Binnenlandkozp
Amnesty doet aangifte van bedreiging na intocht Staphorst

Amnesty International heeft aangifte gedaan van bedreiging en vernieling naar aanleiding van de situatie rond de sinterklaasintocht in Staphorst. Waarnemers van de organisatie waren bij de intocht aanwezig vanwege de demonstratie van actiegroep Kick Out Zwarte Piet (KOZP). De auto met daarin de waarnemers werd belaagd door een groep tegendemonstranten.

ANP
Beschadigde bus van KOZP in Staphorst. beeld @luciano.enchanted
Beschadigde bus van KOZP in Staphorst. beeld @luciano.enchanted

„De vernieling aan een auto raakt ons het minste. Het gaat ons om de bedreiging en het doelbewust verhinderen van het uitoefenen van een mensenrecht”, aldus een woordvoerster van Amnesty International. „De waarnemers gaan het hele jaar door naar allerlei demonstraties maar zijn nooit eerder op deze manier bedreigd en geïntimideerd.”

In de aanloop naar de demonstratie van KOZP ontstonden problemen omdat voorstanders van Zwarte Piet het protest wilden tegenhouden. Daarbij werden naast de waarnemers ook de leden van KOZP belaagd. Amnesty International wil een onderzoek naar de gang van zaken. De politie liet zaterdag al weten onderzoek te doen naar het belemmeren van de demonstratie, die uiteindelijk door de burgemeester van Staphorst werd verboden.

Volgens Amnesty werd de auto met daarin de waarnemers heen en weer geschud, met eieren bekogeld en werden de banden lek gestoken. De politie liet de waarnemers daarbij lange tijd in de auto zitten. Volgens een woordvoerster van de politie werd daarvoor gekozen „om verdere escalatie te voorkomen.”

Amnesty, dat afgelopen maandag in een rapport concludeerde dat het recht van demonstreren in Nederland onder druk staat, zegt alle feiten op tafel te willen hebben. „We hebben indringende vragen. Daarom pleit Amnesty voor een grondige evaluatie van het overheidshandelen in Staphorst, gisteren en de dagen daaraan voorafgaand.” Op sociale media zijn veel reacties gekomen op de gedeelde beelden van de belaagde auto.

Ook Jesse Klaver, fractieleider van GroenLinks, reageert via Twitter. „Wat in Staphorst gebeurde is buitensporig en racistisch. De politie had niet KOZP moeten tegenhouden, maar degenen die met agressie, intimidatie en geweld het recht op vreedzaam protest verhinderden.”

Er zijn ook diverse andere aangiften gedaan. Er zijn zaterdag geen mensen aangehouden, maar de politie zegt beelden te bestuderen op strafbare feiten.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer