Economie
Suikerprijs deze week op koers voor grootste stijging sinds 2008

Suiker is deze week flink duurder geworden door extreme droogte in Brazilië, waardoor suikerriet brandschade oploopt. Op de grondstoffenmarkt in New York ligt de prijs op koers om in een week bijna 16 procent te stijgen. Dit zou de grootste toename op weekbasis betekenen sinds augustus 2008 en kan ook zorgen voor bijvoorbeeld duurdere chocola en ander snoep in Nederland.

ANP

Suikerboeren in Brazilië kampen al sinds oktober vorig jaar met droogte en branden. In een deel van het land is het aantal branden deze zomer gestegen tot recordhoogte. Suikerboeren moeten beschadigde planten vervangen door nieuw suikerriet of komende tijd minder oogsten. Dit leidt al langer tot zorgen over de productie in het belangrijke suikerland en tot hogere suikerprijzen.

„De droge omstandigheden en mogelijke daling in de productie zijn al langer bekend, maar recente berichten hebben de zorgen verergerd”, zegt marktanalist Mark Bowman. Ook komende week blijft Brazilië kampen met droogte, al is er wel wat regen voorspeld.

Suikerleverancier Wilmar International heeft zijn verwachte productie in Brazilië verlaagd door een reeks „ongebruikelijke en aanhoudende weersomstandigheden”. Afgelopen maand zou volgens het bedrijf zo’n 450.000 hectare aan suikerriet brandschade hebben opgelopen. Beter weer in oktober zal de huidige planten niet helpen, denkt het bedrijf. „Misschien de volgende gewassen.”

Het duurt overigens nog wel een tijdje voordat de hogere suikerprijzen zijn doorgewerkt in prijzen van producten in de supermarkt. Chocoladeproducten kunnen daarnaast ook duurder worden door de gestegen grondstoffenprijzen voor cacao. Twee belangrijke landen voor cacao, Ghana en Ivoorkust, hebben er namelijk minder van geproduceerd omdat cacaobomen ziek zijn geworden en de oogsten tegenvielen.

Ook koffie dreigt duurder te worden door de droogte in Brazilië en zorgen over het aanbod. De prijs van arabicabonen, gebruikt door veel grote koffieketens als Starbucks, steeg eerder deze week tot het hoogste niveau in dertien jaar. „Het potentieel van de arabica-oogst van 2025/26 hangt aan een zijden draadje”, waarschuwde Rabobank-analist Carlos Mera maandag.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer