PolitiekGreat Reset
Geen Kamerdebat over Build Back Better

Zoals het er nu naar uitziet, komt er geen debat in de Tweede Kamer over Build Back Better, hoewel een burgerinitiatief door voldoende mensen werd ondertekend.

Redactie politiek
23 November 2022 15:57Gewijzigd op 23 November 2022 21:08
Een poster van ”The Great Reset”, met daarop (v.l.n.r.) George Soros, premier Mark Rutte, Klaus Schwab (WEF), minister van Financiën Sigrid Kaag en Bill Gates. beeld ANP, Bart Maat
Een poster van ”The Great Reset”, met daarop (v.l.n.r.) George Soros, premier Mark Rutte, Klaus Schwab (WEF), minister van Financiën Sigrid Kaag en Bill Gates. beeld ANP, Bart Maat

De parlementscommissie die burgerinitiatieven beoordeelt meldde dinsdag dat zij voorstelt het burgerinitiatief niet ontvankelijk te verklaren omdat het niet alle vereisten voldoet. Het voorstel is een hamerstuk, wat betekent dat de Kamer het overneemt zonder erover te stemmen. Kamerleden kunnen echter om een stemming vragen. FVD-Kamerlid Pepijn van Houwelingen laat desgevraagd weten dat zijn partij dat niet zal doen.

Met een burgerinitiatief kunnen burgers een onderwerp aandragen voor behandeling door de Tweede Kamer. In dit geval ging het om een voorstel om de Kamer expliciet te vragen om afstand te nemen van het zogeheten Great Reset Initiative van het World Economic Forum (WEF). Daarnaast betrof het de eis dat de regering voortaan initiatieven en plannen zoals Build Back Better eerst bespreekt met de Tweede Kamer, alvorens die aan te snijden in internationaal verband.

De verantwoordelijke parlementscommissie meldt in haar verslag dat het onderwerp van het burgerinitiatief in de twee jaar voorafgaand aan de indiening van het burgerinitiatief al in „besluitvormende zin” aan de orde geweest is in de Kamer. Onderwerpen waar dat voor geldt, komen volgens de criteria voor burgerinitiatieven niet in aanmerking voor een debat. Aan een andere vereiste, het minimumaantal handtekeningen van 40.000, is wel voldaan.

De commissie stelt aan de Kamer voor het burgerinitiatief „in handen te stellen” van de vaste parlementaire commissie voor Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking met het verzoek om de initiatiefnemers uit te nodigen voor een gesprek.

Penningmeester

Saillant detail aan de gang van zaken is dat FVD’er Van Houwelingen zowel lid is van de parlementaire beoordelingscommissie, als ook penningmeester is van de organisatie achter het burgerinitiatief, Stichting 1 juni 2005.

Het Reformatorisch Dagblad meldde in februari van dit jaar dat het burgerinitiatief nooit werd ingediend, hoewel het benodigde aantal handtekeningen al in februari 2021 werd behaald. Van Houwelingen, die eerder over „een superbelangrijk onderwerp” sprak, bevestigde dat het initiatief niet was ingediend, maar wilde er verder niets over kwijt. „Als Kamerlid moet ik ervoor oppassen verschillende rollen te vermengen.”

Op 21 juni van dit jaar werd het burgerinitiatief door initiatiefnemer Beata Supheert overhandigd aan de Kamercommissie voor de Verzoekschriften en Burgerinitiatieven.

Behalve Van Houwelingen maken ook de Kamerleden El Yassini (VVD, voorzitter), Sahla (D66), Leijten (SP), Bromet (GroenLinks) en Stoffer (SGP) deel uit van die commissie.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer