Toveren met kleuren in super
Zonder diploma begint Reijer Koetsier uit Elspeet als verkoopmedewerker bij een supermarkt in zijn dorp. Vijftien jaar later is hij, na het volgen van cursussen, chef kruidenierswaren in Almere. Toch raadt hij jongeren deze route niet aan. „Haal eerst een mbo-diploma. Daarmee groei je sneller door.”
Supermarktchef Reijer Koetsier (29) staat voor een schap met frisdrank. In zijn hand heeft hij een apparaat waarmee hij de streepjescode scant. Bij de flessen Aquarius stopt hij even. „Hiervan staat niets meer op voorraad. Ik bestel één colli voor morgen, dat is twaalf flessen.” Snel tikt hij het aantal in. „De scanner zendt de bestelling rechtstreeks naar de groothandel. Daar wordt ze vandaag klaargemaakt. Morgen hebben wij de producten in huis”, legt hij uit.
Koetsier is chef kruidenierswaren (KW) bij supermarkt Plus in Almere. Hij beheert een afdeling met producten die langer houdbaar zijn, zoals koffie, snoepgoed en cosmetica. Koetsier bestelt en ontvangt goederen en stuurt de vakkenvullersploeg aan. De werktijden zijn wisselend, maar dat bevalt hem goed. „Ik werk van 10 tot 9 uur of van 8 tot 6 uur. Omdat ik vrij lange dagen maak, heb ik elke week een dag vrij.”
De Elspeter begint ’s morgens met een rondje door de winkel. „Ik zeg iedereen goedendag: leidinggevenden, maar ook vakkenvullers. Ik vraag hoe het gaat en of er nog bijzonderheden zijn. Ze moeten weten dat je hen ziet staan.”
Ons-kent-onsmentaliteit
Op kantoor controleert de KW-chef vervolgens de prijswijzigingen van die dag. Hij maakt nieuwe prijskaartjes en vervangt de oude in de winkel. De rest van de ochtend helpt hij mee met het lossen van de binnengekomen vracht en controleert hij of deze klopt.
’s Middags houdt Koetsier zich bezig met de presentatie van de producten in de winkel. „We werken volgens een schappenplan. De meest winstgevende artikelen staan op ooghoogte, zoals Spa & Fruit en Crystal Clear. Artikelen waar weinig marge op zit, zoals DubbelFrisss, komen onder of boven in het schap.”
Het werk bij Plus in Almere is voor Koetsier een hele verandering. „Hiervoor was ik in dienst bij de Meermarkt in Elspeet. Daar heerste een ons-kent-onsmentaliteit. Met vrijwel elke klant maakte je wel een praatje. In Almere gaat het veel onpersoonlijker toe.”
De functie van Koetsier in Almere is tijdelijk. Eind januari hoopt hij KW-chef van een nieuwe Plus in Barneveld te worden. „Na veertien jaar in Elspeet was de uitdaging er voor mij af. Er waren weinig mogelijkheden om door te groeien. Een nieuwe winkel is interessant, omdat je daar alles vanaf de grond moet opbouwen.”
Minderwaardig
De meeste KW-chefs volgen vooraf geen specifieke studie, maar beginnen als vakkenvuller, vertelt Koetsier. „Bij goed functioneren groeien ze door. Zo is het met mij ook gegaan. In havo 4 bleef ik zitten. Ik deed toen al twee jaar vakantiewerk bij de Meermarkt in Elspeet. Omdat ik geen schik meer had in het leren, solliciteerde ik naar de functie van verkoopmedewerker. In acht jaar werkte ik me op tot assistent-bedrijfsleider. In de avonduren volgde ik cursussen om mijn mbo-diploma voor afdelingschef te halen.”
Koetsier raadt jongeren deze leerroute niet aan. „Ik had beter gelijk een mbo-opleiding kunnen volgen. Daarmee groei je sneller door. Nu heb ik in de avonduren veel en lang moeten studeren om mijn papieren te halen. Het enige voordeel is dat ik al jong ervaring in de praktijk heb opgedaan.”
De geboren en getogen Elspeter stoort zich aan het beeld dat veel personen van zijn beroep hebben. „Mensen vinden werken in een supermarkt minderwaardig. Ze denken dat je slecht wordt betaald. Maar ik verdien echt niet minder dan een bouwvakker of een vrachtwagenchauffeur.”
Het werken in een onchristelijke omgeving leidt voor Koetsier niet tot problemen. „Mijn collega’s hebben er begrip voor als ik stilte vraag voor het eten. Ook hoef ik nooit op zondag te werken.”
Geduld vindt Koetsier een noodzakelijke eigenschap voor jongeren die overwegen in een supermarkt te gaan werken. „Bij boze klanten is het zaak dat je rustig blijft en hun de oorzaak van hun probleem duidelijk maakt. Daarnaast moet een werknemer stressbestendig en klantvriendelijk zijn en leiding kunnen geven.”
KW-chef is de mooiste baan die er is, vindt Koetsier. „Alles in een supermarkt is leuk. Het werk is afwisselend. Je bent met mensen bezig. Bovendien houd ik ervan om met kleuren te toveren. Als alle artikelen netjes in de schappen staan, is de winkel een plaatje. Dan ga ik met een tevreden gevoel naar huis.”
Opleidingen
Om afdelingschef in een supermarkt te worden, is een mbo‑studie detailhandel niveau 3 nodig. Vrijwel alle regionale opleidingscentra (roc’s) bieden deze opleiding aan. Daarnaast is het in veel supermarkten mogelijk een interne cursus te volgen.
- Studieduur: Twee jaar. De opleiding kan worden gevolgd via de beroepsopleidende leerweg (bol) of de beroepsbegeleidende leerweg (bbl).
- Vooropleiding: Diploma vmbo in de kaderberoepsgerichte, de gemengde of de theoretische leerweg. Ook kan deze opleiding worden gevolgd met een mbo‑diploma op niveau 2 of een bewijs van overgang naar havo 4 of vwo 4.
Er zijn nog geen reacties geplaatst.