Binnenland
Commissie: onduidelijk of openhouden kerncentrale Borssele kan

Het is nog onduidelijk of de kerncentrale in het dorp Borssele wel langer open kan blijven. Onderzoeken die duidelijk moeten maken of het wel veilig is, zijn nog niet afgerond. Daarop wees de Commissie voor de milieueffectrapportage vrijdag.

ANP

In de Kernenergiewet staat dat de kerncentrale uiterlijk in 2033 dicht moet, maar het kabinet wil de centrale langer openhouden. Daarvoor is een wetswijziging nodig. Voordat de Tweede en Eerste Kamer en de regering over die wetswijziging besluiten, zijn de milieugevolgen onderzocht in een milieueffectrapport op hoofdlijnen.

De commissie, die door minister Barry Madlener (Infrastructuur en Waterstaat) om advies was gevraagd, stelt dat het rapport duidelijk aangeeft dat een levensduurverlenging niet alleen afhangt van de wetswijziging, maar ook van langjarige technische onderzoeken. Die onderzoeken moeten uitwijzen of de kerncentrale na 2033 technisch wel veilig langer open kan blijven, maar zijn nog niet af. Daarom is op dit moment nog niet zeker dat Borssele daadwerkelijk langer operationeel kan blijven, aldus de commissie.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer