Yord herfst logo
Home      Zoeken      

Stevig wortelen

Christelijke studentenverenigingen geven eigen smaak aan mix van studie en vriendschap

De pauze in het interview gebruiken ze om een gezamenlijke strategie af te spreken. De voorzitters van de drie christelijke studentenverenigingen CSFR, Depositum Custodi (DC) en Solidamentum willen niet tegen elkaar worden uitgespeeld. „Het belangrijkste is dát je je aansluit bij een studentenvereniging. Pas daarna komt de vraag bij welke.” Toch voeren ze natuurlijk niet voor niks hún vereniging aan. De CSFR-voorzitter: „Ik vind het jammer dat de leden van DC en Solidamentum niet gewoon bij ons komen.”

Ook al zijn ze elkaars ’concurrenten’, de onderlinge verhoudingen zijn goed. Mirjam Bikker, Janlouis Bezemer en Leendert Boon, respectievelijk voorzitter van CSFR, DC en Solidamentum, schuiven als vrienden aan tafel. Ze kennen elkaar van gezamenlijke vergaderingen; ze mailen en bellen geregeld met elkaar. Mirjam tegen Leendert: „Ik loop nog steeds met de paraplu die ik van jullie kreeg bij ons jubileum.”

De drie studentenverenigingen hébben ook veel gemeen. Ze rusten alle drie op dezelfde pijlers: bezinning en vriendschap. Mirjam: „Studie en amicitia, daar gaat het bij ons om. Met als doel jongeren sterker te laten staan als christen in deze wereld.” Leendert: „Waarom doe je bepaalde dingen als christen? Daar wordt zeker in een seculiere omgeving als de universiteit vaak naar gevraagd. Het is dan belangrijk argumenten te hebben.” Janlouis: „Bezinning, daar ligt ook bij ons de nadruk op. Wij zijn dit jaar bijvoorbeeld bezig met een serie lezingen over Israël. Daarnaast is een studentenvereniging de ideale plaats om gelijkgezinde leeftijdgenoten te ontmoeten. Er ontstaan contacten die langer duren dan de studietijd.”

Echte
Mirjam (24) studeert bestuurskunde aan de Universiteit Utrecht. Ze is bijna klaar. „Ik moet alleen m’n scriptie nog.” Daar zit tijdelijk de klad in, mede door haar voorzitterschap van de CSFR. Daarnaast is Mirjam fractievoorzitter van de ChristenUnie in de gemeenteraad van Utrecht. „Ik zit daar samen met de veel oudere ds. Wim Rietkerk. Het is een beetje: opa-kleindochter.”

Mirjam Bikker ...slim om lid te worden...

Mirjam Bikker ...slim om lid te worden...

De CSFR is met ruim 700 leden de grootste van de drie. De vereniging kent acht plaatselijke afdelingen. Mirjam: „De negende, in Nijmegen, is in oprichting. We draaien proef om te kijken of er voldoende belangstelling is.”

De CSFR is een echte studentenvereniging, met de nadruk op echte, vindt Mirjam. „De leden spreken elkaar aan met amice of amica en als je het woord krijgt tijdens een vergadering, bedank je eerst de preses.”

De CSFR is ook de oudste van de drie. De vereniging vierde dit jaar haar 55-jarig bestaan. Mirjam: „De CSFR is ooit ontstaan uit studenten die lid waren van algemene studentenverenigingen, maar het daar principieel niet meer konden vinden. Die achtergrond stempelt nog steeds onze vereniging. We zijn breed in de toelating, maar uiteindelijk moet iedereen aanspreekbaar zijn op de Bijbel en de gereformeerde belijdenis.”

Leendert (21) is vierdejaars werktuigbouwkunde in Delft. „De studie is behoorlijk technisch. Als ik klaar ben, wil ik een halfjaar naar Canada om me verder te oriënteren op de maatschappelijke kant van technische bedrijfskunde.”

Leendert Boon ...vragen ter verduidelijking...

Leendert Boon ...vragen ter verduidelijking...

Leenderts studentenvereniging, Solidamentum, kent vier regionale afdelingen met in totaal 155 leden. De vereniging ontstond vijftien jaar geleden uit de lerarenvereniging KLS.

