Buitenland
Maan nagebouwd in Duitsland om landing te oefenen

Over een paar jaar loopt misschien voor het eerst een Europeaan over de maan, en daarom is bij de Duitse stad Keulen een maanlandschap nagebouwd. Astronauten, wetenschappers, bouwkundigen en robots kunnen daar alvast oefenen. Het complex, Luna genaamd, is woensdag in gebruik genomen.

ANP

Het maanlandschap van Luna is 700 vierkante meter groot. Op de grond ligt ongeveer 900 ton aan vulkanische rotsen en stenen. Die lijken het meest op het oppervlak van de maan. De proefpersonen kunnen tot 3 meter diep in de grond van de nagebouwde maan boren, zoals op de maan zelf ook zal gebeuren. Een nagebootste zon zorgt voor licht, zodat de ‘astronauten’ precies zien hoe weinig licht er soms valt op de poolgebieden van de maan.

In de toekomst moet het complex ook de minimale zwaartekracht van de maan kunnen nabootsen. De zwaartekracht daar is ongeveer een zesde van die op aarde, wat betekent dat iemand van 80 kilo op de maan ongeveer 13 kilo ‘weegt’.

Luna maakt deel uit van het European Astronaut Centre, het complex waar alle Europese astronauten worden getraind voor hun ruimtereizen.

De Verenigde Staten willen over een paar jaar weer mensen naar de maan en terug naar de aarde sturen, voor het eerst sinds 1972. De Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA werkt daarin nauw samen met andere landen. Daardoor krijgt Canada een plek op de eerste vlucht richting de maan en terug, een generale repetitie voor de maanlanding. Die vlucht staat voorlopig gepland voor eind volgend jaar. Europa mag zeker drie astronauten leveren die in een nieuw ruimtestation rond de maan gaan wonen.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer