Simon en Judaskerk Reutum in handen van dorp

De rooms-katholieke Simon en Judaskerk in Reutum (gemeente Tubbergen) wordt verkocht aan de lokale Stichting Gemeenschapsruimte Reutum. Daarmee blijft het gebouw voor het Twentse dorp behouden.

Jan Kas
beeld Google, Machiel Karels.
beeld Google, Machiel Karels.

Drie jaar geleden kreeg Reutum van het parochiebestuur te horen dat de kerk in 2025 zou worden gesloten. „Na vele overleggen, telefoontjes en taxaties is nu een principeovereenkomst bereikt met het bisdom”, meldt de Dorpsraad Reutum op zijn website.

De overeenkomst betreft de aankoop van de kerk, inclusief onder meer het parochiecentrum, de aula en het kerkplein. De pastorie en de tuin blijven –wegens de hoge vraagprijs– vooralsnog in handen van het bisdom.

De komende tijd worden de plannen voor de herbestemming van het kerkgebouw concreet uitgewerkt. In bijeenkomsten met (toekomstige) gebruikers en verenigingen zijn eisen en wensen in kaart gebracht. „Het doel is om tegen aanvaardbare kosten een sfeervol, multifunctioneel gebouw voor Reutum te ontwikkelen.”

De beheerscommissie van de geloofsgemeenschap in Reutum werkt met de dorpsraad en andere groepen samen in de werkgroep Toekomst Kerkgebouw Reutum. Die heeft voorgesteld het bestaande Kulturhoes, dat aan vernieuwing en verduurzaming toe is, te verkopen. Daarmee wordt plaatsgemaakt voor te bouwen appartementen. Met de opbrengst van de verkoop kan dan de kerk worden verduurzaamd en opnieuw worden ingericht. „We willen graag een huiskamer creëren waar alle dorpsbewoners zich welkom voelen, waar de hele dag de deur open staat.” Een gedeelte van de kerk zal worden verhuurd aan zorgorganisaties. Mogelijk blijft er, in overleg met het parochiebestuur, gelegenheid voor onder meer avondwakes in de kerk.

De Simon en Judaskerk is een wederopbouwkerk. Ze werd in 1954 in gebruik genomen.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer