Zuid-Tirol heet geen Alto Adige meer
De Italiaanse provincie ”Alto Adige” heet vanaf nu ”provincie van Bolzano”. De Duitse naam blijft Südtirol. Dat heeft de Provinciale Raad deze week besloten. Italiaanse politici zijn laaiend. „De gemene agressieoorlog van de Zuid-Tiroolse separatisten tegen de Italiaanse identiteit van Alto Adige gaat door”, zei Giorgia Meloni van de partij Broeders van Italië. De naam Alto Adige verwijst naar de rivier Adige. Het gebied kwam na de Eerste Wereldoorlog onder Italië. Daarvoor was Zuid-Tirol Oostenrijks. Mussolini wilde het gebied Italianiseren, maar 70 procent spreekt er Duits.
Alle geografische namen kregen honderd jaar geleden een Italiaanse naam. Toch behield het gebied zijn Tiroolse eigenheid.
De Italiaanse overheid heeft Südtirol in 1972 een grote vorm van zelfbeschikkingsrecht gegeven. Dat zit de Italianen eigenlijk dwars. Ze hebben er grote moeite mee dat het welvarende gebied vrijwel volledige fiscale autonomie heeft en dat de Italiaanssprekende bevolking politiek niets heeft in te brengen bij hun Duitssprekende provinciegenoten.
De Südtirolers hebben het handje van om de Italiaanse achilleshiel genadeloos te treffen als ze iets gedaan willen krijgen uit Rome. Oostenrijk, waartoe Südtirol tot 1918 behoorde, speelt ook zijn partijtje mee. Dan weer vragen de Südtirolers om grondwettelijke bescherming van Oostenrijk, dan weer willen ze twee paspoorten. Telkens gaan de plannen niet door, maar staat Italië op haar achterste benen.
Het afschaffen van de geografische naam Alto Adige moet dan ook in dat licht worden gezien. Vorige week besloot Rome in een klap een derde van de parlementszetels op te heffen. Het Südtiroolse geluid wordt zo nog minder gehoord in Rome. Tijd om aan de bel te hangen, dachten ze kennelijk in Bolzano.