Economie
SEC vindt raketlancering geen reden voor afwezigheid Elon Musk

De Amerikaanse beurswaakhond SEC wil dat Elon Musk wordt gestraft voor minachting van de rechtbank. De toezichthouder hekelt zijn nieuwste „excuus” om een verhoor in een onderzoek naar zijn overname van Twitter in 2022 te ontlopen: hij woonde een SpaceX-raketlancering bij.

ANP

Volgens door de SEC bij de rechter ingediende documenten liet een advocaat van de miljardair op de ochtend van 10 september plotseling weten dat hij in Florida was, terwijl Musk die dag eindelijk een verklaring zou afleggen in Los Angeles, na eerdere verzoeken te hebben ontweken en door een rechter te zijn bevolen mee te werken.

Het onderzoek richt zich op de vraag of Musk begin 2022 de regels heeft overtreden toen hij begon met het vergaren van Twitter-aandelen, zonder dit tijdig openbaar te maken. Of Musk wordt bestraft voor het niet komen opdagen, is niet duidelijk.

Musk is tevens topman van ruimtevaartbedrijf SpaceX. Alex Spiro, Musks advocaat, noemt sancties „drastisch” en onnodig. Hij stelt dat Musks afwezigheid bij de lancering het leven van astronauten in gevaar had kunnen brengen en dat zijn getuigenis is verplaatst naar 3 oktober.

Dat Musk naar Florida moest zou te maken hebben met een „noodgeval” dat hij niet had veroorzaakt. „Er is geen reden om aan te nemen dat zo’n noodgeval zich opnieuw zal voordoen”, aldus Spiro.

De SEC ziet dat anders. „Musks excuus riekt naar spelletjes”, beargumenteert de raadsman van de toezichthouder. „De rechtbank moet duidelijk maken dat Musks spelletjes en vertragingstactieken moeten stoppen.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer