Kop

Yord herfst logo
Home    Zoeken    

Linkerbalk


Midden

Y-File

School & Beroep 2007

Je bent er nog niet uit welke richting je moet kiezen? School & Beroep 2007 kan je een handje helpen. Kapper, apotheker, kok of laborant; het komt allemaal aan bod in dit dossier.
Verschillende studenten vertellen daarnaast over hun ervaring met een studentenvereniging. 

Constructiewerker

  • Puzzelen met metaal

    „Ik begin met een tekening en een stapel ijzer en als ik klaar ben, ligt er een compleet hek. Dat geeft voldoening.” Constructiewerker Martien de Jong (35) maakt al negentien jaar constructies van metaal, vooral hekwerken.

Ambtenaar

  • De Google van de gemeente Voorst

    Klagende mensen, zeurbrieven en onuitroeibare vooroordelen. Herman Oussoren kent het allemaal. Toch is de 28-jarige ambtenaar van de gemeente Voorst gelukkig met zijn baan: „Omdat mijn werkveld zo breed is, kom ik in aanraking met de meest uiteenlopende dingen.”

Vrachtwagenchauffeur

  • Zonder TomTom het land door

    Tien adressen per dag, van Noord-Holland tot Maastricht. Vrachtwagenchauffeur Helmer Hol rijdt het hele land af zonder routeplanner, omdat hij alle routes en binnenweggetjes wel kent. Hij maakt zo’n 120.000 kilometer per jaar, en kan zich nog steeds geen mooier beroep voorstellen. „Hé, deze rotonde is eindelijk gerepareerd.”

Supermarktchef

  • Toveren met kleuren in super

    Zonder diploma begint Reijer Koetsier uit Elspeet als verkoopmedewerker bij een supermarkt in zijn dorp. Vijftien jaar later is hij, na het volgen van cursussen, chef kruidenierswaren in Almere. Toch raadt hij jongeren deze route niet aan. „Haal eerst een mbo-diploma. Daarmee groei je sneller door.”

Handicap

  • Studeren met een handicap

    Ruim 6 procent van alle studenten ondervindt moeilijkheden als gevolg van een functiebeperking. Dat kan een handicap of een chronische ziekte zijn. Zij hebben recht op extra begeleiding en aangepaste regelingen, bijvoorbeeld voor tentamens.

Kapper

  • Geknipt voor het vak

    Zijn trouwste klant komt al meer dan 34 jaar langs voor een knipbeurt. Precies om de zes weken, op zaterdagmiddag halfvier. Juist die band met klanten is voor herenkapper Bas van der Vliet (57) uit Ede een belangrijke drijfveer om iedere dag kam en schaar te hanteren. „De gesprekken gaan over andere onderwerpen dan vroeger.”

Taxateur

  • Taxateur van kerken en scholen

    Als scholier vergeleek hij al prijzen van woningen. Tegenwoordig heeft Henk Jongeneel het bepalen van de waarde van panden als zijn dagelijks werk. De 41-jarige taxateur richt zich niet alleen op woonhuizen en bedrijfspanden, maar ook op moeilijker objecten, zoals kerken, scholen en ziekenhuizen.

Radiodiagnostisch laborant

  • De binnenkant in beeld

    Kleurenfoto’s maakt Herma Kleibeuker (24) niet met haar toestel. Niemand hoeft te glimlachen voor de lens. Het apparaat kijkt er toch dwars doorheen. Kleibeuker is radiodiagnostisch laborant in het IJsselland Ziekenhuis in Capelle aan den IJssel.

Apotheker

  • Dagelijks pillen draaien

    Wekenlang maakte hij antibioticum voor een kind dat niet eerder een beenmergtransplantatie mocht ondergaan dan wanneer een bacterie was overwonnen. Het middel was 48 uur houdbaar, dus elke twee dagen leverde apotheker Top een nieuwe portie aan huis. Het middel sloeg aan.

Kok

  • Tartaar snijden voor ondankbare zakenlui

    Als christen niet in de horeca kunnen werken? Onzin, vindt Joost den Ouden. De jonge kok -met ervaring in tenten met de felbegeerde Michelinster- zit al zo’n tien jaar met veel plezier in het vak. „Ik ben een beetje slager, een beetje bakker, een beetje groenteboer; eigenlijk ben ik alles.”

Naar het MBO

  • Gemakzucht nekt mbo-student

    Later wil ik met kinderen werken. Of: ik wil iets in de techniek. Er zijn hordes gedreven vmbo-scholieren die dat al vanaf hun jonge jaren rondbazuinen. Maar wat als de opleiding -die zo geweldig leek- het toch niet helemaal blijkt te zijn?

Studentenverenigingen

  • CSFR

    CSFR staat voor Civitas Studiosorum in Fundamento Reformato, wat betekent: vereniging voor studenten op reformatorische grondslag.

  • Deputaatschap voor Studerenden van de Gereformeerde Gemeenten

    Het deputaatschap voor studerenden van de Gereformeerde Gemeenten heeft studentenkringen opgezet in Amsterdam, Delft, Ede/Wageningen, Groningen, Leiden, Rotterdam, Oost-Nederland (Rijssen), Utrecht en Zeeland.

  • Solidamentum

    De vereniging Solidamentum ontstond in 1992 uit de sectie studerenden van de Kontaktvereniging van Leerkrachten en Studenten (KLS).

  • Stevig wortelen

    De pauze in het interview gebruiken ze om een gezamenlijke strategie af te spreken. De voorzitters van de drie christelijke studentenverenigingen CSFR, Depositum Custodi (DC) en Solidamentum willen niet tegen elkaar worden uitgespeeld. „Het belangrijkste is dát je je aansluit bij een studentenvereniging. Pas daarna komt de vraag bij welke.” Toch voeren ze natuurlijk niet voor niks hún vereniging aan. De CSFR-voorzitter: „Ik vind het jammer dat de leden van DC en Solidamentum niet gewoon bij ons komen.”

  • Trefpunten voor christenstudenten

    Verenigingen en kringen nemen bij veel studenten een belangrijke plaats in. Ze ontmoeten elkaar er, sluiten er vriendschappen en worden er gevormd. Binnen de gereformeerde gezindte is er keus tussen -in volgorde van leeftijd- de verenigingen CSFR, DC en Solidamentum en de kringen die door de Gereformeerde Gemeenten zijn georganiseerd. Of studenten kiezen voor een combinatie ervan.

  • meer...

Rechterbalk