ROTTERDAM (ANP). Volgens het Stadsarchief Rotterdam zijn er unieke beelden opgedoken van de steden Rotterdam en Middelburg, enkele maanden nadat die bij inval van de Duitsers in mei 1940 waren verwoest. De beelden zijn bijzonder omdat ze door de Duitse bezetters zijn gemaakt in verband met de wederopbouw van de steden.
„Ze wilden mogelijk in de gaten houden hoe de steden weer zouden worden opgebouwd”, zegt de ontdekker van de beelden, Evan van der Most uit Rotterdam.
Op de zwart-wit beelden is vooral te zien hoe het leven zich in de puinhopen weer herpakt. Verschillende straten en wegen zijn weer vrij van puin, maar daartussen liggen de grote puinhopen. Rotterdammers rijden op hun fiets weer met hun broodtrommel naar hun werk, „alsof ze met frisse moed weer aan de slag gaan”, zegt Van der Most. In Middelburg lopen mensen weer in klederdracht over straat. Ondertussen zijn werkkrachten bezig met het slopen van gebouwen.
Van der Most heeft via de Stichting DIG IT UP de beelden gevonden. DIG IT UP zet zich in voor waardering van grootstedelijk erfgoed. „In een boek over de wederopbouw van Rotterdam werd ik gewezen op het bestaan van deze beelden”, zegt Van der Most. Uiteindelijk vond hij ze in het Bundesarchiv, het nationaal archief in Berlijn. Het gaat in totaal om zestien minuten beeld; zo’n 30 procent gaat over Middelburg en 70 procent over Rotterdam.
Volgens programmamanager René Spork van het Stadsarchief Rotterdam zijn de beelden uniek omdat ze door de Duitsers zelf zijn gemaakt met het oog op de wederopbouw. „De Duitsers hadden er belang bij dat deze grote Europese havenstad weer goed zou worden opgebouwd. Ze hadden daar ook wel denkbeelden over”, aldus Spork.
In Rotterdam begonnen arbeiders al vrij snel met puinruimen, aangespoord door de Duitsers. Daarna kon snel met de wederopbouw worden begonnen. In de havenstad kozen ze voor het opbouwen van een nieuwe stad, terwijl Middelburg de stad is gaan reconstrueren zoals die eerder was gebouwd.