De slogan luidt: ”Solidamentum, verbindt student met fundament”. Leendert: „Bezinning is daarvoor het belangrijkste middel. Die vindt plaats tijdens lezingen en discussies en op studiekringen. Daarnaast zijn er ontspannende activiteiten, zoals een muziekavond en een boswandeling. Bij alle activiteiten vinden wij onderlinge vriendschap essentieel.”

Middenpositie
Janlouis Bezemer (23) studeerde eerst een jaar geneeskunde, deed vervolgens de pabo aan hogeschool Driestar educatief en vervolgt nu weer zijn eerste studie. Hij wil kinderarts worden en heeft nog een lang traject te gaan. Depositum Custodi -Latijn voor: Bewaar het pand- bestaat 21 jaar en telt 110 leden. De vereniging heeft één afdeling, in Utrecht. Daar worden alle bijeenkomsten gehouden.

Janlouis Bezemer ...langdurende contacten...

Janlouis Bezemer ...langdurende contacten...

Gevraagd naar de plaats van DC geeft Janlouis zijn vereniging een middenpositie. „Als je de CSFR links zet, Solidamentum rechts, zitten wij er precies tussenin. Dat komt tot uiting in ons ledenbestand. De meeste studenten behoren tot de Gereformeerde Gemeenten en de Hersteld Hervormde Kerk, maar er komt ook een aanzienlijk deel uit de Gereformeerde Gemeenten in Nederland en de Oud Gereformeerde Gemeenten.”

Het verontrust de drie voorzitters dat slechts een klein deel van de studenten in de gereformeerde gezindte zich aansluit bij een vereniging. Mirjam: „Ik vind het bij je verantwoordelijkheid als christen horen om je te bezinnen op je principes, op je positie in de samenleving. Waar kunnen studenten dat beter doen dan op de studentenvereniging? Daar krijg je aan de ene kant de gelegenheid kritische vragen te stellen, aan de andere kant ervaar je vastheid en warmte omdat je met christenen onder elkaar bent. Belangrijker dan de vraag of studenten zich bij de CSFR aansluiten, vind ik de vraag of ze zich überhaupt wel bij een studentenvereniging aansluiten.”

Janlouis: „Sommigen zien op tegen de hoeveelheid tijd die het lidmaatschap van een studentenvereniging kost. Of tegen het feit dat ze na een activiteit ’s avonds laat nog naar huis moeten. Anderen kiezen ervoor om naar een studentenkring van de Gereformeerde Gemeenten te gaan. Of zijn gewoon niet geïnteresseerd.”

Mirjam: „Dat laatste zou jammer zijn. Het is alleen maar slim om lid te worden van een studentenvereniging, juist voor je eigen toekomst.”

Mondreclame
Leendert: „Middelbare scholen moeten zich er meer van bewust worden dat een reformatorische studentenvereniging een belangrijk middel is bij de vorming van studenten in een seculiere omgeving. Het zou logisch moeten zijn dat iedere leerling van een reformatorische school die gaat studeren, van zo’n vereniging lid wordt. Studenten zijn mede de toekomst van de gereformeerde gezindte. Daar moet je in investeren, zeker gezien de doorgaande secularisatie.”

Janlouis: „Toch hebben scholen er wel aandacht voor. Ze geven bijvoorbeeld namen en adressen door van leerlingen die gaan studeren, zodat wij ze kunnen benaderen voor een introductiedag.”

Mirjam: „Misschien moeten we de hand in eigen boezem steken, omdat we te weinig reclame maken. Het is belangrijk dat we als studentenverenigingen laten zien wat we allemaal doen.”

Janlouis: „Mondreclame is nog altijd het beste. En laten we benadrukken dat christelijke jongeren niet bang hoeven te zijn om naar de universiteit te gaan. Die sfeer heerst er wel eens een beetje op refoscholen. Zo van: universiteiten, dat is de boze buitenwereld. Dat blijkt reuze mee te vallen. Het zijn dezelfde mensen als wij, alleen hebben ze vaak een andere levensbeschouwing.”

Mirjam: „Je kunt in zo’n omgeving juist getuige zijn.” Leendert: „Die gedachte van de boze buitenwereld is inderdaad aangeleerd. Het valt mij op dat veel studenten juist positief zijn geïnteresseerd in jouw geloofsopvattingen. Het komt erop aan dat je de vragen die je krijgt op de juiste manier kunt beantwoorden. Daar wil Solidamentum voor zijn.”

