Economie
Nike stijgt op Wall Street na nieuwe topman, FedEx onderuit

Nike behoorde vrijdag tot de grote winnaars op de aandelenbeurzen in New York. Beleggers reageerden positief op de aankondiging dat het sportartikelenmerk een nieuwe topman krijgt. Vanaf 14 oktober neemt Elliott Hill de plaats in van de huidige baas John Donahoe. Hill keert daarmee terug naar Nike. Hij werkte in het verleden meer dan dertig jaar op verschillende topposities bij het Amerikaanse bedrijf. In 2020 vertrok hij bij Nike.

ANP

Nike heeft het moeilijk door zwakkere verkopen in China en felle concurrentie en verlaagde afgelopen zomer de verwachtingen voor dit jaar. Ook is Nike bezig banen te schrappen om kosten te besparen. Het aandeel steeg 7,3 procent.

FedEx kelderde daarentegen 13,3 procent. De grote post- en pakketbezorger werd negatiever over de omzet en winst dit boekjaar, na tegenvallende resultaten in het afgelopen kwartaal. Topman Raj Subramaniam sprak van een „uitdagend” kwartaal, waarin consumenten overstapten van duurdere verzendingen met prioriteit naar goedkopere opties met langere levertijden of het ophalen van pakketten bij afhaalpunten. Rivaal UPS ging mee omlaag en verloor 3,2 procent.

De algehele stemming op Wall Street was licht negatief, na de flinke opmars die volgde op de grote renteverlaging van de Federal Reserve. De Dow-Jonesindex noteerde kort na opening van de markt 0,2 procent lager op 41.938 punten en de brede S&P 500-index zakte ook 0,2 procent, tot 5701 punten. Beide indices sloten donderdag op nieuwe recordstanden. Techgraadmeter Nasdaq daalde 0,1 procent tot 18.001 punten.

De drie graadmeters in New York stevenen wel af op stevige winsten op weekbasis. Het besluit van de Fed om de rente meteen met een forse stap van een half procentpunt te verlagen zorgde deze week voor optimisme bij beleggers. Met de lagere leenkosten hoopt de centrale bank de economie te stimuleren en een recessie te voorkomen.

De lagere leenkosten zijn vooral goed nieuws voor de snelgroeiende chip- en techbedrijven, die donderdag stevige koerswinsten lieten zien. Deze bedrijven kunnen daardoor goedkoper geld lenen om te investeren in verdere groei. AI-chipbedrijf Nvidia, dat donderdag 4 procent steeg, klom 0,1 procent. Tesla verloor 1,4 procent, na een opmars van ruim 7 procent een dag eerder.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer