Naar de kapper gaan doe ik pas sinds mijn achttiende. Tot die tijd zette m’n moeder de schaar in mijn haar, maar ineens kwam er abrupt een einde aan de thuisknipperij.
Op m’n bureau ligt inmiddels een koker met bril. En op de wastafel staan een fles lenzenvloeistof en een bakje met twee plastic flubbertjes. Maar de aanschaf van het oogheelkundig instrumentarium ging bepaald niet vanzelf.
Doorgaans is mijn persoon redelijk optimistisch. Iets meer dankbaarheid daarvoor zou best op z’n plek zijn, want het schijnt ontzettend zwaar te zijn om psychische problemen mee te moeten torsen.
Het flitst nog weleens door m’n hoofd. Een kaartje over winkelsluiting op zondag. Stond een maand geleden in de krant. Nederland was helemaal rood, op een enkel wit vlekje na. Er blijken nog maar 28 Nederlandse gemeenten te zijn waar supermarkten tussen zaterdagavond en maandagochtend de lichten gedoofd houden. In 2013 was dat ruim het dubbele, en mochten ondernemers in de meeste gemeenten hun deuren slechts een paar zondagen per jaar openen.
Als je veel thuiswerkt, is het gevaar reëel dat je nauwelijks achter je computer vandaan komt. Daarom verplicht ik mezelf om af en toe buiten lucht te happen. Helemaal als de zon schijnt en de vogels zingen is dat uiterst verkwikkelijk.
Het virus dat rondwaart, leidt de aandacht af van zaken waar we ons in dit land nogal over konden opwinden. Minder fijn: het in veel plaatsen beloofde vuurwerkverbod zal nog wel even op zich laten wachten. Waar ik niet om treur: het gebakkelei over het verzetten van de klok staat op een uiterst laag pitje.
Ooit was ik geobsedeerd door wolken en wind. In die tijd zette ik een weerstation op de blokhut in de achtertuin. Want: meten is weten. De hele dag checkte ik of de luchtdruk veranderde, hoeveel millimeter er was gevallen en wat de temperatuur deed. Het was ook in deze periode dat ik allerlei boeken over weersystemen aanschafte en bestudeerde. Daardoor weet ik nu alles over virga, altocumulus en de doldrum, ofwel: de intertropische convergentiezone.
M’n jongere broer en schoonzus gingen op huwelijksreis. Met een huis op wielen door Frankrijk. Ze zouden maandag vertrekken, het werd dinsdag. Omdat de vorige huurder de camper dusdanig aan snot had gereden dat die eerst naar een garage moest. Met die wetenschap zou ik voor geen goud in die wagen stappen –dan nog liever met een bakfiets door Frankrijk, of zo– maar dat terzijde.
Mijn zus appte onlangs: Mag ik een puzzel van je lenen? Ze had al zo'n tien keer duizend stukjes aan elkaar gelegd en zocht nieuw puzzelvoer. Haar nieuwe hobby is geen zeldzaamheid, want heel Holland schijnt door corona aan het puzzelen geslagen te zijn. Ook gezelschapsspelletjes zijn niet aan te slepen.
Bloemisten zitten op rozen, tuincentra puilen uit. Door de crisis met het c-woord kopen Nederlanders massaal bloemen en planten. Voor een eenzame grootouder, of omdat ze het tijd vinden voor een nieuwe hobby.
Subthema 'Column Chris'
Chris Klaasse houdt graag een camera vast. Maar schrijven doet-ie ook als de beste. Dit zijn de schrijfsels die ook verschijnen in het RDMagazine.