mariëlle Oussoren-Buys
Familie Suijker. beeld RD, Anton Dommerholt
Familie Suijker. beeld RD, Anton Dommerholt

Als de familie Suijker uit Krimpen aan den IJssel na een lange reis aankomt op haar vakantiestek is het vaste prik: pasta met saus eten. Voor de tent of op de veranda. De saus is al jarenlang dezelfde, volgens een recept dat in 2012 in het Reformatorisch Dagblad stond. „Italiaanse pastasaus”, zo noemen de Suijkers hem.

De saus is ruim van tevoren al thuis gemaakt door Teunie Suijker, moeder van vier kinderen en kinderboekenschrijfster. Ze vriest de saus in, en stopt die kort voor vertrek in de koelbox. „Zo heb ik meteen een koelelement extra. En tegen de tijd dat we aankomen, is de saus wel ontdooid. Dan hoef ik hem alleen op te warmen en pasta te koken. Zo staat er makkelijk een lekkere pittige maaltijd op tafel. Niet pittig in de zin van scherp, maar gewoon kruidig en smaakvol. De saus heeft iets heel krachtigs, heerlijk! Als je hem aan het koken bent, ruikt het er meteen naar. Eerst al door de spekjes die je bakt. Later gaat er rode wijn bij, die geeft zo’n aparte geur! De kinderen ruiken het altijd meteen als ik bezig ben.”

Suijker is een trouwe lezer van de kookrubriek. „Ontzettend leuk”, vindt ze die. Recepten die haar aanspreken doet ze in een mapje, maar het lukt niet om ze allemaal echt te maken.

Wat haar zo handig leek aan de pastasaus: er stond bij dat die voor twaalf personen was. „Een makkelijke maaltijd voor als er eters komen, dacht ik. Omdat je de saus vooraf kunt klaarmaken.” Ze moet lachen. „Inmiddels zijn de kinderen groter en krijgen we de saus gewoon met z’n zessen op! Dus als in het weekend meer mensen mee-eten, maak ik meer.”

Sinds het najaar werkt Suijker twee dagen bij Agathos thuiszorg op kantoor en neemt haar man regelmatig de honneurs waar in de keuken. Maar voor het koken van haar favoriete recepten maakt ze gewoon tijd. Erwtensoep bijvoorbeeld, of hachee. En dus de pastasaus. „In de tussentijd, wanneer de saus of soep pruttelt, ga ik lekker schrijven of pak ik de naaimachine. Daar geniet ik enorm van, dat zijn echt de momentjes voor mezelf.”

Ook haar omgeving heeft profijt van de saus. Zo kookte ze die voor een goede vriendin toen zij het moeilijk had. „En vorig jaar ging het niet zo goed met mijn vader. Toen bracht ik mijn ouders geregeld eten, waaronder dit gerecht. Het is altijd een succes!” Ook de jonge generatie is enthousiast. „Toen mijn kinderen hoorden dat de pastasaus in de krant zou komen, zei mijn jongste dochter (15): „Mam, dat recept ga ik later ook gebruiken. Het is verrukkelijk.” En mijn zoons (17) reactie: „Mam, u kookt het echt te weinig.”

serie Mijn favoriete recept

In de aanloop naar het 50-jarig jubileum van het Reformatorisch Dagblad vertellen lezers over hun favoriete recept uit de krant. 
Deel 5: Italiaanse pastasaus van Teunie Suijker.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer