Economie
Aantal werkloze jongeren in China neemt verder toe

De werkloosheid onder Chinese jongeren is vorige maand verder gestegen. Uitgezonderd studenten zit inmiddels bijna een op de vijf Chinezen tussen 16 en 24 jaar werkloos thuis, meldde het nationale statistiekbureau van het Aziatische land.

ANP

Het gaat om precies te zijn om een kleine 19 procent. Een maand eerder bedroeg de jeugdwerkloosheid in de op een na grootste economie ter wereld nog iets meer dan 17 procent. De cijfers maken nog eens duidelijk dat China langdurig last heeft van een reeks crises, waaronder aanhoudende onrust op de vastgoedmarkt, een handelsoorlog en een daling van het consumentenvertrouwen.

Wat ook een rol speelt is dat in juni bijna 12 miljoen studenten zijn afgestudeerd aan Chinese universiteiten. Dat heeft de concurrentie op de toch al krappe arbeidsmarkt verergerd en verklaart waarschijnlijk het sterk opgelopen werkloosheidscijfer. In mei zei president Xi Jinping al dat het aanpakken van jeugdwerkloosheid als „topprioriteit” moet worden beschouwd.

De jeugdwerkloosheid van augustus is de hoogste sinds het begin van dit jaar, toen het statistiekbureau een nieuwe telmethode introduceerde. Studenten worden tegenwoordig niet meer meegerekend in de jeugdwerkloosheidscijfers. In juni vorig jaar bereikte de jeugdwerkloosheid een record van 21,3 procent. Vervolgens besloot het statistiekbureau deze cijfers niet meer apart te melden, formeel om de meetmethode te verbeteren.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer