Burgerinitiatief Build Back Better blijkt nooit ingediend
Tienduizenden mensen kwamen digitaal in actie om een Kamerdebat over Build Back Better te bewerkstelligen. Vooralsnog tevergeefs, want er is niets met de handtekeningen gedaan.
Volgens sommigen heeft de wereldelite schandalige plannen klaarliggen. Die zouden aan de man worden gebracht met termen als Build Back Better en Great Reset. Ook koning Willem-Alexander en premier Rutte hadden gesproken over Build Back Better. De regering had wat uit te leggen aan de Tweede Kamer, vonden de mensen achter het „Burgerinitiatief voor een Build Back Better-debat.” Bovendien werd de Kamer gevraagd „afstand te nemen van het Great Reset Initiative van het World Economic Forum.” Daarnaast werd geëist dat de regering voortaan initiatieven en plannen die van grote invloed zijn op de samenleving „(zoals Build Back Better)” eerst bespreekt met de Tweede Kamer, voordat het internationaal wordt aangesneden.
De eerste publieke activiteiten rond het burgerinitiatief begonnen kort na een vergeefse debataanvraag in Kamer, in februari 2021. Vanaf een aantal weken later werden handtekeningen verzameld.
Na nog een poging om het onderwerp op de Kameragenda te krijgen –dit keer door Forum voor Democratie, in mei vorig jaar– ging het snel. Daarbij werd verwezen naar een opinieartikel in het Reformatorisch Dagblad over de Great Reset. Verder nam Baudet een filmpje op waarin het RD-artikel te zien was. Ook in reformatorische kring werd het burgerinitiatief wel gedeeld. Het benodigde aantal van 40.000 handtekeningen werd diezelfde maand gehaald. Bij dat aantal kan een initiatief worden ingediend; een Kamercommissie beslist vervolgens of aan de voorwaarden is voldaan, wat vereist is om inderdaad op de vergaderagenda te belanden.
Vervolg
Zo ver kwam het nooit, blijkt uit navraag van het Reformatorisch Dagblad bij de Kamercommissie; het burgerinitiatief werd niet ingediend. Dit óndanks het feit dat op bbbdebat.nl, de website van het burgerinitiatief, stond dat het debat naar verwachting in het najaar van 2021 zou plaatsvinden. De desbetreffende webpagina, waarop werd uiteengezet hoe het vervolg eruit zou zien, werd later van de site verwijderd.
Waarom werd het initiatief nooit ingediend? Antwoord krijgen op die vraag blijkt geen eenvoudige opgave. Op de website van het burgerinitiatief staat dat de Stichting 1 juni 2005 de initiatiefnemer is. Alleen een algemeen e-mailadres is voorhanden; dat blijkt niet (meer) te werken. Oudere versies van de webpagina laten zien dat er voorheen ook een adres en 06-nummer op de site stonden. De telefoon wordt echter niet opgenomen.
Superbelangrijk
FVD-Kamerlid Pepijn van Houwelingen, die penningmeester is van de stichting, bevestigt dat het burgerinitiatief niet is ingediend, maar wil er verder niets over kwijt. De parlementariër stond vorig jaar wel omroep Ongehoord Nederland (ON) te woord over Build Back Better en over het initiatief. Hij noemde het „een superbelangrijk onderwerp” en zei dat het „op z’n vroegst in het najaar” (van 2021, red.) behandeld zou worden in de Tweede Kamer. „Als Kamerlid moet ik ervoor oppassen verschillende rollen te vermengen”, zegt hij nu. „Hiervoor moet je echt bij Beata Supheert zijn.” Zij is een van zijn mede-oprichters van het Burgercomité EU. Maar vanwege persoonlijke omstandigheden moet zij zich op dit moment op andere zaken richten, laat hij vervolgens weten.
Het Burgercomité EU en de Stichting 1 juni 2005 hebben alles met elkaar te maken: laatstgenoemde lijkt de juridische entiteit achter het Burgercomité. Giften aan het comité komen bijvoorbeeld op de rekening van de stichting, en de postadressen komen overeen. Ook op de site van het Burgercomité staat een 06-nummer. Maar ook hier is er geen gehoor.
Overigens heeft het aanverwante Burgerforum EU eerder wél met succes via een burgerinitiatief een onderwerp op de Kameragenda weten te krijgen. In januari 2014 houdt FVD’er Thierry Baudet een toespraak in de Tweede Kamer over het burgerinitiatief om geen bevoegdheden over te dragen aan de EU zonder dat daarover een referendum is gehouden.
Iemand anders die mogelijk kan vertellen waarom het huidige burgerinitiatief niet is ingediend, is oud-Kamerlid Henk Krol. Hij was degene die in februari 2021 probeerde het onderwerp op de Kameragenda te krijgen.
Bericht
Van Houwelingen sprak tegenover ON over Henk Krol „die ook betrokken is bij dit burgerinitiatief.” Zelf sprak Krol eerder op Twitter over meer dan 6000 mensen die „mijn aanvraag voor een #BuildBackBetterDebat” ondersteunen.” Op 15 januari dit jaar werd vanaf het account van het burgerinitiatief een vraag aan hem gesteld: of men hem een persoonlijk bericht mag sturen. Kennelijk waren er op dat moment geen korte lijntjes.
„Dat meen je niet”, reageert de voormalig parlementariër, als hij hoort dat het burgerinitiatief niet is ingediend. Hij zegt zelf niet tot de initiatiefnemers te behoren. Wel is hij door hen benaderd met de vraag of hij –namens de initiatiefnemers–, als het zover komt, het woord zou willen voeren bij het debat over het Build Back Betterburgerinitiatief. Daartoe was hij bereid. Hij vindt het „jammer” dat het initiatief niet is ingediend.
Al met al blijft vooralsnog in nevelen gehuld wat de reden is van het laten liggen van meer dan 40.000 ondertekeningen. Vanaf afgelopen maandagmorgen om 9.07 uur, zo is te achterhalen, staat er niets meer op de site; bezoekers stuiten op een wit scherm. Verder heeft het twitteraccount enkele dagen geleden een metamorfose ondergaan; er is geen enkele verwijzing meer naar het burgerinitiatief, behalve dat de oude tweets van het account niet zijn verwijderd. „Dit is m’n zevende account”, twittert de nieuwe gebruiker – vermoedelijk FVD-aanhanger Jan Bennink.
Tips? Mail naar politiek@refdag.nl