Studentikozer
Ook al willen de voorzitters niet tegen elkaar worden uitgespeeld, ze beamen dat er wel degelijk verschillen tussen de studentenverenigingen zijn. Janlouis: „Bij DC geldt dat we positief tegenover de Reformatie en de Nadere Reformatie staan. Natuurlijk mogen studenten kritische vragen stellen, maar binnen een beperkte ruimte. Ik heb de indruk dat die ruimte bij de CSFR groter is. Als ik hoor dat een refostudent lid van de CSFR wordt, dan denk ik niet: Oei, dat gaat fout, maar wel: Die persoon houdt waarschijnlijk meer van gezelligheid dan van studie. De CSFR is verder een stuk studentikozer dan DC en Solidamentum.”

Mirjam: „Dat laatste klopt. Een ledenvergadering duurt bij ons tot midden in de nacht. Wat de ruimte binnen de CSFR betreft: Ons vertrekpunt is anders. De CSFR werkt vanuit de vraag: hoe kunnen we als christenen onze taak en roeping in de samenleving het beste vervullen? Bij DC en Solidamentum speelt de eigenkringgedachte een grote rol. Ik vind het jammer dat hun leden niet gewoon bij ons komen.”

Zijn DC en Solidamentum de luizen in de pels van de CSFR? Mirjam: „Misschien waren ze dat bij de oprichting, maar dat zijn ze nu niet meer. We bezoeken elkaars jaarvergaderingen en landelijke bijeenkomsten, we stemmen veel zaken op elkaar af en we voeren een gezamenlijk pr-beleid.”

Hoe ervaart Leendert het dat Solidamentum als de meest rechtse studentenvereniging wordt gezien? „Heel goed. Onze houding ten opzichte van de grondslag van de vereniging -de Bijbel en de belijdenisgeschriften- is positief. Daar stellen we geen kritische vragen over. Natuurlijk wel vragen ter verduidelijking.”

Janlouis: „Je hebt je verstand gekregen om na te denken. Ook al geef je ruimte voor het vinden van antwoorden op kritische vragen, je kunt evengoed de Bijbel als maatstaf blijven zien.”

Mirjam: „Sterker nog, als student leer je overal kritische vragen bij te stellen. Waarom zou je dat dan niet mogen doen bij geloofsvragen? Niet om te schoppen tegen wat je van huis uit hebt meegekregen, maar ter verdieping van je eigen geloofsleven.”

Bescherming
Worden studenten bij de CSFR het meest weerbaar gemaakt? Leendert: „Daar ben ik het niet mee eens. Door je contacten op de universiteit heb je de confrontatie met andersdenkenden toch al. De vragen die daarbij aan de orde komen, neem je mee naar je vereniging.” Janlouis: „Het is fijn om naast de vele confrontaties op de universiteit juist een vereniging te hebben die warmte en bescherming biedt. Daarom laten wij alleen sprekers komen die positief tegenover onze grondslag staan.”

Mirjam: „Bij de CSFR komen juist ook lectores met een andere visie, omdat je ijzer met ijzer moet scherpen. Natuurlijk gaan we onze leden niet doorlopend heen en weer husselen, maar we zijn niet bang voor de confrontatie. Er moet ruimte zijn om alles te bespreken.”

De CSFR krijgt vanuit de rechterflank van de gereformeerde gezindte het verwijt dat studenten zo kritisch worden gemaakt, dat velen van hen verlinksen. Mirjam: „Als het al klopt, stuurt de CSFR er in ieder geval niet bewust op aan. En dit verhaal wordt naar mijn gevoel ook wel eens te groots neergezet. Alsof iedereen bij de CSFR van kerk verandert of zelfs onkerkelijk wordt.”

Waarom zouden studenten voor DC moeten kiezen? Janlouis: „Om je op een positieve manier grondig te verdiepen in de bronnen van onze traditie en actuele vraagstukken, zonder dat je bang hoeft te zijn voor een schopperige houding.”

Waarom Solidamentum? Leendert: „Omdat het goed is dat je je verdiept in je fundament. Daarnaast doe je bij Solidamentum sociale contacten en vaardigheden op, waar je je hele leven iets aan hebt.”

Waarom CSFR? Mirjam: „Ik zeg eerst: Kies voor een christelijke studentenvereniging. Daarna: Kies voor de CSFR om de fundamentele vragen van deze tijd eerlijk onder ogen te zien en jezelf als christen stevig te wortelen.”

Er zijn nog geen reacties geplaatst.