Kerk & religie
Gemeente Lingewaard wil kerken Huissen en Doornenburg kopen

De gemeente Lingewaard in de Betuwe wil twee kerken, de Onze Lieve Vrouw Ten Hemelopnemingkerk in Huissen en de Martinuskerk in Doornenburg, kopen om ze een sociaal-maatschappelijke bestemming te geven.

Jan Kas
de Onze Lieve Vrouw Ten Hemelopnemingkerk in Huissen. beeld Wikimedia
de Onze Lieve Vrouw Ten Hemelopnemingkerk in Huissen. beeld Wikimedia

Het college van Lingewaard heeft een intentieovereenkomst met het bestuur van de Maria Magdalenaparochie ondertekend. Het parochiebestuur wil de kerken verkopen. De parochie houdt het merendeel van haar activiteiten in de Sint-Werenfriduskerk in Elst.

„Bewoners van de betrokken kernen en het college zien de kerken als cultureel erfgoed graag bewaard voor de toekomst, het liefst met een sociaal-maatschappelijke invulling”, schrijft het college in een informatienota voor de gemeenteraad. „Met de aankoop krijgen we als gemeente de regie over de herontwikkeling van de gebouwen.” In de intentieverklaring is het voorbehoud opgenomen dat de gemeenteraad én het bisdom wel moeten instemmen met de verkoop.

Het parochiebestuur stoot de kerk in Huissen waarschijnlijk in de loop van 2025 af. Uit een haalbaarheidsonderzoek is volgens het college gebleken dat de kerk geschikt is om er een zogeheten multifunctionele accommodatie te realiseren, „onder toevoeging van aanvullende functies”.

De kerk in Doornenburg, in 2015 „onttrokken aan de eredienst”, wordt sporadisch gebruikt voor (religieuze) activiteiten. Commerciële woningbouwinitiatieven hebben vooralsnog niet geleid tot herbestemming, aldus de gemeente Lingewaard. Inmiddels lijkt er een kans om een kinderopvang en basisschool te herhuisvesten in het kerkgebouw. De haalbaarheid van deze optie wordt nu onderzocht. Mocht toch gekozen worden voor nieuwbouw op de bestaande schoollocatie, dan wordt herontwikkeling tot woningbouw opnieuw overwogen. „Daarbij kunnen geen garanties worden gegeven dat de kerk volledig in de huidige vorm te handhaven is”, stelt het college van Lingewaard.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer