Hart voor Europa had Winston Barlow altijd al. De 22-jarige student uit Chili begon twee jaar geleden aan de Rotterdamse Erasmus Universiteit met internationale bedrijfseconomie. Na een jaar switchte hij naar kunst- en cultuurstudies, vakken die hij belangrijk vindt voor de ontwikkeling van een samenleving.
Nederland leek hem altijd al een geweldig land om te wonen: het centrum van Europa, goed onderwijs, internationaal. „Fascinerend dat zo veel mensen fantastisch goed Engels spreken.”
Al toen hij als jonge Chileen viool leerde spelen, had hij het idee dat Europa –bakermat van de klassieke muziek– een plek was waar hij de wortels van zijn muzikale passie kon ontdekken. „Toen ik mijn studie begon, voelde het alsof een droom uitkwam. Moeilijk was het dus niet om als buitenlander in een onbekend land te komen.”
Winston maakte al snel vrienden, geholpen door een Facebookgroep van de universiteit voor nieuwe studenten, van wie meer dan 60 procent uit het buitenland komt. „Er waren heel wat mensen die graag vriendschappen wilden aangaan.”
In Rotterdam voelde de student, opgegroeid in de Anglicaanse Kerk, zich van meet af aan thuis bij de International Christian Fellowship (ICF). „Ik heb ook andere kerken bezocht, maar bleef bij de ICF omdat de Bijbel daar volgens een vaste structuur wordt onderzocht. Elk seizoen bestudeert de gemeente een Bijbelboek of een gedeelte daarvan.” Ook de getuigenissen van gemeenteleden, het missionaire doel en de internationale gemeenschap maakten de ICF tot een plek waar Winston zich welkom voelde en geestelijk voedsel ontving. „Het is geweldig om te zien dat God onder alle volken werkt. In Chili zag ik dat niet zo, omdat daar geen mensen met verschillende culturele achtergronden in de kerk kwamen.”
Via de kerk ontmoette hij christenjongeren die actief waren bij de internationale tak van studentenvereniging Navigators. Ook Winston sloot zich aan bij de wekelijkse Bijbelstudies – een „geweldige ervaring. Ik ben meer te weten gekomen over Jezus en Zijn werk onder mensen uit de hele wereld.”
Plannen om terug te gaan naar Chili heeft hij niet. Sterker nog: Winston ziet zichzelf op termijn in Nederland. „Ik geloof dat God me hier heeft gebracht. Niet alleen omdat het mijn droom was, maar omdat er een groter doel is.” Afgelopen maand verhuisde hij naar Berlijn voor een nieuw avontuur aan de universiteit daar. „Nederland is mijn eerste keuze om later te wonen.” Of hij zijn familie dan niet gaat missen? „Ik heb hier nieuwe vrienden, sterke en diepe vriendschappen opgedaan en een relatie gekregen met een mooie Ierse vrouw. We willen samen verder, dus uiteindelijk vormen wij een nieuwe familie in Europa.”
Dit is het zesde en laatste deel van een serie over internationale christenstudenten. Eerdere afleveringen hieronder.