Consumentwandeling
Struinen door het land van Well en Ammerzoden

Weelderig begroeide uiterwaarden, een oud veerhuis als startpunt en halverwege de tocht een middeleeuws kasteel. Daarop trakteert het Baanbrekerpad.

Lopen langs de Maas bij Well. beeld RD
Lopen langs de Maas bij Well. beeld RD

Net als veel andere liefhebbers van klompenpaden wisselen we het herhalen van toppers af met het verkennen van een nieuw pad. Daarom staan we nu bij ’t Wellse Veerhuis, een restaurant aan de Maas in het Brabantse Well. Vanaf de parkeerplaats voert de wandeling direct naar de uiterwaarden, langs een kudde koeien die we omzichtig passeren. Daarna kunnen we zorgeloos genieten van het rivierenlandschap. Rechts de dijk met het silhouet van een kerkje. Links de rivier met her en der een strandje en schepen die kalm voorbijglijden. Verderop vaart het pontje dat de verbinding vormt tussen Bern en Herpt.

Aan biodiversiteit ontbreekt het hier niet, tot vreugde van natuurliefhebbers. Met het helgele jakobskruiskruid zullen de boeren minder content zijn. Ook de natuur brengt sinds Genesis 3 naast gezond kruid gif voort.

De dijk biedt uitzicht over rivier en weideland. beeld RD

Na pakweg een kilometer voeren de schildjes met een klompje ons landinwaarts. Tussen een maïsveld en een braakliggende akker door wandelen we naar de drukbereden Bergse Maasdijk. Aan de overzijde vervolgen we de tocht langs de afgedamde Maas tot we opnieuw landinwaarts worden gewezen, nu naar de Slijkwellsedijk. Het officiële pad loopt aan de onderzijde van de dijk, wij kiezen voor erop. Dat wordt beloond met een fraai uitzicht.

Aan het eind van Slijkwell slaan we af naar de Molenachterdijk, een geasfalteerde polderweg tussen de bomen. We accepteren het in het besef dat zelfs het lekkerste gerecht ingrediënten heeft die wat minder smaken. Lang duurt het niet. We lopen nog maar net op de Weigraaf als we weer het veld in mogen. Een smal paadje langs een boerensloot, dat overgaat in een karrenpad. Het eindigt bij de kassen van Happy Kamille, aan de rand van Wordragen. Daar gaat de route verder door het Sijsenbosje, dat uitkomt op de doorgaande weg van de buurtschap. Alle huizen en tuinen ogen even verzorgd. Het is een nijver volkje in Wordragen.

Kasteel Ammersoyen, blikvanger tijdens de wandeling. beeld RD

Over een smal eendenpad wandelen we richting Ammerzoden, langs het imponerende Kasteel Ammersoyen. Daar beginnen we aan de slotfase van onze klompenwandeling. Via een slinger door het dorp belanden we weer bij de dijk.  Bij een jachthaventje mogen we opnieuw de uiterwaarden in. Daardoor eindigen we zoals we begonnen, flanerend langs de rivier. De balans kan worden opgemaakt, de uitslag is gunstig. Deze komt bij de wandelingen die we graag nog eens overdoen.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl
Meer over
RDMagazine
Buiten

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer