Kerk & religieRooms-Katholieke Kerk
Laatste viering in Christus Koningkerk in Lievelde

In de Christus Koningkerk in Lievelde (Oost-Achterhoek) wordt zondag 17 september de laatste eucharistieviering gehouden. De regionale Paulus en Ludgerparochie draagt het kerkgebouw over aan de plaatselijke Stichting Behoud Kerkgebouw Lievelde.

Jan Kas
De Christus Koningkerk in Lievelde. beeld Wikimedia
De Christus Koningkerk in Lievelde. beeld Wikimedia

De kerk wordt per 2 oktober „aan de goddelijke eredienst onttrokken”, zoals dat in rooms-katholieke termen heet. „Vanaf die datum kan de geloofsgemeenschap van Lievelde in de kerk nog uitsluitend woord- en gebedsvieringen houden”, zo meldt het parochiebestuur.

„De huidige tijden van landelijk afnemend kerkbezoek maken de keuze tot het sluiten van kerken begrijpelijk, maar niet minder emotioneel. Dat geldt ook voor Lievelde”, schrijft het bestuur. De rooms-katholieke geloofsgemeenschap in Lievelde ontstond in 1945, in juli 1954 werd de kerk geconsacreerd. Lievelde gaat nu zonder eigen kerkgebouw verder als onderdeel van de streekparochie. De geloofsgemeenschap wil enkele pastorale activiteiten lokaal blijven organiseren.

Stichting Behoud Kerkgebouw Lievelde is een initiatief van drie ondernemers met wortels in het dorp. Doelstelling is „behoud van de kerk met een sociaal en maatschappelijk gebruik voor iedereen in Lievelde”. Onder meer wordt gedacht aan jaarlijkse lokale evenementen, muziek- en toneeluitvoeringen, bedrijfsfeesten, beurzen en tentoonstellingen.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer